Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μια νέα έκθεση δείχνει την σχέση του Ιβ Σεν Λοράν με την Ασία

Μια νέα έκθεση δείχνει την σχέση του Ιβ Σεν Λοράν με την Ασία

Ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει 4 μήνες στο ομώνυμο μουσείο του στο Παρίσι

Ως η πρώτη προσωρινή θεματική έκθεση, από την έναρξη του «Μουσείου Yves Saint Laurent Paris» τον Οκτώβριο του 2017, στο νέο εγχείρημα με τίτλο «Yves Saint Laurent: Τα όνειρα της Ανατολής » θα συγκεντρωθούν περίπου πενήντα σχέδια haute couture μόδας εμπνευσμένα από την Ινδία, την Κίνα και την Ιαπωνία.

Αυτά τα κομμάτια από τη συλλογή του Μουσείου θα δημιουργήσουν έναν διάλογο με τα ασιατικά έργα τέχνης που δανείστηκαν από το Μουσείο Γκιμέ και ιδιωτικούς συλλέκτες.

«Το μόνο που χρειάζομαι για να βουτήξει η φαντασία μου σε ένα μέρος ή ένα τοπίο είναι ένα βιβλίο με εικόνες  Δεν αισθάνομαι καμία ανάγκη να πάω εκεί. Έχω ήδη ονειρευτεί γι’αυτό τόσο πολύ … » είχε δηλώσει ο σχεδιαστής.

Χάρη στα «φανταστικά ταξίδια» του, ο Ιβ Σεν Λοράν παρέδωσε, μέσα από όλες του τις συλλογές, ένα ονειρεμένο όραμα από μακρινές χώρες, εμποτισμένο από τις γνώσεις που αντλούνται, τόσο από τις δηλώσεις του όσο και την άμεση προσέγγιση των έργων τέχνης. Ο σχεδιαστής αναμφισβήτητα γινόταν ένα με τις εκάστοτε τοπικές παραδόσεις, διερευνούσε τη λαογραφία, ξεμπρόστιαζε τα κλισέ προτείνοντας μια εξαίρετη απεικόνιση παραδοσιακών ενδυμάτων. Μεταξύ των «εξωτικών» του δημιουργιών, η Ασία είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα σε όλο το έργο του.

Ο Σεν Λοράν προσφέρει τόσο λογοτεχνικό όσο και φανταστικό όραμα της Ασίας. Κατά μήκος της καριέρας του έχει εξετάσει τα ινδικά, κινεζικά και ιαπωνικά παραδοσιακά ρούχα, για να φέρει στην ζωή δημιουργίες υψηλής μόδας. Από τις πρώτες του συλλογές, έχει επανερμηνεύσει τους πολυτελείς μανδύες από ινδούς κυρίαρχους. Στη συνέχεια, η Αυτοκρατορική Κίνα ενέπνευσε την συλλογή Φθινόπωρο-Χειμώνας του 1977, για την οποία έδωσε μια θεατρική και μεταμορφωμένη εικόνα της χώρας.

Την ίδια χρονιά, ο δημιουργός επέστησε την προσοχή στις ασιατικές επιρροές του μέσω μιας διάσημης μυρωδιάς. Η αντιπαράθεση γύρω από το γνωστό σε όλους «Opium» προκάλεσε τελικά την παγκόσμια επιτυχία του. Γοητευμένος από την Ιαπωνία και ειδικά από το θέατρο Kabuki, αργότερα επανεξετάστε το κιμονό.

«Η Ασία από καιρό ασκεί μια γοητεία στους Ευρωπαίους καλλιτέχνες. Στις συλλογές του,ο Ιβ Σεν Λοράν, παραδίδει ένα προσωπικό όραμα για αυτό, βασισμένο σε μια βαθιά γνώση της ιστορίας της, του πολιτισμού και την τέχνη του» δήλωσε η Ορελί Σαμουέλ, Διευθύντρια και Επιμελήτρια της έκθεσης.

Κάθε χρόνο το εκθεσιακό πρόγραμμα του «Musée Yves Saint Laurent Paris» σηματοδοτείται από μια προσωρινή θεματική έκθεση από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο, στη συνέχεια ακολουθείται από μια αναδρομική από τον Φεβρουάριο έως τον Σεπτέμβριο.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024