Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πινακάτες Πηλίου, ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό κόσμημα

Πινακάτες Πηλίου, ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό κόσμημα

Στην καρδιά του μαγευτικού όλες τις εποχές του χρόνου Πηλίου, ανάμεσα στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και τη Βυζίτσα

Στην καρδιά του μαγευτικού όλες τις εποχές του χρόνου Πηλίου, ανάμεσα στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και τη Βυζίτσα, οι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό κόσμημα, το χωριό Πινακάτες.

Η αναλλοίωτη παραδοσιακή αρχιτεκτονική αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα του χωριού με τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα υπέροχα σπίτια και αρχοντικά (ορισμένα έχουν μετατραπεί σε πολυτελείς ξενώνες με παραδοσιακό χρώμα), που έχουν όμορφη θέα στους γύρω λόφους του Πηλίου και τον Παγασητικό κόλπο.

Πρώτη έγγραφη μνεία στον οικισμό γίνεται στο σπουδαίο συγγραφικό έργο «Γεωγραφία Νεωτερική» των λογίων Γρηγορίου Κωνσταντά και Δανιήλ Φιλιππίδη, οι οποίοι κατάγονταν από τις γειτονικές Μηλιές.

Την πλακόστρωτη πλατεία του χωριού στολίζουν ο εντυπωσιακός πλάτανος, η μαρμάρινη κρήνη Τσιρογιάννη (1894), με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία, και η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Στα σημαντικότερα  μνημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος συγκαταλέγονται η εκκλησία του Σταυρού, το ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων και το ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής, που προσφέρει εκπληκτική θέα στις Πινακάτες και τον Παγασητικό κόλπο.

Για τους περιπατητές και τους φυσιολάτρες ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η πεζοπορική διαδρομή στο λιθόστρωτο μονοπάτι που συνδέει τις Πινακάτες με τα Καλά Νερά, το γνωστό παραθαλάσσιο θέρετρο του Πηλίου.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024