Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και άλλες επαγγελματικές ιατρικές ενώσεις με στόχο όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση «τη διάσωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Σε σχετική σύσκεψη της ομάδας εργασίας των εκπροσώπων των επαγγελματικών ενώσεων των γιατρών για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στον πρωθυπουργό για συνάντηση με σκοπό την ενημέρωση του για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό στον ειδικό γιατρό (gatekeeping).

Στη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι αναφέρθηκαν στις παραλείψεις και αδυναμίες που παρουσιάζει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς όπως υποστηρίζουν οι γιατροί «δεν καλύπτει βασικές ανάγκες των χρονίως πασχόντων και θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην περίθαλψή τους».

Οι βασικές αρχές που προέκυψαν από την πρώτη αυτή συνάντηση και οι οποίες έγιναν δεκτές από τους παριστάμενους ήταν οι εξής:

Α) Όχι στο θεσμό της παραπομπής μέσω του οικογενειακού ιατρού (gatekeeping).

Β) Ελεύθερη επιλογή γιατρού και ελεύθερη πρόσβαση στον ειδικό.

Γ) Ναι στον οικογενειακό ιατρό, όμως ως δικαίωμα του ασθενούς και όχι ως υποχρέωση, στον οποίο μπορούν να απευθύνονται ελεύθερα οι ασθενείς για τα θέματα που τους απασχολούν.

Δ) Τήρηση από τον οικογενειακό ιατρό ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή και διαρκή παρακολούθηση του με στόχο την πρόληψη αλλά και την θεραπεία.

Ε) Ναι στις συλλογικές συμβάσεις υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους με όλες τις ειδικότητες των ιατρών.

«Η χώρα μας διαθέτει αξιόλογο δυναμικό ιατρών όλων των ειδικοτήτων κάτι που στερούνται άλλες χώρες και για το λόγο αυτό οι Έλληνες ειδικοί ιατροί μεταναστεύουν και πλαισιώνουν με ευτυχία τα συστήματα υγείας αυτών των χωρών. Είναι ορατός ο  κίνδυνος οι ασθενείς να εγκλωβίζονται σε ένα δαίδαλο γραφειοκρατίας και τελικά να εξαναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στο γιατρό που έχουν ανάγκη», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr