Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μαίναλο, ένα ειδυλλιακό τοπίο

Μαίναλο, ένα ειδυλλιακό τοπίο

Οικιστικά σύνολα μεγάλης λαογραφικής και ιστορικής αξίας, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικού κάλλους

Στην καρδιά της Αρκαδίας αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου απλώνεται ο κατάφυτος ορεινός όγκος του Μαινάλου, στον οποίον οι αξεπέραστες φυσικές ομορφιές και η μακραίωνη ανθρώπινη δημιουργία εναρμονίζονται σε ένα ταιριαστό σύνολο.

Μια έκταση εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων, από το οροπέδιο της Τρίπολης έως το φαράγγι του ποταμού Λούσιου (περιοχή Δημητσάνας), τα Λαγκάδια και την τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, καταλαμβάνεται από ένα γεωμορφολογικό σχηματισμό με πραγματικά εντυπωσιακό ανάγλυφο, καθώς οι κορυφές, οι χαράδρες, τα οροπέδια, τα σπηλαιοβάραθρα, τα ορεινά και τα υποαλπικά λιβάδια εναλλάσσονται συνεχώς.

Το υπέροχο ελατοδάσος (κεφαλληνιακή ελάτη) του Μαινάλου, οι συστάδες δρυών, πεύκων, κέδρων, σφενδάμνων και πρίνων, τα γραφικά μονοπάτια, οι πηγές, οι πετρόχτιστες βρύσες και τα γεφύρια συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο, το οποίο κοσμούν ιστορικά χωριά και παραδοσιακοί οικισμοί, ξακουστά μοναστήρια και παλαιές εκκλησίες.

Η γνωριμία με τη Βυτίνα, τη Δημητσάνα, τα Λαγκάδια, το Λεβίδι, τη Στεμνίτσα, την Αλωνίσταινα, το Βαλτεσινίκο, το Ελληνικό και την Πιάνα φέρνει τους ταξιδιώτες σε επαφή με οικιστικά σύνολα μεγάλης λαογραφικής και ιστορικής αξίας, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικού κάλλους.

Πολλοί είναι οι μύθοι, οι θρύλοι και οι παραδόσεις που συνδέονται με το Μαίναλο. Εδώ είχε την κατοικία του και έπαιζε τον αυλό του ο Πάνας, ο ποιμενικός θεός των Ελλήνων, ο αιγοπρόσωπος και τραγοσκελής προστάτης των δασών, των ορέων και των ποιμνίων. Εδώ έκαναν συχνά την εμφάνισή τους ο Απόλλωνας και ο Ασκληπιός, η Άρτεμη και η Δήμητρα, εδώ περιφέρονταν οι Δρυάδες Νύμφες.

Όμως, το Μαίναλο αποτελεί και έναν τόπο φορτισμένο με ιστορικές μνήμες, καθώς οι περήφανοι, ακατάβλητοι και ανυπότακτοι κάτοικοί του διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις κρίσιμες ιστορικές περιόδους του ελληνισμού, προπάντων δε στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου και το ορειβατικό καταφύγιο «Πάνος Αλεξόπουλος», στο οροπέδιο της Οστρακίνας, κάτω από την ψηλότερη κορυφή του Μαινάλου (Προφήτης Ηλίας, υψόμετρο 1.981), προσελκύουν τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, της ορειβασίας και της αναρρίχησης.

Όσοι πάλι επιθυμούν να απολαύσουν τις ομορφιές της φύσης και να επιδοθούν σε δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού ανακαλύπτουν στο Μαίναλο αυτό που αποζητούν: ράφτινγκ, καγιάκ, ορεινή ποδηλασία, πεζοπορικές διαδρομές και διάσχιση φαραγγιών προσφέρουν ωραίες εικόνες και έντονες συγκινήσεις.

Η τουριστική υποδομή της ευρύτερης περιοχής του Μαινάλου είναι άκρως ικανοποιητική. Τους ταξιδιώτες υποδέχονται και εξυπηρετούν παραδοσιακοί ξενώνες και αρχοντικά, φροντισμένα τουριστικά καταλύματα, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία με ξεχωριστές γεύσεις, καταστήματα με τοπικές νοστιμιές και είδη λαϊκής τέχνης.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024