Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Όπρα φιλοξενούμενη του Μουσείου Εθνικής Αφρικανικής Ιστορίας

Η Όπρα φιλοξενούμενη του Μουσείου Εθνικής Αφρικανικής Ιστορίας

Για την προσφορά της στον πολιτισμό

Μία νέα έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Αφρικανικής Αμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού του Ινστιτούτου Smithsonian, στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ τιμά τη δημοφιλή παρουσιάστρια τηλεοπτικών talk show, ηθοποιό και ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφρο-Αμερικανών και τα δικαιώματα των παιδιών, Όπρα Γουίνφρεϊ.

Η διάσημη τηλεπαρουσιάστρια, η οποία έγινε η πρώτη Αφρο-Αμερικανίδα γυναίκα δισεκατομμυριούχος, είναι το θέμα έκθεσης που εγκαινιάστηκε στις 8 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως το επόμενο έτος.

Η έκθεση υπογραμμίζει τα επιτεύγματα στην καριέρα της Γουίνφρεϊ και τη συνεισφορά της στον αμερικανικό πολιτισμό, καθώς και το έργο της ως ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των Αφρο-Αμερικανών.

Περισσότερα από 240 εκθέματα, αντικείμενα από τηλεοπτικά πλατό, όπως ένα χρυσό μικρόφωνο και ένα κοστούμι από το μιούζικαλ «The Color Purple» του οποίου ήταν παραγωγός το 2005, φωτογραφίες και βίντεο, αλλά και διαδραστικές συνεντεύξεις με την παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Watching Oprah: The Oprah Winfrey Show and American Culture» (Παρακολουθώντας την Όπρα: Το Όπρα Γουίνφρεϊ σόου και η αμερικανική κουλτούρα).

«Προσφέρουμε ένα πλαίσιο για να γίνει κατανοητό όχι μόνο ποια είναι, αλλά πώς έγινε παγκόσμια προσωπικότητα και πώς συνδέεται με ευρύτερες ιστορίες και θέματα» δήλωσε η Κάθλιν Κέντρικ, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση μαζί με τη Ρία Λ. Κομπς από την Washington Post.

Στόχος των διοργανωτών της έκθεσης είναι θίξουν θέματα σχετικά με τη φυλή, το φύλο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις ευκαιρίες στις ΗΠΑ.

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε τρία τμήματα: «Η Αμερική διαμορφώνει την Όπρα», «To σόου Όπρα Γουίνφρεϊ» και «Η Όπρα διαμορφώνει την Αμερική».

Η Όπρα Γουίνφρεϊ για το «The Oprah Winfrey Show» που μεταδιδόταν για 25 χρόνια από το 1986 έως 2011, γύρισε 4.561 επεισόδια και πήρε συνεντεύξεις από 35.000 καλεσμένους. Το βραβευμένο με Emmy τηλεοπτικό πρόγραμμα παραμένει το talk show με τη υψηλότερη θεαματικότητα όλων των εποχών.

Η παρουσιάστρια ασχολήθηκε και με καυτά θέματα, όπως η κατάχρηση ουσιών, η σεξουαλικότητα και η δίκη OJ Simpson.

Σε ένα αξέχαστο επεισόδιο το 2004, έδωσε καινούρια αυτοκίνητα σε όλο το ακροατήριο του στούντιο. Ένας από τα φωτεινούς κόκκινους φιόγκους που τοποθετήθηκαν στην οροφή κάθε αυτοκινήτου είναι ένα από τα αντικείμενα της έκθεσης.

Η Γουίνφρεϊ πήρε συνέντευξη από τον Τομ Κρουζ το 2005. Ο ηθοποιός ανέβηκε στον καναπέ διακηρύσσοντας την αγάπη του για την τότε φίλη του, Κέιτι Χολμς. Στην έκθεση παρουσιάζονται οι κάρτες με τις ερωτήσεις που υπέβαλε στον Κρουζ σε άλλη συνέντευξη το 2008, γεγονός που δείχνει ότι σχεδίαζε να τον ρωτήσει αν είχε μετανιώσει για την παράξενη συμπεριφορά του, όπως τα αμφιλεγόμενα σχόλια του για την επιλόχεια κατάθλιψη της Μπρουκ Σιλντς.

Στο τμήμα της έκθεσης με θέμα «Η Όπρα διαμορφώνει την Αμερική» εξετάζονται η Γουίνφρεϊ ως παγκόσμιο φαινόμενο και το αποκαλούμενο «Oprah Effect», το οποίο οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση πωλήσεων οποιουδήποτε προϊόντος υποστηρίζει, όπως τα βιβλία που συνιστά η άκρως δημοφιλής λέσχη ανάγνωσής της. Τα εκθέματα σε αυτό το τμήμα περιλαμβάνουν το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, το οποίο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απένειμε στην παρουσιάστρια το 2013.

Ως Αφρο-Αμερικανίδα που ίδρυσε τη δική της εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης και τηλεοπτική προσωπικότητα που παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, η Γουίνφρεϊ αξιοποίησε τη δύναμη των μέσων μαζικής ενημέρωσης για να σπάσει τα εμπόδια, να ενδυναμώσει τον εαυτό της και να εμπνεύσει άλλους.

Στην έκθεση προβάλλεται η ιστορία και η επιρροή που άσκησε η Όπρα Γουίνφρεϊ από πολυάριθμους ρόλους: ως παρουσιάστρια ενός παγκοσμίου φήμης τηλεοπτικού σόου ως ηθοποιός, παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης. ως φιλάνθρωπος και ως κόρη της γενιάς των πολιτικών δικαιωμάτων, της οποίας η εκπληκτική ιστορία επιτυχίας φωτίζει τους αγώνες και τα επιτεύγματα των Αφροαμερικανίδων γυναικών σε όλη την ιστορία.

Η Γουίνφρεϊ σύμφωνα με το Time έχει δωρίσει περισσότερα από 20 εκατ. δολάρια στο Μουσείο και το 350 θέσεων θέατρό του φέρει το όνομά της.

Η έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Αφρικανικής Αμερικανικής Ιστορίας στην Ουάσινγκτον θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2019.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024