Η Αλεξία Καλτσίκη και ο Χρήστος Λούλης, δύο από τους πρωταγωνιστές της σοφόκλειας τραγωδίας που θα περιοδεύσει εφέτος το καλοκαίρι σε παραγωγή Εθνικού Θεάτρου, μιλούν στο BHMAgazino για τους εμβληματικούς ρόλους του αρχαίου δράματος, για τη μαγεία της Επιδαύρου και για την ταραχώδη ελληνική πραγματικότητα

Η «Ηλέκτρα» του Εθνικού Θεάτρου είναι για πολλούς θεατρόφιλους το πρώτο «SOS» όσον αφορά τις παραστάσεις που θα παρουσιαστούν εφέτος στην Επίδαυρο, κυρίως γιατί αποτελεί την πρώτη κάθοδο στο φημισμένο αργολικό θέατρο ενός πολλά υποσχόμενου νεαρού σκηνοθέτη, του Θάνου Παπακωνσταντίνου. Η «Ηλέκτρα», έργο της όψιμης περιόδου του Σοφοκλή – γράφτηκε πιθανότατα το 412 ή το 411 π.Χ. -, δραματοποιεί ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: την εκδίκηση για τον φόνο του Αγαμέμνονα που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος.

Το περιεχόμενο του κειμένου είναι γνωστό, όμως «επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως», όπως έλεγαν και οι συγκαιρινοί του συγγραφέα του έργου: «Η Ηλέκτρα, κεντρική μορφή του δράματος, διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση του φόνου του πατέρα της και παρακαλεί τους θεούς να βοηθήσουν στην τιμωρία των δολοφόνων του. Η επιστροφή του αδελφού της, του εξόριστου Ορέστη, αναπτερώνει τον πόθο της για εκδίκηση και δρομολογεί το έργο της τιμωρίας, που θα κορυφωθεί με την πράξη της μητροκτονίας. Το δράμα του Σοφοκλή εστιάζεται στο πρόσωπο της Ηλέκτρας και όχι στα ηθικά ζητήματα που επισύρει η πράξη της. Η εκδίκηση είναι συνειδητή επιλογή των ηρώων, και όχι πράξη επιβεβλημένη από τους θεούς».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr