Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηράκλειτος ο Εφέσιος, ο φιλόσοφος τού γίγνεσθαι (Μέρος Β’)

Ηράκλειτος ο Εφέσιος, ο φιλόσοφος τού γίγνεσθαι (Μέρος Β’)

Η μεταβολή των πραγμάτων ως μόνιμη αμοιβαία διάλυση των αντιθέσεων

Όμως, πέραν της προαναφερθείσης ουσιώδους διαφοράς ανάμεσα στον Ηράκλειτο και τον Παρμενίδη, υπάρχει την ίδια στιγμή και ένα σημείο όπου ο πρώτος, ο φιλόσοφος τού γίγνεσθαι, προσεγγίζει τον δεύτερο, το στοχαστή του όντος.

Κι αυτό δεν είναι άλλο από την τόλμη και την αποφασιστικότητα με την οποία η σκέψη του, όπως και εκείνη του ελεάτη φιλοσόφου, διαπερνά την επιφάνεια του αισθητού κόσμου, υπερβαίνει τον κόσμο του αισθητά νοητού.

Ο Ηράκλειτος φανταζόταν τη μεταβολή των πραγμάτων ως μόνιμη αμοιβαία διάλυση των αντιθέσεων: της ημέρας και της νύχτας, του χειμώνα και του καλοκαιριού, του πολέμου και της ειρήνης, της χόρτασης και της πείνας. Πίσω από όλα αυτά, πάντα κατά την αντίληψη του εφεσίου φιλοσόφου, βρίσκεται μια τελική ενότητα, που τα περιέχει όλα.

Στην εμπειρία μας ο κόσμος παρουσιάζεται ως ένα σύνολο από εντάσεις, μέσα δε σε αυτόν βασιλεύει ο πόλεμος ως πατέρας και βασιλιάς όλων (πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστι, πάντων δε βασιλεύς).

Όλες οι αντιθέσεις συνδέονται ταυτόχρονα σε μια σταθερή ενότητα, με το αόρατο συνταίριασμα να είναι ισχυρότερο από το φανερό (αρμονία αφανής φανερής κρείττων).

Το κατεξοχήν σύμβολο της σκέψης του Ηρακλείτου είναι το αντίτονο συνταίριασμα (παλίντροπος αρμονίη) του τόξου και της λύρας.

Ηράκλειτος ο Εφέσιος, ο φιλόσοφος τού γίγνεσθαι (Μέρος Α’)

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024