Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
26 Ιουνίου του 1996: Η κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου και το λαϊκό προσκύνημα

26 Ιουνίου του 1996: Η κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου και το λαϊκό προσκύνημα

22 χρόνια από την κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στις 23 Ιουνίου του 1996 ο μέχρι πριν μερικούς μήνες πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ανδρέας Παπανδρέου υπέστη ένα οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη. Λίγο μετά, θα ήταν νεκρός και ένα πρωτοφανές κύμα συγκίνησης θα καταλάμβανε την χώρα.

Η κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου επρόκειτο να είναι ο μαζικότερος χαιρετισμός ύστερα από δεκαετίες και η πρώτη φορά που κάποιος κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους από το 1964, οπότε και κηδεύτηκε ο βασιλιάς Παύλος. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πρώτος μεταπολιτευτικός ηγέτης που έφυγε από την ζωή.

Η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη των Αθηνών πριν την κηδεία και εκείνες τις ημέρες, μέχρι την 26 Ιουνίου, τα Μέσα μετέδιδαν ότι ο κόσμος συνέρρεε κατά χιλιάδες.

Στην κηδεία του εμβληματικού πολιτικού της μεταπολιτευτικής Ελλάδας παρευρέθηκαν σχεδόν 100 πολιτικές προσωπικότητες από όλον τον κόσμο.

Μεταξύ τους ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ρούμπιν (εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κλάους Χενς, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Πιέρ Μωρουά (που εκφώνησε και έναν από τους επικήδειους) ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Βιμ Κοκ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας και στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου Φελίπε Γκονθάλεθ, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Αλεξάντερ Μέξι, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ζαν Βίντενοφ, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Χραντ Μπαγκρατιάν, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Ντρνόβσεκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ, ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας Μάικλ Πορτίλο, ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής κυβέρνησης Βιτάλι Ιγκνατένκο, ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Λόυντ Αξγουόρθι, ο αντιπρόεδρος της Ουκρανίας Ιβάν Κάδρας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Γκουίντο Ντε Μάρκο, υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ερίκ Ντερικέ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Εμρέ Γκιονενσάι και ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας Ερντάλ Ινονού, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Αχμάρ Βελαγιατί, ο γενικός γραμματέας του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιονέλ Ζοσπέν, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Όσκαρ Λαφοντέν, η πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πωλίν Γκρην και πολλοί άλλοι.

Στην κηδεία του εκφωνήθηκαν 12 επικήδειοι.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας η σορός του Ανδρέα Παπανδρέου μεταφέρεται στο Α’ Νεκροταφείο μέσω των κεντρικών δρόμων της Αθήνας με πλήθος κόσμου να αποχαιρετά τον πρώην πρωθυπουργό

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024