Στην καρδιά του μαγευτικού όλες τις εποχές του χρόνου Πηλίου, ανάμεσα στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και τη Βυζίτσα, οι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό κόσμημα, το χωριό Πινακάτες.

Η αναλλοίωτη παραδοσιακή αρχιτεκτονική αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα του χωριού με τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα υπέροχα σπίτια και αρχοντικά (ορισμένα έχουν μετατραπεί σε πολυτελείς ξενώνες με παραδοσιακό χρώμα), που έχουν όμορφη θέα στους γύρω λόφους του Πηλίου και τον Παγασητικό κόλπο.

Πρώτη έγγραφη μνεία στον οικισμό γίνεται στο σπουδαίο συγγραφικό έργο «Γεωγραφία Νεωτερική» των λογίων Γρηγορίου Κωνσταντά και Δανιήλ Φιλιππίδη, οι οποίοι κατάγονταν από τις γειτονικές Μηλιές.

Την πλακόστρωτη πλατεία του χωριού στολίζουν ο εντυπωσιακός πλάτανος, η μαρμάρινη κρήνη Τσιρογιάννη (1894), με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία, και η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Στα σημαντικότερα  μνημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος συγκαταλέγονται η εκκλησία του Σταυρού, το ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων και το ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής, που προσφέρει εκπληκτική θέα στις Πινακάτες και τον Παγασητικό κόλπο.

Για τους περιπατητές και τους φυσιολάτρες ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η πεζοπορική διαδρομή στο λιθόστρωτο μονοπάτι που συνδέει τις Πινακάτες με τα Καλά Νερά, το γνωστό παραθαλάσσιο θέρετρο του Πηλίου.