Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι Ιάπωνες λένε «συγγνώμη» με 20 διαφορετικούς τρόπους

Οι Ιάπωνες λένε «συγγνώμη» με 20 διαφορετικούς τρόπους

Η «συγγνώμη» και το ρητό «να φέρεστε στους άλλους όπως θέλετε να φέρονται οι άλλοι σε εσάς», είναι άγραφοι κανόνες για τους Ιάπωνες προκείμενου να συνυπάρξουν αρμονικά σε μια πολυπληθή χώρα

Στην Ιαπωνία η ευγένεια είναι καθρέφτης της κουλτούρας της. Η «συγγνώμη» και το «λυπάμαι» είναι μείγμα ευγένειας, σεβασμού και ηθικής, που εξηγείται από το γεγονός ότι οι Ιάπωνες τηρούν τον άγραφο κανόνα «να φέρεστε στους άλλους όπως θέλετε να φέρονται οι άλλοι σε εσάς», προκείμενου να συνυπάρξουν αρμονικά σε μια εξαιρετικά πολυπληθή χώρα.

Στην ιαπωνική γλώσσα υπάρχουν τουλάχιστον 20 διαφορετικοί τρόποι για να ζητήσει κανείς συγγνώμη. Οι πιο συνηθισμένες λέξεις είναι το «gomen-nasai» που σημαίνει «συγγνώμη» αλλά και το «sumimasen» δηλαδή «με συγχωρείτε».

To «sumimasen» χρησιμοποιείται ευρέως σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, πολύ περισσότερο από το «arigatou» που σημαίνει «ευχαριστώ».

«Μόνο το 10% του «sumimasen» είναι συγγνώμη· 90% χρησιμοποιείται για να δείξει σεβασμό, ευγένεια, ειλικρίνεια. Υπάρχει μια ταπεινοφροσύνη σε αυτό. Ανάλογα με την κατάσταση, είναι είτε απολογητικό είτε ένδειξη ευγνωμοσύνης», λέει στο BBC η Laurie Inokuma πτυχιούχος της ιαπωνικής γλώσσας.

«Φυσικά δεν θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη αν δεν χρειάζεται. Αλλά μπορούμε να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση των άλλων ανθρώπων και να τους καταλάβουμε, γι’ αυτό θέλουμε να το πούμε φωναχτά» εξηγεί ο Hidetsugu Ueno, ιδιοκτήτης μπαρ στο Τόκιο στο βρετανικό μέσο ενημέρωσης.

Η παραπάνω πρόθεση είναι δηλωτική της ενσυναίσθησης που χαρακτηρίζει -στην πλειονότητά τους τουλάχιστον- τους Ιάπωνες. Αλλά η συγγνώμη επίσης προέρχεται από μια ευρύτερη ικανότητα κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων.

Η εκπαίδευση των Ιαπώνων, παίζει σημαντικό ρόλο στη νοοτροπία αυτή, καθώς στις αίθουσες των σχολείων τα παιδιά στο μάθημα της «ηθικής εκπαίδευσης» διδάσκονται από το 1958, τη σημασία της συνεργασίας με τους άλλους προς όφελος του καθενός, μια έννοια που προέρχεται από τον κώδικα των σαμουράι.

Ενδεικτικό παράδειγμα της ευγένειας που διέπει τους Ιάπωνες, είναι το γεγονός ότι στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 2018, η ιαπωνική ομάδα αν και ηττήθηκε από το Βέλγιο, καθάρισε τα αποδυτήρια στα οποία φιλοξενήθηκε και άφησε και ευχαριστήριο σημείωμα.

Από πού προέρχεται όμως η ιδιαίτερη κουλτούρα της ιαπωνικής ευγένειας;

Οι ειδικοί εξηγούν ότι προκύπτει ως κοινωνική ανάγκη, δεδομένου ότι στην Ιαπωνία ο υπερπληθυσμός δυσκολεύει τη συνύπαρξη πολλών ατόμων. Επομένως ο σεβασμός προς τους άλλους είναι αναγκαίος για να υπάρχει καλή γειτνίαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τόκιο είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου, με 6.150 άτομα ανα τ.χιλιόμετρο.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024