Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φόνοι που έγιναν μπεστ σέλερ

Φόνοι που έγιναν μπεστ σέλερ

Μυθιστορήματα βασισμένα σε πραγματικά εγκλήματα που κόβουν την ανάσα

Η αστυνομική λογοτεχνία είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους βιβλιόφιλους.

Ωστόσο, κάποιες φορές τα γεγονότα είναι τόσο ανατριχιαστικά που σκέφτεσαι «δεν μπορεί να είναι αλήθεια»… Κι’όμως υπάρχουν πολλά δημοφιλή βιβλία, τα οποία παρά τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που περιέχουν, έχουν βασιστεί σε πραγματικά γεγονότα και εγκλήματα που συγκλόνισαν την εκάστοτε κοινωνία.

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε τέτοιες περιπτώσεις:

  • 1. Μαύρη Ντάλια (Black Dahlia)

Το πραγματικό της όνομα ήταν Ελίζαμπεθ Σόρτ. Το πτώμα της βρέθηκε ακρωτηριασμένο σε ένα έρημο μέρος στο Λος Άντζελες τον Ιανουάριο του 1947. Ήταν κομμένο στη μέση και στραγγισμένο από αίμα. Η αστυνομία εντόπισε 150 υπόπτους και πήρε καταθέσεις από 500 άτομα χωρίς να συλλάβει κανέναν.

Το διαβόητο έγκλημα έγινε αντικείμενο έμπνευσης για πολλά βιβλία και ταινίες. Το πιο γνωστό είναι το θρίλερ «The Black Dahlia» του Τζέιμς ‘Ελροϊ. Πρόκειται για μυθιστόρημα που συνδέεται με  προσωπική εμπειρία του συγγραφέα μιας και η μητέρα του είχε βρεθεί στραγγαλισμένη σε ηλικία 43 ετών κοντά στο σπίτι του αφού είχε προηγηθεί βιασμός.

Ο δολοφόνος ουδέποτε συνελήφθη. Ο συγγραφέας συγκλονισμένος από τον θάνατο της μητέρας του κατέρρευσε όταν έχασε και τον πατέρα του, γεγονός που τον έστρεψε προς την εγκληματικότητα. Στα 21 του ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά και άστεγος.

Εκτός από φαγητό έκλεβε και βιβλία, τα οποία διάβαζε σαν μανιακός και στη συνέχεια τα πουλούσε για να βγάλει χαρτζιλίκι. Στα 27 αποφάσισε να κόψει τα ναρκωτικά και τα οινοπνευματώδη. Απευθύνθηκε στους Ανώνυμους Αλκοολικούς, άρχισε να παίζει γκολφ και έγραψε το πρώτο βιβλίο του, το οποίο εκδόθηκε όταν ήταν 30 ετών με τίτλο το όνομά του.

  • 2. Τα αίσχη του Great Wyrley

Ο Άρθουρ Κονάν Ντόιλ, λάμβανε πολλά γράμματα από θαυμαστές του, ζητώντας βοήθεια για να λύσουν μυστήρια, γιατί τον μπέρδευαν με τον ήρωα που είχε επινοήσει, τον Σέρλοκ Χολμς.

Ο George Edalji που είχε εκτίσει την ποινή του και βγήκε από τη φυλακή ζήτησε τη βοήθεια του συγγραφέα για να αποδείξει την αθωότητά του. Το έγκλημα για το οποίο κατηγορούταν, ήταν ο ακρωτηριασμός αλόγων και βοοειδών και η αποστολή κακόβουλων επιστολών προς τους γονείς του.

Ο Ντόιλ πίστευε ότι το χρώμα του δέρματος του Endalji – ο πατέρας του ήταν Ινδός – είχε προκαλέσει στερεοτυπικούς συνειρμούς σε σχέση με τη φυλή που οδήγησαν στην ενοχοποίηση του εσφαλμένα.  Η ιστορία διαδραματίστηκε στο Great Wyrley, ένα μεγάλο χωριό στην Αγγλία και η υπόθεση πρωταγωνίστησε σε εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα της εποχής, που έγιναν γνωστά ως «Great Wyrley Outrages» δηλαδή «Τα αίσχη του Great Wyrley».

Το 2005 ο συγγραφέας Τζούλιαν Μπάρνς μετέτρεψε την ιστορία σε νουβέλα με τίτλο «Arthur & George». Το βιβλίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο «Man Booker» ενώ διασκευάστηκε για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

  • 3. Η εξαφάνιση της Πόλα Τζιν Γουέλντεν (Paula Jean Welden)

Τον Δεκέμβριο του 1946, η Πόλα Τζιν Γουέλντεν εξαφανίστηκε ενώ περπατούσε στο Λονγκ Τρέιλ του Βέρμοντ. Ήταν απόγευμα Κυριακής όταν αποφάσισε να εξερευνήσει ένα μονοπάτι και αφού κανένας φίλος της δεν ήθελε να τη συνοδέψει, αποφάσισε να ξεκινήσει μόνη της.

