Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεγάλο αφιέρωμα στον Παζολίνι από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Μεγάλο αφιέρωμα στον Παζολίνι από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες του φορέα που «τρέχουν» με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Μια νέα σειρά δράσεων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εγκαινιάζει την ερχόμενη εβδομάδα η Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Ο φορέας επιχορηγείται με περίπου 750.000 ευρώ από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ το οποίο διαχειρίζεται η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να ενισχύσει τα προγράμματα που τρέχει σε βάθος τριετίας. Έτσι, με τη νέα οικονομική σταθερότητα που τής παρέχει η εν λόγω χρηματοδότηση, η διευθύντριά της Μαρία Κομνηνού στη συνέντευξη τύπου (4/7) παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει η Ταινιοθήκη μέχρι το φθινόπωρο.

Η πρώτη εξ αυτών είναι το αφιέρωμα στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο στις 14 Ιουλίου στο Ηρώδειο. Εκεί, θα προβληθούν οι βωβές ταινίες «Αστέρω» του Δημήτρη Γαζιάδη και «Δάφνις και Χλόη» του Ορέστη Λάσκου, επενδυμένες με την ζωντανή μουσική από πιάνο που έχει συνθέσει ο Φίλιππος Τσαλαχούρης.

Ο Σεπτέμβριος στην Ταινιοθήκη είναι αφιερωμένος στον Πιερ Πάολο Παζολίνι με το ειδικό πρόγραμμα προβολών των έργων του που ετοιμάζεται από τις 12 έως τις 19 του μήνα. Εκεί, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει το σύνολο των ταινιών του ιταλού σκηνοθέτη, αφού για το σκοπό αυτό η Ταινιοθήκη συμπράττει με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και την Πρεσβεία της Ιταλίας, ώστε να φτάσουν στην Αθήνα αποκατεστημένες κόπιες των φιλμ του. Στο περιθώριο των προβολών, θα στηθεί και μια φωτογραφική έκθεση με εικόνες του Ρομπέρτο Βίρλα, φωτογράφου που δούλευε μαζί με τον Παζολίνι στα γυρίσματα του «Χίλιες και μία νύχτες». Μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του, θα αποκαλυφτούν στιγμές από τα παρασκήνια των γυρισμάτων του διάσημου σκηνοθέτη.

Ένα μήνα αργότερα, από τις 16 έως τις 28 Οκτωβρίου, ανοίγει τις πόρτες του το 9ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου, έπειτα από τρία χρόνια απουσίας λόγω οικονομικών δυσχερειών. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, ένα αφιέρωμα στα επαναστατικά τραγούδια με την επιμέλεια της Νικόλ Μπρενέζ, παράλληλα μεταξύ άλλων με την ενότητα «Αποκατεστημένες και υπέροχες» όπου θα παιχτούν αποκατεστημένες κόπιες γνωστών παλιότερων ταινιών (μεταξύ των οποίων και η «Κοινωνική Σαπίλα» του 1932. Στις παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ θα περιλαμβάνεται και μια αναδρομική έκθεση του σκηνογράφου Γιώργου Ζιάκα, συνεργάτη του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Ένα βήμα προς την εξωστρέφεια της Ταινιοθήκης είναι και η συμμετοχή της στο πρόγραμμα i Media cities, μια πρωτοβουλία εννιά ευρωπαϊκών ταινιοθηκών, πανεπιστημίων και ινστιτούτων από οχτώ χώρες για την ανάδειξη των πόλεων μέσα από μία πολυμεσική πλατφόρμα. Πέρα από τις δράσεις του ΕΣΠΑ, η Αφροδίτη Λίτη, αντιπρόεδρος της Ταινιοθήκης ανακοίνωσε την επανεκκίνηση της σύστασης του Μουσείου Κινηματογράφου στους χώρους της Ταινιοθήκης. Μετά από επαφές με το Υπουργείο Πολιτισμού, το μουσείο εντάχθηκε σ’ ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης και ετοιμάζεται σταδιακά η έκθεση της συλλογής του με κινηματογραφικούς μηχανισμούς από τα ζωοτρόπια και τους μαγικούς φανούς μέχρι το βωβό και τον ομιλούντα κινηματογράφο.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024