Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα επτά πρόσωπα του Τιτάνα

Τα επτά πρόσωπα του Τιτάνα

Στο κέντρο της φωτογραφίας που παρουσιάζουμε εδώ βλέπουμε το γνωστό μας «πορτοκαλί» φεγγάρι του Κρόνου έτσι όπως αυτό φαίνεται στο φυσικό φως

Νέες εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA αποκαλύπτουν τον Τιτάνα έτσι όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί ποτέ. Βασισμένες σε δεδομένα από 13 ολόκληρα χρόνια ερευνών, οι έξι απεικονίσεις είναι οι πιο «καθαρές» που έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα αφού δείχνουν τον δορυφόρο του Κρόνου έτσι όπως αυτός θα πρέπει να φαίνεται κάτω από την ατμόσφαιρά του.

Στο κέντρο της φωτογραφίας που παρουσιάζουμε εδώ βλέπουμε το γνωστό μας «πορτοκαλί» φεγγάρι του Κρόνου έτσι όπως αυτό φαίνεται στο φυσικό φως.

Οι έξι «παραλλαγές» γύρω του είναι απεικονίσεις της επιφάνειάς του στο υπέρυθρο φως οι οποίες συντέθηκαν από τα στοιχεία που συνέλεξε το διαστημικό σκάφος Cassini διαπερνώντας την ατμόσφαιρα του Τιτάνα με το Φασματόμετρο Οπτικής και Υπέρυθρης Χαρτογράφησης (Visual and Infrared Mapping Spectrometer – VIMS) με το οποίο ήταν εξοπλισμένο.

Ο Τιτάνας είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου και ο μοναδικός δορυφόρος στο ηλιακό μας σύστημα ο οποίος διαθέτει πυκνή ατμόσφαιρα, η οποία αποτελείται κατά κύριο λόγο από άζωτο.

Είναι επίσης το μοναδικό αντικείμενο εκτός της Γης στου οποίου την επιφάνεια έχουν ανιχνευθεί μεγάλα και σταθερά σώματα υγρού στοιχείου: λίμνες από υδρογονάνθρακες, πιθανότατα μεθάνιο, οι οποίες θα μπορούσαν να φιλοξενούν κάποια μορφή ζωής.

Μεγάλο μέρος των παραπάνω πληροφοριών επιβεβαιώθηκε ή ανακαλύφθηκε από το Cassini, του οποίου η αποστολή έληξε πέρυσι το καλοκαίρι με μια αυτοκτονική βουτιά στην ατμόσφαιρα του Κρόνου.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη και μετά θάνατον ο διαστημικός εξερευνητής συνεχίζει και θα συνεχίσει για χρόνια ακόμη να μας προσφέρει νέα στοιχεία και εντυπωσιακές εικόνες χάρη στον τεράστιο όγκο δεδομένων που είχε συλλέξει, η εξερεύνηση που έκανε έγινε μόνο εξ αποστάσεως.

Για να έχουμε σαφή άποψη περί του τι ακριβώς συμβαίνει στον Τιτάνα χρειάζονται επιτόπια έρευνα και χημικές αναλύσεις στην επιφάνειά του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η NASA εξετάζει επόμενες αποστολές με στόχο την προσεδάφιση ενός ρομποτικού εξερευνητή στην επιφάνεια του δορυφόρου ή ακόμη και την προσθαλάσσωση ειδικών σκαφών σε κάποια από τις λίμνες του.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024