Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) εγκαινιάζει την περιοδική έκθεση «Διά χειρός Κουρτζή» την Πέμπτη 5 Ιουλίου (ώρα 19:30), στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή.

Η έκθεση, που οργανώθηκε με  την επιστημονική συνδρομή του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, φωτίζει πτυχές της πολύχρονης διαδρομής της οικογένειας αγγειοπλαστών Κουρτζή από το 1820 μέχρι τις μέρες μας. Μέσα από τη διαδρομή αυτήν αναδεικνύονται στοιχεία τοπικής ιστορίας, ήθη και έθιμα, τεχνικές που σχετίζονται άμεσα με την πορεία της αγγειοπλαστικής τέχνης, τόσο στο νησί της Λέσβου όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από εκατό χαρακτηριστικά κεραμικά της οικογένειας Κουρτζή από τα μέσα του 19ου αιώνα έως σήμερα. Τα αντικείμενα μαρτυρούν τη μακρά διαδοχή των έξι γενεών, αλλά και των αγγειοπλαστικών εργαστηρίων που αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Οπτικοακουστικό υλικό, αυθεντικές φωτογραφίες βιβλία και αρχεία πλαισιώνουν την έκθεση.

Ο εκθεσιακός χώρος τοποθετείται στις μπατές του μουσείου (μικρές αποθήκες όπου παρέμεναν οι ελιές μέχρι την άλεσή τους), προσδίδοντας αυθεντικότητα και πρωτοτυπία στην εκθεσιακή αφήγηση, διατηρώντας τη γοητεία ενός βιωμένου χώρου.

Τα αντικείμενα που αξιοποιούνται ανήκουν κυρίως στα μέλη της οικογένειας Κουρτζή, καθώς και στις ιδιωτικές συλλογές των Πέτρου Βέργου, Νίκης Ελευθεριάδη, Ντίνου Κόγια και Λαογραφικού Μουσείου του Πνευματικού Κέντρου Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».

Το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης προέρχεται από τα αρχεία της οικογένειας Κουρτζή και του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής.

Διάρκεια έκθεσης: 6 Ιουλίου έως 15 Οκτωβρίου 2018

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00