Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βακχυλίδης, το αηδόνι της Κέας (Μέρος Δ’)

Βακχυλίδης, το αηδόνι της Κέας (Μέρος Δ’)

Η αστάθεια κάθε ηρωικού μεγαλείου

Τα Επινίκια του Βακχυλίδη φανερώνουν ότι η δύναμη αυτού του ποιητή συνίσταται στην αφηγηματική ικανότητά του. Ειδικότερα, το αρχαιότερο από τα Επινίκιά του μαρτυρεί την επιδεξιότητά του, αλλά και την καθοριστική επίδραση που έχει δεχτεί από τον Όμηρο, σε βαθμό που είναι ξένος προς τον Πίνδαρο.

Αντίθετα, στα δύο μεγαλύτερα ποιήματά του για τον Ιέρωνα —κάναμε λόγο γι’ αυτά σε προηγούμενο άρθρο— ο Βακχυλίδης εμφανίζεται ανεξάρτητος.

Σε αυτό που αναφέρεται στην ολυμπιακή νίκη του σικελιώτη τυράννου με τον κέλητα, ο ποιητής πλάθει τη συνάντηση του Ηρακλή με τον Μελέαγρο στον Άδη ως ένα εντυπωσιακό παράδειγμα για την αστάθεια κάθε ηρωικού μεγαλείου. Η απότομη διακοπή της διήγησης, το σταμάτημα του θέματος, μόνο επιφανειακά μπορεί να θυμίσει Πίνδαρο, εφόσον δεν υπάρχει εδώ κάτι που να φέρνει στο νου τα τολμηρά άλματα εκείνου.

Στην πανηγυρική ωδή του για την ολυμπιακή νίκη του Ιέρωνος με το άρμα, ο Βακχυλίδης απευθύνεται στο βαριά άρρωστο τύραννο των Συρακουσών, που αμέσως μετά έμελλε να πεθάνει, και τον παρηγορεί με μια ωραία διατύπωση της παράδοσης για τον Κροίσο: ο βασιλιάς των Λυδών, που είχε καταφέρει να κερδίσει —όπως και ο Ιέρων— την εύνοια του Απόλλωνος χάρη στα πλούσια δώρα του προς το δελφικό ναό, δεν εγκαταλείφθηκε από το θεό την ώρα του θανάσιμου κινδύνου. Όταν έπεσαν οι Σάρδεις, ο Απόλλων διέσωσε τον προστατευόμενό του από την πυρά, που την είχε σβήσει η βροχή του Δία, και του χάρισε μια ευτυχισμένη ζωή στη χώρα των Υπερβορείων.

*Στη φωτογραφία του παρόντος άρθρου, ο βασιλιάς των Λυδών Κροίσος στην πυρά.

Βακχυλίδης, το αηδόνι της Κέας (Μέρος Α’)

Βακχυλίδης, το αηδόνι της Κέας (Μέρος Β’)

Βακχυλίδης, το αηδόνι της Κέας (Μέρος Γ’)

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024