Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Κριστιάν Ντιόρ θέλει να «φάει» τον Αλεξάντερ Μακ Κουίν

Ο Κριστιάν Ντιόρ θέλει να «φάει» τον Αλεξάντερ Μακ Κουίν

Μια έκθεση που αναμένεται να ερευνήσει την σχέση του σχεδιαστή με την Αγγλική κουλτούρα

Το μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου κάθε χρονιά φιλοξενεί δύο εκθέσεις μόδας. Συνήθως είναι οι πιο πολυσυζητημένες, τις περισσότερες φορές γίνονται ανάρπαστες, αλλά πάντα είναι ενδιαφέρουσες.  Για την τελευταία έκθεση μόδας, η διεύθυνση του  μουσείου θα αναδείξει την ιστορία του γαλλικού οίκου  Christian Dior. Η έκθεση με τίτλο  «Christian Dior: Designer of Dreams» (Κριστιάν Ντιόρ: Σχεδιαστής Ονείρων) θα ανοίξει στις 2 Φεβρουαρίου 2019 και βασίζεται στην έκθεση του Musée des Arts Décoratifs, η οποία προσέλκυσε  περισσότερους από 700.000 επισκέπτες, τον υψηλότερο αριθμό για μια ενιαία παράσταση στο Παρίσι και την ιστορία του μουσείου, που αριθμεί 112 έτη λειτουργίας.

Το μουσείο και ο επιμελητής της έκθεσης Οριόλ Κουλέν φιλοδοξεί να ξεπεράσει την έκθεση ρεκόρ του 2015 «Alexander McQueen: Savage Beauty» (Αλεξάντερ Μακ Κουίν: Άγρια Ομορφιά) , η οποία στοίχισε 3 εκατομμύρια αγγλικές λίρες  και έκοψε 500.000 εισιτήρια σε 21 εβδομάδες.

Ενώ το V&A δεν έχει ακόμα επίσημο χορηγό για αυτή την έκθεση, συνεργάστηκε στενά με τον οίκο Christian Dior, ενταγμένος μέσα από την LVMH, η οποία έχει δανείσει κομμάτια στο μουσείο από το εκτεταμένο αρχείο της ειδικά για αυτήν την στιγμή. Τα τελευταία χρόνια, πολυτελείς οίκοι από τον Louis Vuitton και την Chanel έχουν διοργανώσει εκθέσεις μεγάλης κλίμακας σε συνεργασία με μεγάλα μουσεία για να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση με το κοινό και να έρθουν οι επισκέπτες σε επαφή με το μεγαλείο των σχεδιαστών τους. Από τότε στο σήμερα. Από τότε για πάντα.

Η έκθεση υπόσχεται να μπει μέσα στο μυαλό του Γάλλου couturier και ανάμεσα στους διαδρόμους της θα μάθουμε την σχέση του Ντιόρ με την Αγγλική κληρονομιά. Ο ίδιος  θαύμαζε το μεγαλείο των μεγάλων σπιτιών και κήπων της Βρετανίας, καθώς και τα βρετανικά σχεδιασμένα σκάφη, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου «Queen Mary». Το 1954, φιλοξένησε την πρώτη του επίδειξη μόδας στην Αλβιώνα και  συγκεκριμένα στο πολυτελές Savoy Hotel, ιδρύοντας το πρώτο του κατάστημα το 1952, ανέπτυξε όλο και πιο περίτεχνα έργα σε πολυτελείς αρχοντικές κατοικίες, όπως το Μπλένχαϊμ το 1954, δημιούργησε μια ισχυρή ατζέντα με πιστούς Βρετανούς πελάτες, από την συγγραφέα  Νάνσι Μίτφορντ μέχρι την χορεύτρια μπαλέτου Μαργκό Φοντέιν.

«Η έκθεση αυτή μας δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία να συγκεντρώσουμε τα στιγμιότυπα από τις συλλογές V & A με θεαματικά σύνολα από το αρχείο του House of Dior, να μιλήσουμε για μια ευρύτερη ιστορία του οίκου και να ρίξουμε φως στη σχέση του Ντιόρ  με τη Βρετανία «, πρόσθεσε ο Τιμ Ριβ, αναπληρωτής διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της V&A.

Η έκθεση θα παρουσιάσει πάνω από 500 αντικείμενα με πάνω από 200 σπάνια ενδύματα υψηλής ραπτικής συμπεριλαμβανομένου του φορέματος που φοριέται από την Πριγκίπισσα Μαργαρίτα για τα 21 ​​γενέθλια της και το εικονικό βαμβακερό κοστούμι που δόθηκε στο μουσείο το 1960. Τα προσωπικά είδη του Ντιόρ θα εμφανίζονται δίπλα στα αξεσουάρ , το άρωμα, το μακιγιάζ, φωτογραφίες , τα φιλμ, οι εικονογραφήσεις και τα περιοδικά που απεικονίζουν τις διαφορετικές ευαισθησίες που κάθε διαδοχικός καλλιτεχνικός διευθυντής είχε μετέπειτα – Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons και Maria Grazia Chiuri.

Με το πνεύμα και την επιτυχία του Μακ Κουίν να πλανάται ακόμα πάνω από τον ουρανό του μουσείου, το νέο στοίχημα φαντάζει μεγάλο. Μπορεί και οι δύο να είναι πλέον νεκροί μα μια νέα βεντέτα γεννιέται στο Λονδίνο και θα κορυφωθεί  στις αρχές του νέου έτους. Το παρόν, το μέλλον και οι εισπράξεις θα ονοματίσουν τον νικητή … το ταλέντο είναι αυταπόδεικτο.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024