Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επίθετα με το αρσενικό σε -αιος/-αιός και -εος/-εός (Μέρος Α’)

Επίθετα με το αρσενικό σε -αιος/-αιός και -εος/-εός (Μέρος Α’)

Μια κατηγορία επιθέτων που μας οδηγεί σε συχνότατα λάθη

Στα προηγούμενα άρθρα της γλωσσικής ενότητας του in.gr έχουμε αναφερθεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιθέτων της νέας ελληνικής γλώσσας που, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, δημιουργούν προβλήματα σε όσους επιχειρούν να τις χρησιμοποιήσουν είτε γράφοντας είτε μιλώντας.

Στις κατηγορίες αυτές (επίθετα σε -ης/-ής και -ες/-ές, επίθετα με το αρσενικό σε -ύς και -ής, επίθετα με το αρσενικό σε -ων και -ών) έρχεται να προστεθεί με το παρόν άρθρο ακόμη μία: αυτή που συγκροτούν η ομάδα των οξύτονων επιθέτων σε -αιός/-εός (π.χ., αραιός, κραταιός, σκαιός, φαιός, ενεός, στερεός) και η ομάδα των προπαροξύτονων επιθέτων σε -αιος/-εος (π.χ., αβέβαιος, ακέραιος, αποτρόπαιος, βέβαιος, βίαιος, δίκαιος, επιπόλαιος, μάταιος, παμπάλαιος, πανάρχαιος, ανίδεος, ένθεος, στέρεος).

Οι δυσκολίες που ανακύπτουν σε σχέση με τα επίθετα αυτά αφορούν προπάντων το σχηματισμό του θηλυκού γένους τους, δευτερευόντως δε την ένταξή τους σε ένα σαφώς καθορισμένο κλιτικό σύστημα προς αποφυγήν των συχνότατων λαθών που κάνουν την εμφάνισή τους τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη Νεοελληνική Γραμματική (Αναπροσαρμογή της Μικρής Νεοελληνικής Γραμματικής του Μανόλη Τριανταφυλλίδη) του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, τα οξύτονα και προπαροξύτονα επίθετα που έχουν φωνήεν (πλην των ι, υ, ει, οι) πριν από την κατάληξη -ός/-ος κλίνονται όμοια με τα επίθετα καλός/καλή/καλό και όμορφος/όμορφη/όμορφο αντίστοιχα.

*Στη φωτογραφία του παρόντος άρθρου, αποκριάτικα έθιμα, παμπάλαια μα ακόμα ζωντανά.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024