Η μόδα είναι έμπνευση και έμπνευση μπορείς να βρεις σε πολλά πράγματα ή απλά μπορείς να την κλέψεις. Οι μεγάλοι οίκοι μόδας προσλαμβάνουν ερευνητές για να βγουν έξω στον κόσμο και να φέρουν πίσω ενδιαφέροντα υφάσματα και αντικείμενα. Πράγματα που είναι σύγχρονα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή έμπνευσης, Και ενώ αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες πραγματικά ενδιαφέρουσες ιδέες, κάποιες φορές μπορεί να οδηγήσει τους σχεδιαστές σε μονοπάτια πολιτιστικής ιδιοποίησης. Σε αυτήν την περίπτωση έπεσε και ο διάσημος γαλλικός οίκος μόδας Dior!

 

Το περασμένο έτος, παρουσίασε τη συλλογή του για το φθινόπωρο και οι άνθρωποι στη Ρουμανία παρατήρησαν μια εντυπωσιακή ομοιότητα μεταξύ των ρούχων τους και του Dior – ιδιαίτερα στη μικρή περιοχή του Bihor. Η έκδοση του Dior πωλεί το παλτό για 26,000 δολάρια, ενώ κανένα από τα έσοδα ή πίστωση δεν δόθηκε στην κοινότητα του Bihor. Έτσι, το ρουμανικό περιοδικό μόδας, Beau Monde, αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα για αυτό.

«Για χρόνια, οι μεγάλοι οίκοι μόδας χρησιμοποιούν την έμπνευση από τους τοπικούς πολιτισμούς», λέει στην ιστοσελίδα του Bihor. «Τώρα, αυτό έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο φαινόμενο, με ονόματα όπως Tory Burch, Valentino και Louis Vuitton παρουσιάζοντας πρωτότυπα παραδοσιακά σχέδια από όλο τον κόσμο ως νέα στοιχεία στις συλλογές τους. Και εδώ στη Ρουμανία, υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Μόλις πέρυσι, η Dior περιλάμβανε ένα ρουμανικό σακάκι από το Bihor στη συλλογή των ρούχων της, πουλώντας το  για 30.000 ευρώ.»

 

«Ενώ είναι λογικό να υπάρχει η αρχική  έμπνευση από εδώ, πιστεύουμε ότι είναι άδικο ότι τίποτα δεν επιστρέφει σε χρήματα ή ακόμα και αναγνωρισιμότητα στην κοινότητα που αγωνίζεται να κρατήσει ζωντανές τις παραδόσεις. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι παραδόσεις πεθαίνουν. Έτσι, στη Ρουμανία, λαμβάνονται τα πρώτα βήματα» .

 

Οι Ρουμάνοι πήραν τα όπλα τους….και με όπλο τους την τεχνογνωσία και την παράδοση αποφάσισαν να γυρίσουν το παιχνίδι προς το δικό τους όφελος. Η ιδέα είναι να επιτραπεί στους fashionistas να αγοράζουν αυθεντικά παραδοσιακά ρούχα για πολύ φθηνότερη τιμή, φροντίζοντας όμως τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν στους τοπικούς τεχνίτες που δημιουργούν και κρατούν την παράδοση ζωντανή.