Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υπόθεση Σορίν Ματέι: Μια δολοφονία σε... ζωντανή μετάδοση

Υπόθεση Σορίν Ματέι: Μια δολοφονία σε… ζωντανή μετάδοση

Είναι Σεπτέμβρης του 1998 και ο ρουμάνος δραπέτης κι επικίνδυνος κακοποιός, Σορίν Ματέι εισβάλλει στο διαμέρισμα της οδού Νιόβης στα Κάτω Πατήσια και κρατά ομήρους τους τέσσερις ενοίκους με την απειλή χειροβομβίδας

Εχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια αλλά είναι σαν χθες. Μια από τις πλέον συνταρακτικές αστυνομικές υποθέσεις, η πρώτη που επί της ουσίας μεταδόθηκε ζωντανά και μπήκε στα σπίτια όλου του κόσμου μέσω της τηλεόρασης.

Είναι Σεπτέμβρης του 1998 και ο ρουμάνος δραπέτης κι επικίνδυνος κακοποιός, Σορίν Ματέι εισβάλλει στο διαμέρισμα της οδού Νιόβης στα Κάτω Πατήσια και κρατά ομήρους τους τέσσερις ενοίκους με την απειλή χειροβομβίδας.

Ο εγκληματίας τηλεφωνεί στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και όλη η Ελλάδα ακούει τις δραματικές συνομιλίες και βλέπει εικόνες από το διαμέρισμα επί τέσσερις ώρες.

Μαθαίνει λεπτομέρειες για τη ζωή του ρουμάνου, αγωνιά για την τύχη των δύο ενοίκων.

Ο Σορίν Ματέι 15 ημέρες πριν από την εισβολή του στο διαμέρισμα της οδού Νιόβης, είχε καταφέρει να ξεφύγει για 6η φορά από την αστυνομία κρατώντας όμηρο έναν από τους αστυνομικούς, τον Θανάση Κρυσταλογιάννη. Οι αρχές είχαν καταφέρει να εντοπίσουν τον Ματέι στη Χαλκίδα, αλλά δεν κατάφεραν να τον συλλάβουν. Ο καταδικασμένος για κλοπές, ληστείες και άλλα εγκλήματα, κακοποιός, έβαλε τον όμηρο σε ένα Ι.Χ και με την απειλή μιας χειροβομβίδας, ξεκίνησε την πορεία του προς την Αθήνα. Μετά από αρκετή ώρα και ενώ το Ι.Χ είχε φτάσει στον Πειραιά, ο Ρουμάνος το εγκατέλειψε, αφήνοντας ελεύθερο τον αστυνομικό, ενώ ο ίδιος διέφυγε με ένα ταξί. Ο Σορίν Ματέι έπρεπε να συλληφθεί και για την «τιμή της αστυνομίας». Λίγες ημέρες πριν από τη δραματική νύχτα, οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει τον καταζητούμενο σε ένα υπόγειο διαμέρισμα της οδού Νιόβης 4, όπου διέμενε μια φίλη του. Τόσο η κοπέλα, όσο και ο Ματέι, ήταν τοξικομανείς και έκαναν χρήση ναρκωτικών μέσα στο διαμέρισμα. Οι αρχές δεν προχώρησαν αμέσως σε έφοδο, αλλά περίμεναν την «κατάλληλη» στιγμή. Η αστυνομία αποφάσισε τελικά να εισβάλει στο υπόγειο, το απόγευμα της 23ης Σεπτεμβρίου.

