Πολλά δυστυχώς είναι τα παλαιά κτίρια της Αθήνας που παραμένουν επί ολόκληρες δεκαετίες εγκαταλελειμμένα και ερειπωμένα για διάφορους λόγους, στερώντας σε μεγάλο βαθμό από το κλεινόν άστυ τη γοητεία και την ακτινοβολία που εκπέμπουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ένα τέτοιο οικοδόμημα είναι το διατηρητέο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Σανταρόζα, απέναντι από το Ρεξ και σε μικρή απόσταση από την πλατεία Ομονοίας. Στο κτίριο αυτό, που οικοδομήθηκε στα πρώτα χρόνια του Μεσοπολέμου και είναι καλυμμένο εδώ και δύο περίπου δεκαετίες από σκαλωσιές, λειτουργούσε άλλοτε το ξενοδοχείο «Ματζέστικ», ένα ξενοδοχείο μέσου επιπέδου.

Με θέα τόσο στην Πανεπιστημίου όσο και στη Σανταρόζα, το «Ματζέστικ» διέθετε σε προσιτές τιμές 80 ευρύχωρα δωμάτια και ιδιαίτερα διαμερίσματα με λουτρό. Στις ανέσεις που προσέφερε στους πελάτες του συγκαταλέγονταν το καλοριφέρ, ο ανελκυστήρας και τα τρεχούμενα νερά, ζεστά και κρύα.

Ο αρχιτεκτονικός διάκοσμος του τριώροφου μεγάρου, που παρέπεμπε στο κλασικό παρελθόν της Αθήνας, έδινε στο «Ματζέστικ» την εικόνα ενός όμορφου και αρκούντως μεγαλοπρεπούς (όπως φανέρωνε και το όνομά του) ξενοδοχείου στο κέντρο της πόλης.

Το «Ματζέστικ» έπαυσε να λειτουργεί το 1967. Το κτίριο, το οποίο περιήλθε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) μέσω του κληροδοτήματος Παπαδάκη και διέτρεξε τον κίνδυνο να κατεδαφιστεί το 1978, έμεινε έκτοτε αναξιοποίητο. Αυτό υπήρξε σε μεγάλο βαθμό απόρροια των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και των στρεβλώσεων που υπάρχουν στο θεσμικό πλαίσιο αξιοποίησης των κληροδοτημάτων των ΑΕΙ (εγκρίσεις, διαγωνισμοί κ.λπ.)

Το ΕΚΠΑ είχε επιχειρήσει επί πρυτανείας Γεωργίου Μπαμπινιώτη (2000-2006) να αξιοποιήσει το αναντίρρητης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας κτίριο, αλλά αυτό δεν είχε καταστεί δυνατό λόγω δικαστικών προσφυγών, που είχαν σταθεί τροχοπέδη στην όλη διαδικασία.

Σήμερα στο κτίριο υλοποιούνται εργασίες επισκευής, με σκοπό την άρση της επικινδυνότητας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης, καθώς βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Ο σχεδιασμός του ΕΚΠΑ προβλέπει αρχικά την πρόσκληση υποβολής τεκμηριωμένων προτάσεων για την εκμετάλλευση του ακινήτου, μέσω μακροχρόνιας μίσθωσής του, και σε δεύτερη φάση την ανάθεση του έργου της ανακατασκευής στους προτιμητέους επενδυτές.

Γράψτε το σχόλιο σας