Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο αξίζει τελικά ο οίκος Versace;

Πόσο αξίζει τελικά ο οίκος Versace;

Τι θα έκανε ο Gianni;

«Τι θα έκανε ο Gianni σήμερα;» ήταν η σκέψη και οι σημειώσεις του προγράμματος στην τελευταία πασαρέλα του οίκου στο Μιλάνο. Μια σκέψη που σίγουρα την βασανίζει από τον θάνατο του και περνούσε στο μυαλό της Donatella Versace καθώς ερευνούσε το αρχείο του οίκου προετοιμάζοντας αυτή την πρόσφατη συλλογή.

Ο Gianni Versace ξεκίνησε για πρώτη φορά την εταιρεία Gianni Versace το 1978 στο Μιλάνο της Ιταλίας. Από την αρχή, ενέπλεξε σε μεγάλο βαθμό τη νεώτερη αδερφή του Donatella στο εμπορικό σήμα ως προϊσταμένη καμπάνιας και μούσα. Ο σχεδιαστής επέλεξε το κεφάλι της Μέδουσας ως λογότυπο της μάρκας, επειδή σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Μέδουσα έκανε τους ανθρώπους να ερωτευτούν μαζί της και δεν είχαν κανένα τρόπο να ξεφύγουν από αυτήν. Ο Gianni είχε την ελπίδα ότι τα σχέδια του θα είχαν το ίδιο αποτέλεσμα στους πελάτες.

Αν και ήταν γνωστός ως «ο rock n roll σχεδιαστής,» τα συμφέροντα της Versace ήταν ανέκαθεν καθολικά. «Το κλειδί για την προσωπικότητά μου είναι η περιέργεια», δήλωσε στη Vogue το 1990. Σχεδίασε συλλογές εμπνευσμένες από την Pop Art και από την όπερα, αγαπούσε το χρώμα, τόσο το παστέλ όσο και τα βασικά, και εντρύφησε στην αδερφή του, Donatella. Όλη την αγάπη για το γυναικείο σώμα.

Εμπνευσμένος από τη δύναμή της και περιτριγυρισμένος από supermodels, σχεδίασε για μια γυναίκα που ήταν τόσο τολμηρή και τόσο σέξι που ακόμα και όταν φορούσε φόρεμα «εργασίας» δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι παρέμεινε σταθερά υπεύθυνη και πιστή στην σεξουαλικότητα της. Ίσως αν ζούσε ακόμα να ήταν ο πρώτος που θα είχε αγκαλιάσει όλα τα κινήματα της γυναικείας χειραφέτησης και πολύ πιθανόν να τα είχε ντύσει καλύτερα.

Η εταιρεία Gianni Versace συνέχισε να επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός από το σχεδιασμό των high-end ενδυμάτων, των οικιακών προϊόντων και των αξεσουάρ, ο Gianni έγινε ο αγαπημένος σχεδιαστής των σταρς  με τους Elton John, Michael Jackson, Cher, Madonna και Sting να ντύνονται αποκλειστικά από εκείνον . Ο Gianni σχεδίασε ρούχα για τα albums του Elton John και τις τουρνέ και ονόμασε μια τσάντα από την Πριγκίπισσα Diana, που ονομάζεται The Lady Di. Ήταν ένας από τους πρώτους μεγάλους σχεδιαστές που συνέδεσαν τη μόδα και τη μουσική μαζί.

Ο Gianni δεν σταμάτησε εκεί, αλλά συνέχισε να παίρνει μεγάλα κομμάτια από την πίτα της μόδας, λανσάροντας την παιδική γραμμή ρούχων της Versace καθώς και την Versace Haute Couture, η οποία είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη γραμμή του οίκου του. Μια τέτοια γραμμή για την δεκαετία του ογδόντα και από τα χέρια ενός celebrity σχεδιαστή ήταν σκάνδαλο. Το σκάνδαλο έγινε επιτυχία στον κλάδο της μόδας και του δόθηκαν διακεκριμένα βραβεία όπως το Silver Mask Award και το πρώτο American Oscar Fashion από την CFDA στη Νέα Υόρκη.

Στις 15 Ιουλίου 1997 ο ​​κόσμος σοκαρίστηκε! Στα 50 χρόνια, ο άοκνος καλλιτέχνης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στα σκαλοπάτια του αρχοντικού του στο Μαϊάμι από τον δολοφόνο Andrew Cunanan. Ο Cunanan ήταν στιγερός δολοφόνος και ο Gianni ήταν το πέμπτο και τελευταίο του θύμα. Ο δολοφόνος αυτοκτόνησε οκτώ ημέρες αργότερα.

Η κηδεία του έγινε ένα μικρό fashion event με 2.000 άτομα να έχουν κατακλύσει τον καθεδρικό ναό στο Μιλάνο. Οι πιστοί του φίλοι Sting και Elton John τραγούδησαν την Ψαλμωδία 23 προς τιμήν του και οι αντίπαλοι του σφύριζαν χαρούμενα την καταστροφή του οίκου του. Η Donatella όμως είχε αντίθετη γνώμη.

Η Donatella, πρώην Αντιπρόεδρος, ανέλαβε την θέση της Creative Director του Versace και ο αδερφό της, Santo, ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Versace. Σε μια συνέντευξη με τον Guardian η Donatella είπε: «Όταν ο αδελφός μου δολοφονήθηκε, είχα τα μάτια ολόκληρου του κόσμου σε μένα και το 99% πίστεψε ότι δεν θα τα καταφέρω. Και ίσως σκέφτηκα το ίδιο, στην αρχή και εγώ η ίδια. Ο αδελφός μου ήταν ο βασιλιάς και ολόκληρος ο κόσμος μου είχε καταρρεύσει.»

Η Donatella σήμερα, 63 ετών, έχει αποδείξει ότι οι επικριτές της έπεσαν έξω. Δύο δεκαετίες από τη δολοφονία του Gianni, η Donatella εξακολουθεί να καθίσταται επικεφαλής της μάρκας και την έχει οδηγήσει όλο και περισσότερο στην επιτυχία. Μεγάλο μέρος της συνεχιζόμενης τύχης της Versace οφείλεται στην ικανότητα της Donatella να γνωρίζει τι πραγματικά νοιάζονται οι γυναίκες: να ξεχωρίζει και να αισθάνεται σίγουρη. Έχει τελειοποιήσει το ταλέντο να κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται ξεχωριστές και όμορφες, αντί να εστιάζουν μόνο στις αυξανόμενες τάσεις. Όλα αυτά μέχρι σήμερα!

Η είδηση της εξαγοράς του κολοσσού της ιταλικής φινέτσας από την εταιρεία του Αμερικάνου σχεδιαστή Michael Kors. Για ακόμα μια φορά όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην μικροσκοπική Donatella. Ο οίκος που ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει ανθίσει και οι διθυραμβικές κριτικές της τελευταίας κολεξιόν στο Μιλάνο βρίσκονται σε έξαρση, αυτό το βήμα έφερε παγωμάρα και αμηχανία. Γιατί θέλει να τα παρατήσει τώρα; Για ακόμα μια φορά όμως όλοι βιάστηκαν. Ποιος μιλάει για παραίτηση;

Ο John Idol, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kors δήλωσε: «Η απόκτηση του οίκου Versace είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την ομάδα μας. Η Versace ιδρύθηκε το 1978. Για περισσότερα από 40 χρόνια, η Versace αντιπροσωπεύει την επιτομή της ιταλικής πολυτέλειας, μαρτυρώντας τη διαχρονική κληρονομιά της μάρκας . Με τους πλήρεις πόρους της ομάδας μας, πιστεύουμε ότι η Versace θα αυξηθεί σε έσοδα άνω των $ 2.0 δις. Πιστεύουμε επίσης ότι η δύναμη των οίκων Michael Kors , Jimmy Choo και η απόκτηση της Versace, μας προσδίδουν πολλαπλάσια έσοδα από κέρδη». Ο ίδιος επίσης τόνισε πως θα συνεχίσει να δουλεύει στενά με την Donatella για το επόμενο βήμα του οίκου.

«Έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια από τότε που ανέλαβα την εταιρεία μαζί με τον αδελφό μου Santo και την κόρη Allegra», είπε η Versace. Είμαι περήφανη που ο οίκος Versace παραμένει πολύ ισχυρός τόσο στη μόδα όσο και στη σύγχρονη κουλτούρα. Η εταιρεία Versace δεν είναι μόνο συνώνυμη με το εικονικό και αδιαμφισβήτητο στυλ της, αλλά με την ενσωμάτωση και την αγκαλιά της διαφορετικότητας, καθώς και την ενδυνάμωση των ανθρώπων να εκφραστούν. Ο Santo, η Allegra και εγώ αναγνωρίζουμε ότι αυτό το επόμενο βήμα θα επιτρέψει στο δυναμικό της Versace να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του.». Με αυτήν την δήλωση η Ιταλίδα σχεδιάστρια έλυσε τις απορίες πολλών, είναι όμως μόνο αυτή η αλήθεια;

Τα νέα σχέδιά της εξαγοράς περιλαμβάνουν: Ανάπτυξη της επιχείρηση με έσοδα ύψους 2 δισ. Δολαρίων, 100 νέα καταστήματα, βελτίωση της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, επέκταση των αξεσουάρ και των υποδημάτων σε 60% των πωλήσεων (από περίπου 35% τώρα).

Μετά από διαπραγματεύσεις με πολλούς επενδυτές, ο Michael Kors φαίνεται να είναι ο νικητής, αν και αυτήν την εβδομάδα έπεσε στο 8,2 η μετοχή της εταιρείας του Kors αλλά είναι λογικό μετά από μια τόσο μεγάλη εξαγορά. Η πώληση του οίκου Versace από 2 εκατομμύρια δολάρια αναμένεται να εκτινάξει την αξία του στα 10 εκατομμύρια. Η Μέδουσα, το εμβληματικό λογότυπο του οίκου, παραμένει χρυσή και γυαλίζει εκτυφλωτικά. Η Donatella πήρε την δεύτερη σημαντική απόφαση της επαγγελματικής της ζωής και όλα έγιναν «όπως ακριβώς ήθελε ο Gianni».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024