Εισβολή στο υπόγειο

Λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα οι άντρες των ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στο υπόγειο διαμέρισμα της φίλης του Ματέι. Ο Ρουμάνος είχε μόλις κάνει χρήση ηρωίνης και βρισκόταν ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι. Οι αστυνομικοί πέταξαν μια κροτίδα κρότου- λάμψης και τον χτύπησαν στο κεφάλι με τη λαβή ενός όπλου. Παρά το χτύπημα και την επήρεια της ηρωίνης, ο Ματέι κατάφερε να κλειδωθεί στην τουαλέτα και να διαφύγει από το φωταγωγό. Πριν φύγει, πρόλαβε να αρπάξει τη χειροβομβίδα που είχε ακουμπισμένη στο κομοδίνο δίπλα από το κρεβάτι. Ανέβηκε προς τα πάνω και εισέβαλε στο διαμέρισμα της οικογένειας Γκινάκη, που βρισκόταν στον πρώτο όροφο. Μέσα στο σπίτι εκείνη την ώρα, βρίσκονταν η μητέρα  Σουλτάνα Γκινάκη, ο 24χρονος γιος της Βαγγέλης, η κόρη της Αμαλία και ο αρραβωνιαστικός της, Αποστόλης Μακρινός. Η εισβολή του κακοποιού αιφνιδίασε την οικογένεια, ωστόσο η Σουλτάνα Γκινάκη κατάφερε να κρατήσει την ψυχραιμία της και έκανε ότι της ζητούσε ο Ματέι. Ο Ρουμάνος κρατούσε τη χειροβομβίδα στο χέρι, αλλά είχε ενημερώσει τους ομήρους ότι δεν είχε σκοπό να τους κάνει κακό. Η 58χρονη γυναίκα φρόντισε το τραύμα του κακοποιού, ο οποίος στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας κορδόνια παπουτσιών, έδεσε τους καρπούς της Αμαλίας.

Από την έκρηξη τραυματίστηκε και ο τότε αρχηγός της Αστυνομίας

Ο Ρουμάνος ζήτησε 500.000 δραχμές και ήθελε αμφεταμίνες για να καταφέρει να συνέλθει από την ηρωίνη. Οι αστυνομικοί έστειλαν ένα κουτί με υπνωτικά χάπια, αλλά ο κακοποιός το κατάλαβε, έγινε έξαλλος και διέκοψε την επικοινωνία μαζί τους. Ο Ρουμάνος είχε απασφαλίσει τη χειροβομβίδα και απειλούσε να την αφήσει από το χέρι του. «Μια λάμψη θα δείτε μόνο και τίποτα άλλο», έλεγε.

Η έκρηξη της χειροβομβίδας

Την ώρα που οι αστυνομικοί έμπαιναν στο κτίριο, ο Ματέι είχε μόλις απελευθερώσει, όπως είχε υποσχεθεί νωρίτερα στον Νίκο Ευαγγελάτο, τη Σουλτάνα Γκινάκη. Στο διαμέρισμα βρισκόταν πλέον ο ίδιος και οι δύο δεμένοι όμηροι. Στην έφοδο συμμετείχε και ο αρχηγός της αστυνομίας, πιστεύοντας ότι η χειροβομβίδα είναι ψεύτικη. Οι αστυνομικοί όταν μπήκαν στο διαμέρισμα, τράβηξαν με δύναμη τον Απόστολο Μακρινό, έκοψαν το κορδόνι και κατάφεραν να τον απελευθερώσουν. Την ίδια στιγμή ο Ματέι άρπαξε την κοπέλα η οποία άρχισε να φωνάζει πανικόβλητη «Μη». Λίγα λεπτά αργότερα ακούστηκε η μοιραία έκρηξη που σκότωσε την άτυχη Αμαλία.

Οι γιατροί προσπάθησαν να σώσουν τη ζωή της κοπέλας, αλλά δεν τα κατάφεραν. Η Αμαλία Γκινάκη έφυγε από τη ζωή μετά από 17 ημέρες νοσηλείας.

Ο τραυματισμένος δολοφόνος της Αμαλίας

Ο 27χρονος Σορίν Ματέι πέρασε δυο ημέρες στο Γενικό Κρατικό, όπου οι γιατροί τον κρατούσαν σε καταστολή. Στη συνέχεια μετά από εντολή του διευθυντή της χειρουργικής κλινικής, που έκρινε ότι ο ασθενής δεν διέτρεχε κίνδυνο, ο Ματέι μεταφέρθηκε δεμένος στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Σύμφωνα με τον εκεί γιατρό υπηρεσίας Ιωάννη Κούτρα, η ποσότητα του κατασταλτικού φαρμάκου που είχε χορηγηθεί στο Ρουμάνο ήταν «για ελέφαντες», ενώ η ύπτια στάση ταυτόχρονα με το δέσιμο, ήταν λάθος. Πριν προλάβει να κάνει κάτι ο γιατρός Κούτρας, βρήκε νεκρό τον Ματέι στο κρεβάτι του, το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής Μάριος Μητσάκης, ο θάνατος του κακοποιού προήλθε από εισρόφηση γαστρικού υγρού, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη καταστολή

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024