Ο οίκος Vetements βρίσκεται μόνο σε ανοδική πορεία. Τα τελευταία δύο χρόνια κάθε fashionista που σέβεται τον εαυτό του και τους ακόλουθους του στο Instagram πρέπει να ποζάρει τουλάχιστον με ένα κομμάτι από την συλλογή της διάσημης μάρκας. Αν πιστέψουμε δε πως η έμπνευση έρχεται μέσα από προσωπικά βιώματα και ότι η τέχνη της μόδας είναι και διδακτική, τότε στο τέλος αυτής της συνάρτησης τι έχουμε; Την συλλογή για την Άνοιξη – Καλοκαίρι του 2019.

Ο Ντέμνα Γκβασάλια, ιδρυτής της Vetements, αποφάσισε να μας μάθει ιστορία! Έτσι οι χρήστες της  πολυτελούς μάρκας μπορούν να μάθουν για την ιστορία της Γεωργίας με τη σάρωση των QR κωδικών που ενσωματώνονται στα αντικείμενα. Ο σχεδιαστής γεννημένος στο Σουχούμι της Γεωργίας ανακάλεσε τις μνήμες του και έψαξε τις εθνολογικές του ρίζες.

Τα κομμάτια που μπορούν να σαρωθούν για να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Γεωργία το 1992, τα οποία βίωσε ο σχεδιαστής από πρώτο χέρι. Κάθε ρούχο περιλαμβάνει έναν κώδικα QR ο οποίος κατά τη σάρωση θα στείλει τους χρήστες στη σελίδα της Wikipedia με τίτλο «Ethnic Cleansing of Georgians in Abkhazia».

 

«Αισθάνομαι ότι όλοι σήμερα μιλάμε για πόλεμο, πρόσφυγες και ξέρω ακριβώς τι σημαίνει αυτό, είναι περίεργο, αυτό είναι για τη ζωή μου, αλλά και για όλα όσα βλέπετε και στο CNN», είπε σχεδιαστής.

«Ήταν σαν να ντύνω ένα ντοκιμαντέρ για την ζωή μου. Αφιέρωσα αυτή τη συλλογή στη Γεωργία, στη Γεωργία όπου ο αδελφός μου Γκούραμ και εγώ μεγάλωσαμε μαζί στη δεκαετία του 1990 και ο πόλεμος που συνέβη εκεί που κατοικούσαμε».

Η κολεξιόν παρουσιάστηκε την 1η Ιουλίου 2018 σε πασαρέλα κάτω από αεροσκάφος στο κέντρο του Παρισιού, η συλλογή εμπνέεται από την «οικογένεια και τη βία» και περιλαμβάνει ενδύματα με γεωργιανά και ρωσικά σλόγκαν.