Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Κώστας Παπακωστόπουλος μιλά για το «Eurexit»

Ο Κώστας Παπακωστόπουλος μιλά για το «Eurexit»

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Τέχνης

Το Θέατρο Τέχνης και το Ελληνογερμανικό Θέατρο της Κολωνίας (DEUTSCH  GRIECHISCHES THEATER KÖLN e. V.) συνεργάζονται για πρώτη φορά και παρουσιάζουν για μία και μοναδική παράσταση, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στη σκηνή της Φρυνίχου, το έργο «Eurexit» του Κώστα Παπακωστόπουλου με ελληνικούς υπέρτιτλους, το οποίο παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία την περασμένη σεζόν στο Θέατρο Bauturm της Κολωνίας,. Τρεις Έλληνες και τρεις Γερμανοί ηθοποιοί επί σκηνής, αναζητούν το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης και τη θέση της χώρας μας μέσα σε αυτή, σε ένα έργο εμπνευσμένο από τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου.

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κώστας Παπακωστόπουλος, γνωστός στη Γερμανία για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος, συμπληρώνει φέτος με το θεατρικό του σχήμα «Ελληνογερμανικό Θέατρο» 28 χρόνια δημιουργικής πορείας στην Κολωνία. Μετά την περυσινή επιτυχημένη παράστασή του «Ιφιγένεια», έρχεται και φέτος στην Αθήνα, στο Θέατρο Τέχνης, αυτή τη φορά με το «Eurexit», έργο γραμμένο από τον ίδιο και εμπνευσμένο από την τραγωδία του Αισχύλου «Αγαμέμνων».

Μια μεγάλη επιτυχία της περασμένης σεζόν στο Θέατρο Bauturm της Κολωνίας έρχεται στο Θέατρο Τέχνης. Πείτε μας λίγα λόγια για το «Eurexit». Τι θα δούμε την Παρασκευή;
Το έργο «Eurexit» γράφτηκε το 2017, μια χρονιά που σε διάφορες χώρες της Ευρώπης όπως στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στη Γερμανία, οι εθνικές εκλογές σηματοδοτούσαν αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης. Η δημιουργία του νέου έργου ξεκίνησε με μια σειρά συνεντεύξεων που πήρα από Ευρωπαίους πολίτες το πρώτο τρίμηνο του 2017 στην Κολωνία. Στη συνέχεια συνέθεσα αυτές τις φωνές με videos, ποιητικά κείμενα, κείμενα δικά μου, καθώς και αποσπάσματα από την τραγωδία «Αγαμέμνων» του Αισχύλου. Σε μια εποχή αυξανόμενων διαφωνιών και αμφισβητήσεων σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάσαμε στην Κολωνία το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς το «Eurexit», που με αλληγορικό τρόπο περιγράφει την ευρωπαϊκή κρίση εστιάζοντας στον άνθρωπο, στις εμπειρίες του, τους φόβους και τις προσδοκίες του μακριά από την απρόσωπη καταγραφή της επίσημης Ιστορίας. Η παράσταση έχει έτσι ως στόχο να αναδείξει τις αιτίες των χαμένων οραμάτων της Ενωμένης Ευρώπης και θέτει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της.

Παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια τα έργα σας έχουν ως θέμα την Ευρώπη μέσα από μια κριτική προσέγγιση. Πιστεύετε ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο;
Πρώτα απ’ όλα περνούν μια μεγάλη κρίση τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας του δημοκρατικού τόξου στην Ευρώπη, αδυνατούν να πείσουν τους πολίτες της, δίνοντας έτσι έδαφος σε ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα, όπως η AFD στη Γερμανία, να αλιεύουν δυσαρεστημένους ψηφοφόρους. Παράλληλα οι σημερινοί ηγέτες της Ευρώπης ενεργούν μόνο με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των αναγκών της χώρας τους. Λείπει μια εμπνευσμένη ευρωπαϊκή πολιτική.

Στην παράστασή σας τρεις Έλληνες και τρεις Γερμανοί ηθοποιοί επί σκηνής, αναζητούν το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης. Μιλήστε μας για τον συμβολισμό αυτής της σκηνικής Ελληνογερμανικής σύμπραξης.
Οι έξι πρωταγωνιστές που εκπροσωπούν διάφορους λαούς της Ενωμένης Ευρώπης δεν θα βρουν στο τέλος καμία απάντηση, το ταξίδι τους θα τελειώσει άδοξα, γιατί στο βάθος τους δεν ενστερνίζονται κοινές αξίες και ιδανικά. Το έργο ακούγεται σαν μια φωνή αγωνίας για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης.

Τι ρόλο έχουν παίξει στη δημιουργία της παράστασή σας οι φωνές των Ευρωπαίων πολιτών που συλλέξατε από συνεντεύξεις στην Κολωνία;
Όπως σας είπα, η δημιουργία του νέου έργου ξεκίνησε με μια σειρά συνεντεύξεων που πήρα από Ευρωπαίους πολίτες το πρώτο τρίμηνο του 2017 στην Κολωνία, στις οποίες οι ερωτηθέντες είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις σκέψεις τους, τις επιθυμίες τους, καθώς και τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. Αυτές οι συνεντεύξεις ήταν έτσι για μένα η πρώτη έμπνευση για τη συγγραφή του «Eurexit».
Τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Για την τριετία 2018-2020 σχεδιάζουμε μια νέα τριλογία με τίτλο «Η αρπαγή της Ευρώπης! Ποιος τη διέπραξε;». Την τριλογία ανοίγουμε τον Οκτώβριο στην Κολωνία με το «Zocker», που αποτελεί διασκευή του έργου «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη και μας μεταφέρει στην Κολωνία του σήμερα.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024