Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι νέοι στη Λατινική Αμερική θεωρούν τη βία κατά των γυναικών ως κάτι το φυσιολογικό

Οι νέοι στη Λατινική Αμερική θεωρούν τη βία κατά των γυναικών ως κάτι το φυσιολογικό

Αντιλήψεις που παραπέμπουν στον μεσαίωνα φαίνεται πως μοιράζεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Λατινοαμερικάνων, σύμφωνα με έρευνα της OXFAM

Αντιλήψεις που παραπέμπουν στον μεσαίωνα φαίνεται πως μοιράζεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Λατινοαμερικάνων, σύμφωνα με έρευνα της OXFAM.

Συγκεκριμένα, δύο στους πέντε νέους στη Λατινική Αμερική πιστεύουν πως η βία εναντίον των γυναικών είναι φυσιολογική, ενώ για το βιασμό φταίνε οι μεθυσμένες γυναίκες, ακόμα και όταν αυτές είναι αναίσθητες.

Σε δείγμα 4,731 ανδρών και γυναικών 2 στους 5 νέους, μεταξύ 15-25 ετών, πιστεύουν ότι η βία προς τις γυναίκες είναι φυσιολογική.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πως η βία κατά των γυναικών είναι αποδεκτή και ανεκτή από πολλούς νέους», σχολιάζει ειδικός της Oxfam για τα δικαιώματα των γυναικών και συνεχίζει:

«Αυτή η ανεκτικότητα του καθημερινού σεξισμού συχνά τελειώνει με τις χειρότερες συνέπειες για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Απόδειξη είναι ότι 1,831 γυναίκες δολοφονήθηκαν το 2016, απλά επειδή ήταν γυναίκες».

Ακόμα, περισσότεροι από τους μισούς (άντρες και γυναίκες) που έλαβαν μέρος στην έρευνα πιστεύουν ότι μια γυναίκα δεν θα αποχωρούσε από μια σχέση, απλά επειδή ο σύντροφος της απειλεί να τη σκοτώσει, ενώ μισές από τις γυναίκες της έρευνας χαρακτήρισαν την ενδοοικογενειακή βία ως κάτι «φυσιολογικό».

Εξαιρετικά ανησυχητική είναι και η επόμενη αποκάλυψη: 65% των αγοριών ηλικίας 15 έως 19 ετών της έρευνας πιστεύουν πως όταν μια γυναίκα λέει όχι στο σεξ, στην πραγματικότητα εννοεί «ναι» και απλά θέλει να το παίξει δύσκολη, μάλιστα την ίδια άποψη μοιράζεται και το 45% των κοριτσιών ίδιας ηλικίας.

Ακόμα, σχεδόν 90% όλων των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν θα αντιδρούσαν αν ένας άλλος άντρας χτυπούσε τη σύντροφο τους.

Τα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν ως «ανησυχητικά, ανέλπιστα και αποτελούν αποτέλεσμα της μαζικής κουλτούρας».

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας:

  • 2 στα 5 αγόρια στην εφηβεία πιστεύουν ότι μια μεθυσμένη γυναίκα πρέπει να κατηγορηθεί αν βιαστεί, ακόμα κι αν έχει χάσει τις αισθήσεις της.
  • Περισσότεροι από τους μισούς νέους άνδρες και γυναίκες που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι μια γυναίκα δε θα άφηνε μια βίαιη σχέση επειδή ο φίλος της απειλούσε να την σκοτώσει, ενώ οι μισές γυναίκες από αυτές που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούσαν την ενδοοικογενειακή βία ως κανονική.
  • Το 65% των εφήβων ηλικίας 15 έως 19 ετών που ερωτήθηκαν, δήλωσαν πως σκέφτονται ότι όταν μια γυναίκα λέει όχι στο σεξ, στην πραγματικότητα σημαίνει ναι και απλά «το παίζει δύσκολη».
  • Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι γυναίκες είναι επίσης υπεύθυνες για τη βία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επίθεσης, λόγω του τρόπου με τον οποίο ντύνεται.
  • 7 από τα 10 αγόρια ηλικίας 15 έως 19 ετών πίστευαν ότι μια «αξιοπρεπής γυναίκα δεν πρέπει να ντύνεται προκλητικά» ή να βγαίνει μόνη της στους δρόμους αργά το βράδυ.
  • Η βία στο σπίτι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «προσωπικό πρόβλημα», πίσω από κλειστές πόρτες, ενώ σχεδόν το 90% των νέων γυναικών και ανδρών δηλώνουν ότι δεν θα παρεμβαίνουν αν ένας άνδρας φίλος χτυπήσει τη σύντροφο τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 4.731 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 15 έως 25 ετών στη Βολιβία, την Κούβα, την Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τη Νικαράγουα και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024