Η σημερινή «αστοχία υλικού» του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων δεν είναι, δυστυχώς, ένα πρωτοφανές περιστατικό. Προστίθεται σε μια σειρά ανάλογων συμβάντων, μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας, για τα οποία πολλές φορές δεν δόθηκαν και επαρκείς εξηγήσεις.

Ίσως το να εμπλουτίζει τα ρεπορτάζ του με εξαιρετικά φιλοκυβερνητικό σχολιασμό να μην σοκάρει κανέναν.

Εξάλλου, ορισμένα ρεπορτάζ του μας έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες, όπως π.χ. εκείνο για το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (με δηλώσεις, μεταξύ άλλων, από τον Αλόνσο Ακόστα, υπεύθυνο Εξωτερικής Πολιτικής του Απελευθερωτικού Κινήματος Φαραμπούτο Μαρτί του Ελ Σαλβαδόρ κι από τον υπουργό του Κινήματος Πολισάριο για την απελευθέρωση της Δυτικής Αφρικής Μοχάμαντ Σιντάτι).

Άλλα έχουν φροντίσει να καλύπτουν παράλληλα ενημέρωση και ψυχαγωγία, όπως π.χ., το ρεπορτάζ για τις λαϊκές εκδηλώσεις λατρείας στον πρωθυπουργό μας στην Άρτα και το πώς χόρεψε το καγκελάρι. Ή ακόμη την ενθουσιώδη υποδοχή του κ. Τσίπρα στην Ξάνθη.

Μπορεί επίσης η συνεργασία με το πρακτορείο Sputnik να είναι μια αθώα σύμπτωσις.

Μπορεί ακόμη και να θεωρείται «πταίσμα» το να «ξεχνάει» μερικές λεπτομέρειες, όπως π.χ. να παραβλέπει από το ρεπορτάζ εκείνης της αλήστου μνήμης επίσκεψης στο Καστελόριζο, ότι πλάι στον Πάνο Καμμένο και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στέκονταν και βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Όμως μερικές άλλες περιπτώσεις «λαθών» του Πρακτορείου είναι, πραγματικά, αξιομνημόνευτες. Και δυστυχώς όλα συμβαίνουν από το 2015 και μετά, ο πρόεδρος του κρατικού Πρακτορείου έχει δεχθεί θύελλα αντιδράσεων στο πρόσωπό του, όμως, όπως θα συνέβαινε σε άλλα μέσα ενημέρωσης, δεν υπήρξαν ποτέ… επιπτώσεις.

Δύο υποθέσεις που εμπλέκεται το ΑΠΕ και για τις οποίες δε μάθαμε ποτέ τι ακριβώς έγινε, γιατί την πλήρωσαν οι συντάκτες και γιατί δεν υπήρξαν ανάλογες ευαισθησίες σε ανώτερο επίπεδο.

Σεπτέμβριος 2016, «περούκα-gate»

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, συνοδεία αποστολής, βρίσκεται σε επίσημο ταξίδι στη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται να αφιχθεί και ο πρωθυπουργός. Η μέρα είναι Κυριακή, ο μήνας έχει 18 και το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύει την απίστευτη είδηση της σύλληψης δυο ελλήνων δημοσιογράφων, του Θάνου Δημάδη, που εργαζόταν, τότε, στον Alpha και του Δημήτρη Σουλτογιάννη από το Star.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ, οι δύο δημοσιογράφοι παρακολουθούσαν μεταμφιεσμένοι «με περούκες» τον υπουργό Επικρατείας, όταν κίνησαν τις υποψίες της αστυνομίας, επειδή φωτογράφιζαν τα μέλη της ασφάλειας του πρωθυπουργού που είχαν φτάσει νωρίτερα.

«Και οι δύο αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι, και σύμφωνα με πληροφορίες εναντίον τους πρόκειται να ασκηθεί δίωξη για πλαστογραφία» μεταδίδει το ΑΠΕ, αν και οι δημοσιογράφοι διαψεύδουν τις πληροφορίες για σύλληψή τους.

Οι δύο δημοσιογράφοι «έφτασαν μάλιστα στο σημείο να πλαστογραφήσουν την υπογραφή συνεργάτη του κ. Παππά στο ξενοδοχείο Westing Grand Central και να χρεώσουν μικρογεύμα στο δωμάτιό του» αναφέρεται στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ και προστίθεται: «Οι δυο δημοσιογράφοι δήλωσαν ψευδώς στις αστυνομικές αρχές ότι είναι μέλη της αποστολής του Έλληνα πρωθυπουργού που αναμένεται στη Νέα Υόρκη».

