Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκθεση συμμόρφωσης: Η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προαπαιτούμενα

Έκθεση συμμόρφωσης: Η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προαπαιτούμενα

Τη σφραγίδα της στην υλοποίηση του συνόλου των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης βάζει η Κομισιόν με την έκθεση συμμόρφωσης που δημοσιεύτηκε σήμερα. Κανονικά η εφαρμογή μέτρων και αντιμέτρων (για 2019-2020) και αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου. Αναγκαία η ενισχυμένη εποπτεία

Τη σφραγίδα της στην υλοποίηση του συνόλου των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος του ESM βάζει η Κομισιόν με την έκθεση συμμόρφωσης που δημοσιεύτηκε σήμερα, Τετάρτη, παραμονή του κρίσιμου Eurogroup.

Όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης έχουν πραγματοποιηθεί, αναφέρεται.

Το πρόγραμμα του ESM είναι σε τροχιά, ανοίγοντας το δρόμο για την τελευταία εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα ενός ποσού απαιτούμενου να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, καθώς και ποσού που θα συμβάλλει στη δημιουργία του «μαξιλαριού κεφαλαίων», προστίθεται.

Πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, σημειώνεται ακόμη στην έκθεση.

Ωστόσο αναφορά γίνεται και στους κινδύνους που ελλοχεύουν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος για να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη.

Επίσης μιλά για ανάγκη διασφάλισης των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και Ενισχυμένη Εποπτεία.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Η Ελλάδα πρέπει να χτίσει πάνω στην πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος του ESM και να ενισχύσει τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάκαμψη, κυρίως μέσω της συνέχισης και ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος και μέσω της διασφάλισης ότι θα προστατευθούν οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν» σημειώνεται στο έγγραφο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως είναι αναγκαία η «Ενισχυμένη Εποπτεία» και η παροχή τεχνικής βοήθειας για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων μακροπρόθεσμα.

«Η Ενισχυμένη Εποπτεία, όπως ορίζεται στο Άρθρο 2 της Οδηγίας 472/2013 της Ε.Ε., μπορεί να προσφέρει υγιές και εύρωστο πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ολοκλήρωση και την συνέχεια των μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς που καλύπτει το πρόγραμμα του ESM.»

» Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται πλήρως ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν εύλογες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές μακροπρόθεσμα, βασιζόμενες στις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν κατά το πρόγραμμα του ESM. »

» Έχουν παρουσιάσει περιεκτική Αναπτυξιακή Στρατηγική στο Eurogroup. H εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα στηριχτεί επιπρόσθετα και από «Το Σχέδιο Συνεργασίας και Στήριξης» που υπέγραψαν οι ελληνικές αρχές με τις Υπηρεσίες Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την συνεχή παροχή τεχνικής στήριξης που θα βοηθήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια» επισημαίνεται.

Στο βασικό μακροοικονομικό σενάριο έως το 2022 που περιέχεται στην έκθεση προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 1,9% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, 2,3% για το 2019 και το 2020, 2,1% για το 2021 και 1,8% για το 2022. Επίσης προβλέπεται αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 20,1% εφέτος στο 18,4% του χρόνου και 14,9% το 2022.

Στην έκθεση ξεκαθαρίζεται ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν, τόσο το 2019 ((περικοπές συντάξεων και αντίμετρα όπως το επίδομα στέγης), όσο και το 2020 (περικοπή αφορολόγητου αλλά και μείωση συντελεστών και ΕΝΦΙΑ). Παράλληλα, ωστόσο εκτιμά ότι θα συμπληρωθούν από ένα πακέτο στοχευμένων παροχών που θα βοηθά την ανάπτυξη και θα τεθεί σταδιακά σε ισχύ τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Μετά την θετική «εισήγηση» της Κομισιόν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα λάβουν αύριο στο Λουξεμβούργο απόφαση για την ελάφρυνση τους χρέους με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι προσανατολίζονται σε επιμήκυνση των δανείων του EFSF κατά 7,5 χρόνια και μερική εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024