Η HDL ή «καλή» χοληστερόλη είναι γνωστό ότι λειτουργεί επιβοηθητικά στην προστασία της καρδιάς. Ωστόσο νεότερη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, που διεξάγεται στο Μόναχο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα της HDL στον οργανισμό μπορεί τελικά να επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η έρευνα τη συνδέει με υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος και ακόμα και θανάτου, σε ασθενείς με ήδη υπάρχοντα καρδιολογικά προβλήματα ή που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου εκδήλωσης καρδιακών νοσημάτων.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Emory της Ατλάντα, με επικεφαλής τον Δρ Μαρκ Αλλαρντ-Ρατικ μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 6.000 άνδρες και γυναίκες, 63 ετών.

Τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης στον οργανισμό τους κυμαίνονταν από λιγότερο από 30 mg/dL έως και πάνω από 60 mg/dL.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 13% των ασθενών υπέστησαν έμφραγμα ή πέθαναν από καρδιαγγειακή αιτία.

Στο τέλος της έρευνας, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι ασθενείς με ενδιάμεσα επίπεδα HDL χοληστερόλης ( 41 – 60 mg/dL), ήταν στην καλύτερη κατάσταση αφού είχαν τον μικρότερο κίνδυνο για έμφραγμα ή θάνατο από καρδιακή νόσο.

Αντίθετα, όσοι είχαν HDL μεταξύ 41 ή πάνω από 60 mg/dL είχαν αξιοσημείωτα αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και θανάτου.

Ενώ τα άτομα που είχαν HDL πάνω από 60 mg/dL είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακό νόσημα ή να υποστούν έμφραγμα, συγκριτικά με την ενδιάμεση ομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα συνεκτίμησαν και παράγοντες όπως το ιστορικό διαβήτη κάθε ασθενή, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης.

Ο Δρ Αλλαρντ-Ρατικ τόνισε δε ότι το εντυπωσιακό με τη μελέτη αυτή είναι το γεγονός ότι ανέδειξε σχέση μεταξύ υψηλών επιπέδων HDL χοληστερόλης και αυξημένου κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες, περισσότερο από τους άνδρες.

Απαντώντας στο ερώτημα για το ποιο θεωρείται το επικίνδυνο όριο για την HDL είπε ότι «πιθανόν αυτό να είναι όταν υπερβαίνει τα 80 mg/dL ή και πάνω από αυτό ειδικά στις γυναίκες».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο