Τα μεγάλα μάτια της δείχνουν προβληματισμό και θλίψη. Το χέρι της ακουμπά ελαφρά το πονεμένο της μάγουλο. Πριν από λίγο έχει δεχτεί το πρώτο χαστούκι από τον σύζυγό της. Εκείνον που άφησε πάνω στο τραπέζι ανέγγιχτο το ψωμί και το ποτήρι με το κρασί και στο πάτωμα αναποδογυρισμένη την καρέκλα του. Δεν πρόκειται ούτε για μια αφίσα ευαισθητοποίησης κατά της έμφυλης βίας, ούτε για σκηνή από ταινία, αλλά για το έργο του Θεόδωρου Ράλλη «Ο πρώτος μπάτσος». Κι η πρωταγωνίστριά του δεν είναι παρά μόνο μία από τις εκατοντάδες γυναίκες που έχουν ποζάρει ή εμπνεύσει τους σπουδαιότερους ζωγράφους από ιδρύσεως του νεοελληνικού κράτους και μία από εκείνες που θα συμμετέχουν στην έκθεση «Αρωμα γυναίκας στην ελληνική ζωγραφική».

Εκθεση που επιχειρεί μέσα από 80 έργα – στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ευριπίδη Κουτλίδη – να σκιαγραφήσει το πορτρέτο της γυναίκας στην τέχνη κατά τον 19ο και 20ό αιώνα όπως καταγράφηκε μέσα από το βλέμμα και τον χρωστήρα των ελλήνων ζωγράφων και να το «απλώσει» στους τρεις ορόφους του Ιδρύματος Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης του παραρτήματος Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης Λαμπρινής Καρακούρτη – Ορφανοπούλου.

«Είναι μια έκθεση με πολυδιαθλαστικό χαρακτήρα», λέει στα «Πρόσωπα» η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. «Προσφέρει στον επισκέπτη μια επισκόπηση της ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης μέσω της μεταμόρφωσης της γυναικείας μορφής και τη δυνατότητα να παρατηρήσει ότι ενώ στον 19ο αι. τον πρώτο λόγο έχει το πρόσωπο, η ταυτότητά του, ο ρόλος του, η οικογενειακή και κοινωνική του θέση, στον 20ό το πάνω χέρι παίρνει το εγώ του ζωγράφου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