Τα ιστορικά μοναστήρια της Μεγαλόχαρης και του Μεσοπύργου Άρτας στην κοιλάδα του Αχελώου θα αναδειχθούν και θα συντηρηθούν ως εκκλησιαστικά μνημεία, έπειτα από αίτημα κατοίκων της περιοχής προς τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος  ενέκρινε για το σκοπό αυτόν χρηματοδότηση ύψους 220 χιλιάδων ευρώ.

Τα έργα για τα δύο αυτά μοναστήρια εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συντήρηση και αποκατάσταση πολιτιστικών Μνημείων Ηπείρου» και αφορούν εργασίες αποκατάστασης, στερέωσης, ανάδειξης και συντήρησης των τοιχογραφιών των ναών Γενεσίου Θεοτόκου Μεγαλόχαρης Άρτας, Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μεσόπυργο Άρτας, καθώς επίσης και την αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και των μονοπατιών που οδηγούν στα μνημεία.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δήλωσή του για τα εκκλησιαστικά μνημεία της κοιλάδας του Αχελώου τονίζει:

«Στην Περιφέρεια Ηπείρου έχουμε βάλει στόχο, και τον υλοποιούμε σε μεγάλο βαθμό, τη διάσωση των μνημείων που κληρονομήσαμε και τα οποία δημιουργήθηκαν με θυσίες, με μεράκι και από το υστέρημα προγόνων μας, και μάλιστα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Έχουμε συμβάλει, μέχρι σήμερα, στην ανάδειξη, συντήρηση, στερέωση περισσοτέρων από 100  χαρακτηρισμένων από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες διατηρητέων μνημείων και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εμβληματικά και αποτελούν σημείο αναφοράς για τις περιοχές τους. Τα σώζουμε από τη φθορά του χρόνου, τα βγάζουμε από την αφάνεια, τα παραδίδουμε στη χρήση των πολιτών και των νέων γενιών.

Η ανάδειξη των μνημείων εξυπηρετεί διττό σκοπό: και προστατεύονται, αλλά και αυξάνεται η επισκεψιμότητά τους, που είναι απαραίτητη για την τόνωση των τοπικών κοινωνιών, δίνεται ώθηση ή το έναυσμα αν θέλετε και σε ανάληψη άλλων δράσεων κοινωφελούς και επιχειρηματικού χαρακτήρα.

Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα με δύο κατεξοχήν ναούς – μνημεία στη Μεγαλόχαρη και στο Μεσόπυργο της Άρτας, για τους οποίους η Περιφέρεια διαθέτει 100.000 και 120.000 ευρώ αντίστοιχα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας. Με τη χρηματοδότηση αυτή θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες που έχουν υποδειχθεί και οι οποίες κρίνονται απαραίτητες, ώστε τα μνημεία αυτά να συνεχίσουν την πορεία τους στο χρόνο και να αποτελούν συνδετικό κρίκο του παρελθόντος και του μέλλοντος, μιας περιοχής με τεράστιο φυσικό και ιστορικό πλούτο, όπως είναι αυτή της κοιλάδας του Αχελώου. Μια περιοχή που κάθε χρόνο προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, έχει πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης,  και η Περιφέρεια είναι στο πλευρό όλων εκείνων που αγωνίζονται ώστε να καταστεί ένας υπερτοπικός τουριστικός προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου».

Να σημειωθεί ότι στις αρχές Αυγούστου, κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, με επικεφαλής την προϊσταμένη, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, μετέβη στο ναό του Γενεσίου της Θεοτόκου, στη Μεγαλόχαρη, κατόπιν αιτήματος των κατοίκων της περιοχής, προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία για τη σύνταξη μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης του ναού, καθώς και μελέτης συντήρησης των τοιχογραφιών. Συγκεκριμένα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της καμάρας ήρθαν στο φως σκηνές από το βίο του αγίου Ευσταθίου. Πρόκειται για μια σχετικά σπάνια απεικόνιση του αγίου, η οποία, σύμφωνα με τις γνώσεις μας μέχρι σήμερα, δεν έχει εντοπιστεί σε άλλο μεταβυζαντινό μνημείο της Άρτας και είναι σπάνια σε μεταβυζαντινές τοιχογραφίες της Ηπείρου.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, κάτοικοι των περιοχών, με ανακοίνωσή τους, ευχαριστούν θερμά πρωτίστως τον Περιφερειάρχη Ηπείρου για το ενδιαφέρον του και τη στήριξη για τα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής τους, καθώς και τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας, Βασίλη Ψαθά, και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, Βαρβάρα Παπαδοπούλου.

Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «η αποδεδειγμένη ευαισθησία της Περιφέρειας Ηπείρου και προσωπικά του κ. Καχριμάνη για τα ιστορικά μνημεία της κοιλάδας του Αχελώου γίνεται πράξη και όχι μόνο υποσχέσεις. Ιδιαίτερα το μοναστήρι της Μεγαλόχαρης, που υπήρξε το λίκνο των ραδοβιζινών επαναστάσεων του 1854 και του 1868, πρέπει να αναδειχθεί και να προστατευθεί. Κατά το παρελθόν κανένας δεν έδειξε ανάλογο ενδιαφέρον γι’ αυτά, με αποτέλεσμα να ερημώνουν και να καταστρέφονται από το χρόνο. Είναι ευκαιρία όλα αυτά τα αξιόλογα αλλά άγνωστα θρησκευτικά μνημεία, συμπεριλαμβανομένης της Ι. Μονής Σέλτσου και της Ι. Μονής Σκουληκαριάς, να συνδεθούν σε μια ενιαία πολιτιστική διαδρομή επισκέψιμη για θρησκευτικό τουρισμό.  Αξίζουν δε θερμά συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Ηπείρου, την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας για τις παραπάνω ενέργειές τους. Είναι μια καλή αρχή με ευνοϊκές προοπτικές για τα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής της κοιλάδας του Αχελώου».

Ο Αντώνης Κοσσυβάκης, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατάγεται από την περιοχή επισημαίνει:

“Η Κοιλάδα του Αχελώου είναι μια περιοχή πλούσια σε πολιτιστική, θρησκευτική και φυσική κληρονομιά. Αυτή την κληρονομιά, ιδιαίτερα φέτος που το 2018 είναι Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι ανάγκη αλλά και ευκαιρία να την αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά και να την αναδείξουμε δίνοντας έτσι πνοή και όραμα στον τόπο μας. Πρέπει να τον καταστήσουμε  προορισμό εναλλακτικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού.   Μνημεία όπως τα Μοναστήρια της Μεγαλόχαρης και του Μεσοπύργου, που αποτελούν και αυτά μέρος της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς έχουμε υποχρέωση να τα προστατεύσουμε, να τα διατηρήσουμε  και να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι ο πλούτος της περιοχής μας και πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με την αξία του και να τον διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Η Κοιλάδα του Αχελώου,, είναι μια περιοχή με προοπτικές ανάπτυξης και χρειάζεται από όλους μας προσπάθεια για να την καταστήσουμε ένα σημαντικό ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο με  πανευρωπαϊκή  ακτινοβολία και λάμψη. ”