Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαββόπουλος: Η τέχνη δεν χρειάζεται να φωνάζει συνθήματα

Σαββόπουλος: Η τέχνη δεν χρειάζεται να φωνάζει συνθήματα

Ο σπουδαίος συνθέτης μιλάει για τη νέα γενιά μουσικών που γράφει στα αγγλικά, τη διαφορά πολιτικού και προπαγανδιστικού τραγουδιού και την αποχή από τα social media με αφορμή την επερχόμενη συναυλία του Ηρωδείου για τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Γυναίκες στην Ογκολογία»

Στη συναυλία σας, στο Ηρώδειο, για τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Γυναίκες στην Ογκολογία» καλέσατε τη Μαρίνα Σάττι, τις Fonés και Chόres και τους Αλκμάν.
Παρατηρώντας τους νέους καλλιτέχνες, ποιο είναι το στοιχείο που σας θυμίζει το δικό σας ξεκίνημα και ποιο εκείνο που δεν κατανοείτε;
Εχουν την ίδια λαχτάρα που είχα κι εγώ να εκφραστούν, να κάνουν κάτι ωραίο, να γίνουν κατά κάποιον τρόπο διάφανοι, να επικοινωνήσουν. Αλλά εγώ ήμουν μάλλον ερασιτέχνης, δεν έμαθα κανένα όργανο καλά, δεν έχω φωνή, δεν προχώρησα θεωρητικά, ενώ βλέπω τη νέα γενιά μουσικών – και σαφώς τη Σάττι και τους Αλκμάν – να έχουν τελειώσει ωδεία, πανεπιστήμια, να μιλούν ξένες γλώσσες, που η δική μου γενιά ούτε το έρμο το Lower δεν κατάφερε να πάρει. Αλλά δεν κατανοώ μερικούς που γράφουν και τραγουδούν αγγλικά. Ενας γερμανός ψυχαναλυτής μού έλεγε ότι δεν έχει πελάτες Ελληνες γιατί, λέει, η ψυχανάλυση γίνεται μόνο στη μητρική γλώσσα του θεραπευομένου. Μα και το τραγούδι έτσι είναι. Για τα social media αρκούν τα αγγλικά σου, αλλά άμα θες να πεις τα σώψυχά σου χρειάζεται η μητρική σου γλώσσα νομίζω.
Ο υπότιτλος της παράστασής σας έχει τη φράση «Στην υγειά των κοριτσιών μας».  Πότε πιστεύετε ότι ένα κορίτσι παύει να είναι κορίτσι;
Οταν πάψουμε να νιώθουμε στοργή γι» αυτό. Η οικειότητα που φέρνει η αγάπη, η φιλία και η στοργή είναι που κάνουν τα κορίτσια αιώνια. Χωρίς αυτά τα αισθήματα θα ήσασταν δεσποινίδες και κυρίες σκέτες. Ο τίτλος της συναυλίας θα μπορούσε να είναι  «Για την πρόληψη του γυναικείου καρκίνου», αλλά αυτό μοιάζει με ιατρικό συνέδριο. Μια συναυλία οφείλει να είναι μια τρυφερότητα. Για την υγεία των κοριτσιών μας, λοιπόν, θα είμαστε όλοι εκεί, ελπίζω κι εσείς.
Ανυπομονώ… Η εκκίνησή σας στο ελληνικό τραγούδι συμπίπτει χρονικά με μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο: πόλεμος στο Βιετνάμ, επανάσταση των χίπις, λίγο αργότερα ο Μάης στο Παρίσι. Ενα κλίμα όπου καλλιτέχνες της αξίας των Μπιτλς, Ντίλαν, Μπαέζ δημιουργούν το πολιτικό τραγούδι. Στην Ελλάδα αυτό εκφράστηκε μέσα από τη δική σας δημιουργία και με νέο ήχο. Με την απόσταση που προσφέρει ο χρόνος, τι βλέπετε προς τα πίσω; Ποια κομμάτια από εκείνο τον Σαββόπουλο αναγνωρίζετε και σήμερα;
Τα έγραψα με την καρδιά μου και όλα τα αναγνωρίζω. Είναι όπως όταν βλέπουμε φωτογραφίες μας από μια άλλη ηλικία. Νιώθεις σαν η φωτογραφία να έχει μια δική της ψυχούλα, σαν να σου λέει κάτι ανεξάρτητα από τις περιστάσεις μέσα στις οποίες τραβήχτηκε.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024