Πέθανε τα ξημερώματα στο Παρίσι συνεπεία καρδιακού επεισοδίου ο 59χρονος διάσημος τραγουδιστής Ρασίντ Ταχά, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Γεννημένος στην Αλγερία και μεγάλη μορφή του γαλλικού ροκ τη δεκαετία του ’80, ο Ταχά είχε γίνει διάσημος πρώτα στη Γαλλία και μετά στη διεθνή σκηνή όταν διασκεύασε με το συγκρότημά του Carte de Séjour το κλασικό τραγούδι του Σαρλ Τρενέ Douce France (Γλυκιά Γαλλία), μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

Ο Ρασίντ Ταχά ήταν μια δυνατή και χαρισματική προσωπικότητα της ροκ σκηνής στη Γαλλία ήδη από τα πρώτα του βήματα, το 1981. Με το συγκρότημά του Carte de Séjour, ο Ταχά, που έφθασε οικογενειακώς στη Γαλλία σε ηλικία 10 ετών, έγινε ο σημαιοφόρος της δεύτερης γενιάς των αλγερινών Μαγκρέμπ στη γαλλική κοινωνία. Αυτό φάνηκε καθαρά στη διασκευή του Douce France, το οποίο τραγούδησε με γλυκόπικρη ειρωνεία.

Παρέμεινε πιστός στο ροκ και το πανκ με τα οποία μεγάλωσε, και μάλιστα δε δίστασε να αναμείξει τα είδη αυτά με την ανατολική μουσική. Ήταν ιδιαίτερος μουσικός και από τους ελάχιστους τραγουδοποιούς που έβαλαν στη μουσική τους βορειοαφρικανικούς παραδοσιακούς ρυθμούς και δυνατή ροκ μουσική, καθώς είχε δεχτεί έντονες επιρροές κυρίως από τους Clash και τους Led Zeppelin. Ήταν όμως και έντονα πολιτικοποιημένος. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της μείξης ήταν η διασκευή, το 2004, στα αραβικά του τραγουδιού Rock the Casbah των The Clash.

Το 1997 είχε γνωρίσει τεράστια επιτυχία με το άλμπουμ Diwân, με τραγούδια από την περιοχή Καμπυλία της Αλγερίας, ενώ εκείνο που ξεχώρισε και ακουγόταν επί μακρόν όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε όλον τον κόσμο ήταν το Ya Rayah, το οποίο ερμήνευσε την ίδια χρονιά στα ελληνικά και ο Γιώργος Νταλάρας με τίτλο «Κι Αν Σε Θέλω».

Λίγο πριν πεθάνει, ο Ρασίντ Ταχά ετοιμαζόταν να βγάλει ένα νέο άλμπουμ.