Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άνδρος: Ο πύργος Μπίστη - Μουβελά δίνει τη δική του μάχη με το χρόνο

Άνδρος: Ο πύργος Μπίστη – Μουβελά δίνει τη δική του μάχη με το χρόνο

Η πάλαι ποτέ κατοικία με τη φρουριακή μορφή βρίσκεται στις Στενιές, ένα όμορφο χωριό της Άνδρου, από το οποίο κατάγονταν σπουδαίοι εφοπλιστές και καπεταναίοι

Αφορμή για τη σύνταξη του παρόντος κειμένου στάθηκε ένα άρθρο της συναδέλφου μου Κατερίνας Ροββά στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ». Το εν λόγω άρθρο αφορά έναν πύργο της Άνδρου με ιστορία πολλών αιώνων, ένα διατηρητέο μνημείο που δίνει τη δική του μάχη με το χρόνο, τον πύργο Μπίστη – Μουβελά.

Η πάλαι ποτέ κατοικία με τη φρουριακή μορφή βρίσκεται στις Στενιές, ένα όμορφο χωριό της Άνδρου, από το οποίο κατάγονταν σπουδαίοι εφοπλιστές και καπεταναίοι.

Οι Στενιές ήταν περί το 1670, επί οθωμανικής κυριαρχίας, μια μικρή χριστιανική κοινότητα, που κατοικούνταν από μικροϊδιοκτήτες και διέθετε τρεις ενορίες.

Μετατράπηκαν σε αρχοντοχώρι μετά τη λεηλασία της Χώρας της Άνδρου από τους πειρατές το 1672 (ή 1674, σύμφωνα με άλλες πηγές), όταν οι άρχοντες του νησιού αναζήτησαν περισσότερη ασφάλεια στην ενδοχώρα του.

Την περίοδο εκείνη εγκαταστάθηκε στις Στενιές και έχτισε ως μόνιμη κατοικία το πυργόσπιτό του ο Σταματέλος Μπίστης – Μουβελάς, ο οποίος καταγόταν από εύπορη οικογένεια της Χώρας, με εξέχουσα θέση στην ανδριώτικη κοινωνία κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας.

Ο Μπίστης – Μουβελάς (το Μουβελάς είναι παρεπίθετο και σημαίνει τοποτηρητής του καδή), ο οποίος διέθετε μεγάλη ακίνητη περιουσία, απεβίωσε λίγα χρόνια μετά το 1710. Ένοικος του πύργου, στον οποίον η πρόσβαση ήταν άλλοτε δυνατή μέσω ξύλινης ανασυρόμενης σκάλας και υπερυψωμένης θυρίδας, έγινε στη συνέχεια ο γιος του Μιχάλης, ο οποίος νυμφεύτηκε τη Βιολάντω Δελαγραμμάτικα, καθολική αρχοντοπούλα.

Το σημαντικό αυτό μνημείο της Άνδρου, που γνώρισε στο διάβα των αιώνων τρεις τουλάχιστον φάσεις ανοικοδόμησης (βυζαντινή, φράγκικη, οθωμανική περίοδος), βρίσκεται σήμερα σε φάση προϊούσας κατάρρευσης, με εμφανέστατα τα σημάδια της φθοράς από το χρόνο.

Δυστυχώς, δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι τούδε οι μελέτες που έχουν συνταχθεί και οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί για την αποκατάσταση των ζημιών και της στατικής επάρκειας του πύργου, καθώς και για την ανάδειξή του ως ενός μνημείου που θα συνδιαλέγεται με την ιστορία του νησιού και την τοπική κοινωνία.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024