Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαρκ Φερό: Ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι η Ανατολική Ευρώπη

Μαρκ Φερό: Ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι η Ανατολική Ευρώπη

O σημαντικός γάλλος ιστορικός ανατέμνει τις παθογένειες της δυτικής «τύφλωσης» απέναντι στην αποικιοκρατία και τον λαϊκισμό τα φαινόμενα Τραμπ, Πούτιν, Ερντογάν και Μακρόν

Δεν χάνει στιγμή τον ειρμό του, ακόμα και όταν βομβαρδίζεται με ερωτήσεις. Ξαναπιάνει το νήμα της αφήγησης με μια συναρπαστική διαύγεια που καταργεί τη βιολογική ηλικία. Κάθε φορά που συναντάμε τον Μαρκ Φερό, τον κορυφαίο γάλλο ιστορικό της σχολής Annales, η διεισδυτικότητα της σκέψης του προσδίδει απρόσμενες διαστάσεις στην επιστήμη της ιστορίας. «Δεν είμαι κανένας θεωρητικός. Μη νομίζετε! Παρατηρητής είμαι! Οι θεωρίες μου βασίζονται στην παρατήρηση». Τον συναντήσαμε και αυτή τη φορά στο μεγαλοαστικό του καταφύγιο στο παρισινό προάστιο St Germain en Laye, ανάμεσα σε χειρόγραφα και στοίβες βιβλίων. Στα 94 χρόνια του συνεχίζει να ερευνά και να παράγει ιδέες. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των «Τεχνασμάτων της Ιστορίας» που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο στη Γαλλία. Το τελευταίο μας ραντεβού με τον πολυγραφότατο στοχαστή είχε δοθεί σχεδόν πριν από δύο χρόνια, με αφορμή την ελληνική έκδοση της «Τύφλωσης» (Μεταίχμιο, μετάφραση Σώτη Τριανταφύλλου). Εκτοτε έχουν αλλάξει αρκετά. Ο Μακρόν είναι πρόεδρος της Γαλλίας και ο Τραμπ κρατά το τιμόνι των ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024