Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Να σταθούμε όλοι μας όρθιοι…»

«Να σταθούμε όλοι μας όρθιοι…»

Η ιστορική αντίδραση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην ελληνική Βουλή μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από τον Δημήτρη Κουφοντίνα στις 26 Σεπτεμβρίου 1989

Θα μπορούσε να είχε κατεβάσει τον «λαό» του στους δρόμους για να αποκομίσει κομματικό όφελος. Θα μπορούσε να ηγηθεί των Αγανακτισμένων στη δεκαετία του 1980 πριν από την εμφάνιση των Αγανακτισμένων. Θα μπορούσε να εξαργυρώσει το συναίσθημα και να τοκίσει τη μικροπολιτική τακτική.

Ήταν η στιγμή του: η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από τον Δημήτρη Κουφοντίνα στις 26 Σεπτεμβρίου 1989 θα επένδυε τον ηγέτη της Δεξιάς με τον μανδύα του θύματος. Σύμφωνα με μια διεστραμμένη ανάλυση θα μπορούσε ακόμη και να σβήσει μέρος του μένους που είχαν απέναντί του τα «πράσινα καφενεία» της εποχής. Ο «αποστάτης», ο «θατσερικός», ο «ανάλγητος» Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα αποκτούσε ένα ανθρώπινο προσωπείο.

Αν αξίζει, ωστόσο, να θυμηθούμε –ξανά- την ομιλία του εντός του Κοινοβουλίου εκείνη την ημέρα είναι επειδή μας αφορά στις 26 Σεπτεμβρίου 2018. Είναι επειδή τα τελευταία χρόνια έχουμε παρακολουθήσει τις παλινωδίες της βίας και του ανορθολογισμού σαν ασθενείς που δηλώνουν αδυναμία να ακολουθήσουν την ιατρική αγωγή. Σαν συγγενείς που επούλωσαν όπως όπως το τραύμα χωρίς να το μετατρέψουν ποτέ σε εμπειρία.

Όχι, προφανώς, δεν ζούμε ημέρες «17 Νοέμβρη». Η σιωπηλή πλειονότητα έχει καταδικάσει τους δολοφονικούς «Ρομπέν των πόλεων» παρακολουθώντας πλέον τον ακτιβισμό του πεζοδρομίου.

Ζούμε, ωστόσο, την αναθέρμανση της ρητορικής για την «καλή» βία, την περιφορά παλαιών «αμεταμέλητων» -τύπου Κουφοντίνα- και τη σχετικοποίηση της Δημοκρατίας, έτσι ώστε να ταιριάζει στα σπιθαμιαία μέτρα του καθενός. Παρακολουθούμε την ανοχή της πολιτείας προς τον αναρχισμό που μπουσουλάει σαν μωρό, με την άδεια του Νίκου Τόσκα.

Αξίζουμε άλλους συμβολισμούς. Έχουμε ανάγκη από έναν ιδεασμό αδιαπραγμάτευτου πολιτισμού, που αρνείται να υποκύψει στη σαγήνη του «λαού», αυτής της απειλητικής έννοιας που τρέφεται από τις ψευδαισθήσεις της:

«Είναι μία πολιτική δολοφονία που προστίθεται σε μία μακρά αλυσίδα δολοφονιών που προηγήθηκαν. Αποτελεί σκληρό πλήγμα για τη Νέα Δημοκρατία και αποτελεί δεινή δοκιμασία για μένα και την οικογένειά μου. Πρέπει όμως αυτή την ώρα της μεγάλης δοκιμασίας να σταθούμε όλοι μας όρθιοι. Να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της. Σε ό,τι με αφορά, μία ευχή έχω να εκφράσω: να είναι το αίμα του Παύλου Μπακογιάννη το τελευταίο αίμα που χύνεται άδικα σε αυτό τον τόπο».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024