Στο τηλεγράφημα περιλαμβάνεται μάλιστα και ένα αιχμηρό σχόλιο του υπουργού για το περιστατικό.

Μόνο που δεν συνέβη ποτέ. Και δεν μάθαμε ποτέ ούτε ποιος έγραψε το τηλεγράφημα, ούτε γιατί σχολίαζε ο υπουργός κάτι που δεν συνέβη ποτέ.

Αρχικά, η «είδηση» διαψεύστηκε από τους δυο δημοσιογράφους οι οποίοι επιβεβαίωσαν μεν ότι έκαναν ένα αποτυχημένο ρεπορτάζ φορώντας περούκες, ότι πράγματι εντοπίστηκαν και ελέγχθηκαν, αλλά επιμένουν ότι ουδέποτε δήλωσαν ψευδή στοιχεία κι ουδέποτε συνελήφθησαν.

Στη συνέχεια, ο φερόμενος ως συντάκτης του τηλεγραφήματος, Γιώργος Μηλιώνης, με δήλωσή του διέψευσε ότι συνέταξε το τηλεγράφημα, σημειώνοντας πως περίμενε «από όσους έχουν την επαγγελματική, δεοντολογική και ηθική ευθύνη να αποκαταστήσουν πλήρως την αλήθεια».

Ο Θάνος Δημάδης κατέθεσε μήνυση κατά του ΑΠΕ και του διευθυντή του, Μ. Ψύλλου.

Φέτος το καλοκαίρι, η ομογενειακή εφημερίδα των ΗΠΑ, «Εθνικός Κήρυξ», δημοσίευσε το περιεχόμενο αποχαρακτηρισθέντων εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα οποία περιγράφεται το περιστατικό με τρόπο που επιβεβαιώνει πλήρως την εκδοχή των δυο δημοσιογράφων.

Αποκαλύπτεται μάλιστα ότι την Κυριακή, αφού είχε δημοσιευτεί η «είδηση» της «σύλληψης» και το σχόλιο του Νίκου Παππά από το ΑΠΕ, η ελληνική αποστολή ζήτησε από τους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να της χορηγήσουν Αστυνομική Εκθεση για τους δύο δημοσιογράφους. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φυσικά της απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοια έκθεση καθώς δεν υπήρξε καμία σύλληψη και την  ενημερώνει επακριβώς για τα όσα εκτυλίχθηκαν.

Κατόπιν αυτής της αποκάλυψης, ο Θ. Δημάδης ανακοίνωσε την πρόθεση να καταθέσει μήνυση και κατά του Νίκου Παππά.

Οκτώβριος 2016, το «δημοψήφισμα Ερντογάν για τη Θράκη»

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην πόλη Ρίζε, προσθέτοντας πως «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του ‘Εθνικού Συμβολαίου’ περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».

Αυτή τη δήλωση του Ερντογάν ανέλυσε η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, η οποία, αναφερόμενη στο περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου» («Misak-Milli», στην τουρκική) του 1920, πρόσθεσε πως «το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα».

Η ανάλυση της Σαμπάχ, η οποία ανακάτευε τις επισημάνσεις της με τις πραγματικές δηλώσεις Ερντογάν, μπέρδεψε τον εξαιρετικά έμπειρο ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Άρη Αμπάτζη, με αποτέλεσμα το τηλεγράφημά του που δημοσίευσε ΑΠΕ να ενημερώνει πως, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ερντογάν ανακοίνωσε στον λαό πως θα κάνει δημοψήφισμα για τη Θράκη.

Επρόκειτο βεβαίως για ένα σοβαρό λάθος αλλά ένα λάθος στη δημοσιογραφία, έστω και σοβαρό, δεν είναι πρωτοφανές.

Αυτό που ήταν πρωτοφανές ήταν πως το υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να αντιδράσει με πολύ έντονη γλώσσα, υιοθετώντας το δημοσίευμα, χωρίς πρώτα να έχει επιβεβαιώσει τι ακριβώς συνέβη με τις ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη. Κι αυτό μάλιστα ενώ το δημοσίευμα αναφερόταν σε ομιλία που είχε δοθεί τρεις μέρες πριν. Δηλαδή, αν είχε πράγματι ειπωθεί αυτό, θα ήταν ήδη ενήμερο το υπουργείο από τις υπηρεσίες του. Παρόλα αυτά, όταν ξεκαθαρίστηκε το λάθος, τα «έριξε» κι αυτό στο ΑΠΕ και τον ανταποκριτή του.

Ο Αμπάτζης μαζί με την ευθύνη για το λάθος του φορτώθηκε και την ευθύνη του λάθους του υπουργείου Εξωτερικών. Και απομακρύνθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.