Η 18χρονη φοιτήτρια δεν επέστρεψε ποτέ. Αμέσως άρχισαν να σχηματίζονται θεωρίες για πτώση μετά από αμνησία μέχρι και αυτοκτονία, ωστόσο δε βρέθηκε ποτέ η σορός της. Μεταξύ 1945 και 1950 υπήρξαν τουλάχιστον τέσσερις παρόμοιες ιστορίες στην περιοχή.

Το μυστήριο ενέπνευσε τη συγγραφέα Σίρλεϋ Τζάκσον που έγραψε το βιβλίο «The missing girl». Σε μια νεότερη εκδοχή της ιστορίας που εμπνεύστηκε η συγγραφέας Σούζαν Σκαρφ παρουσίασε την εν λόγω συγγραφέα ως ύποπτη για την εξαφάνιση της Πόλα.

  • 4.  Ο «κρεοπώλης» του Πλέινφιλντ

Ο Εντουαρντ Θίοντορ Γκέιν συνελήφθη το 1957 για τα τερατώδη εγκλήματά του και πέθανε σε ψυχιατρική κλινική το 1984. Ο ίδιος ομολόγησε ότι σκότωσε δύο γυναίκες. Η νοσηρότητά του τον οδήγησε στην εκταφή των σορών τους, προκειμένου να δημιουργήσει ένα «γυναικείο κοστούμι» που θα μπορούσε να φοράει ώστε να «γίνει» η μητέρα του που είχε πεθάνει.

Οι ντεντέκτιβ ερευνώντας το σπίτι του βρέθηκαν μπροστά σε ένα αποτροπιαστικό θέαμα: ιδιότυπα έπιπλα και ρούχα κατασκευασμένα όλα από μέλη πτωμάτων. Δύο χρόνια μετά τη σύλληψη του Γκέιν ο συγγραφέας Ρόμπερτ Μπλοχ έγραψε το μυθιστόρημα με τίτλο «Psycho» το οποίο το 1960 έγινε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Τα εγκλήματα του Γκέιν αποτέλεσαν έμπνευση για τον χαρακτήρα του Μπάφαλο Μπιλ στην ταινία «Η σιωπή των αμνών».

  • 5. Χάρι Πάουερς, ο δολοφόνος κυριών

Ο κατά συρροή δολοφόνος Χάρρυ Πάουερς εντόπιζε τα θύματά του μέσω προσωπικών αγγελιών σε εφημερίδες και αφού προσέγγιζε ρομαντικά τις κυρίες, στη συνέχεια τις σκότωνε με σκοπό να τους κλέψει χρήματά. Ανάμεσα στα θύματά του ήταν και η χήρα η Άστα Έισερ και τα τρία παιδιά της. Μετά από τα φλογερά γράμματα που αντάλλαξαν πήγαν μαζί διακοπές τον Ιούνιο του 1931. Επέστρεψε μόνος του, λέγοντας στα παιδιά ότι είχε έρθει να τα πάρει για να τα πάει στη μητέρα τους.

Οι ερωτικές επιστολές που βρήκε η αστυνομία στο σπίτι της ΄Εισερ, οδήγησαν στο σπίτι στο “Quiet Dell” στη Δυτική Βιρτζίνια, όπου οι αστυνομικοί ήρθαν αντιμέτωποι με μια τραγική σκηνή εγκλήματος. Επιπλέον βρήκαν και άλλα γράμματα που δήλωναν ότι ο Πάουερς σχεδίαζε τον επόμενο φόνο. Ο δολοφόνος κρεμάστηκε το 1932 και έγινε ένας από τους πλέον πολυσυζητημένους δολοφόνους στα μέσα ενημέρωσης.

Όταν η συγγραφέας Ανν Φίλιπς ανέφερε την υπόθεση στο βιβλίο της, της στάλθηκε μια αριθμημένη ακίδα ξύλου από τη νοσηρή καλύβα του δολοφόνου. Το 2013 δημοσίευσε το μυθιστόρημα «Quiet Dell» μετά από σχολαστική έρευνα της περίπτωσης. Στο βιβλίο της μια νεαρή δημοσιογράφος διαπιστώνει ότι ο δολοφόνος κατάφερε να παραπλανεί τα θύματά του που ήταν γυναίκες μέσης ηλικίας, απογοητευμένες από τους άντρες και τη ζωή, που αναζητούσαν φροντίδα και προστασία.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024