Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σκόνη και απόγνωση: Η καθημερινότητα των εκτοπισμένων Σύρων στο Ιντλίμπ

Σκόνη και απόγνωση: Η καθημερινότητα των εκτοπισμένων Σύρων στο Ιντλίμπ

Σύμφωνα με υλικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που διέθεσαν αποκλειστικά στο in.gr, από τους περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην επαρχία Ιντλίμπ, περισσότεροι από τους μισούς είναι εκτοπισμένοι

Τα τελευταία επτά χρόνια, κάτι διαφορετικό συμβαίνει στα χωράφια της επαρχίας Ιντλίμπ στη βόρεια Συρία. Ανάμεσα στους λόφους και τους ελαιώνες, χιλιάδες σκηνές έχουν ξεφυτρώσει και στεγάζουν εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου.

«Αυτός είναι ο τέταρτος εκτοπισμός μας» λέει ο Σουλεϊμάν που έχει έρθει από την ανατολική Χάμα. Αφηγείται πώς ο πόλεμος τον ανάγκασε να μετακινείται από το ένα μέρος στο άλλο, μέχρι που κατέληξε πριν από τέσσερις μήνες σε αυτή την άσπρη σκηνή, που έχει γίνει κόκκινη από το χώμα, με τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους. «Όταν πρωτοφτάσαμε, κάποιες οργανώσεις ήρθαν να μας βοηθήσουν, όμως εδώ και τρεις μήνες δεν έχουμε καμία βοήθεια».

Σύμφωνα με υλικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που διέθεσαν αποκλειστικά στο in.gr, από τους περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην επαρχία Ιντλίμπ, περισσότεροι από τους μισούς είναι εκτοπισμένοι. Η άφιξη 80.000 επιπλέον ανθρώπων τους τελευταίους δύο μήνες από την ανατολική Γκούτα, την επαρχιακή Δαμασκό και τη βόρεια Χομς περιορίζει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα των κατοίκων και των ανθρωπιστικών οργανώσεων να καλύψουν τις ανάγκες τους. Αν και κάποιες οικογένειες ζουν στριμωγμένες σε ενοικιαζόμενα καταλύματα, πολλές άλλες ζουν σε καταυλισμούς, ορισμένοι από τους οποίους δεν έχουν βασικές υπηρεσίες.

«Είμαστε 135 οικογένειες εδώ στον καταυλισμό» λέει ο Αμπού Αχμάντ, που ζει σε ένα χωράφι κοντά στο Άτμε. «Υπάρχουν μόλις έξι-επτά τουαλέτες για όλους μας. Πρέπει να περιμένεις μισή ώρα για να τις χρησιμοποιήσεις, και δεν είναι καθαρές».

Για να καλύψουν αυτές τις μεγάλες ανάγκες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εντείνουν τις προσπάθειές τους να προσφέρουν φροντίδα υγείας σε ασθενείς που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε περίθαλψη.

«Έχουμε προσθέσει άλλες τρεις κινητές μονάδες έκτακτης ανάγκης στις δύο που λειτουργούσαν ήδη στους καταυλισμούς αυτούς» λέει ο Χασάν Μπουσενίν, επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη βορειοδυτική Συρία.

«Οι άνθρωποι αυτοί ζουν στριμωγμένοι σε μικρές σκηνές σε καταυλισμούς όπου επικρατεί συνωστισμός, και έχουν ήδη περάσει έναν πολυετή πόλεμο. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσφέρουμε φροντίδα σε μέρη όπου δεν είναι καθόλου εύκολο να επισκεφθείς γιατρό ή να πληρώσεις για ιδιωτική φροντίδα».

Εκτός από τις κινητές μονάδες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν δύο νοσοκομεία σε αυτή την περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας, υποστηρίζουν άλλα 14 νοσοκομεία και κέντρα υγείας, λειτουργούν δύο κλινικές για χρόνια νοσήματα και πραγματοποιούν εμβολιασμούς διαθέτοντας ή υποστηρίζοντας τέσσερις ομάδες εμβολιασμού, ενώ οι εμβολιασμοί είναι ενσωματωμένοι και σε άλλες δραστηριότητες.

«Ως γιατροί, έχουμε καθήκον να παραμείνουμε εδώ και να βοηθήσουμε τον καθένα, τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί» λέει ο Δρ Μοχάμεντ Γιακούμπ, επικεφαλής ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε μία από τις κινητές μονάδες. «Αρχικά ασχολούμασταν κυρίως με ασθένειες ρουτίνας –βρογχίτιδα, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, διάρροια– όμως πρόσφατα έφτασαν πολλοί εκτοπισμένοι από διάφορα μέρη της χώρας, οπότε πολλά λοιμώδη νοσήματα έχουν μεταδοθεί στον πληθυσμό αυτόν εξαιτίας του συνωστισμού».

Ένα μη ασφαλές καταφύγιο

Τον τελευταίο χρόνο, πολλοί από τους εναπομείναντες θύλακες των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στη Συρία έχουν εκκενωθεί εν μέρει, έπειτα από συμφωνίες κατάπαυσης των εχθροπραξιών με τη συριακή κυβέρνηση. Παρόλο που κάθε συμφωνία «συμφιλίωσης» είναι διαφορετική, όλες είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί άμαχοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν σε νέες περιοχές.

Οι άνθρωποι αυτοί, καθώς και όσοι έφυγαν από περιοχές στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, αποτελούν τα πιο πρόσφατα κύματα αφίξεων στο Ιντλίμπ, μια περιοχή στην οποία οι άνθρωποι ζητούν καταφύγιο εδώ και χρόνια.

«Ήρθαν αεροπλάνα και βομβάρδισαν το χωριό μας. Έχασα το χέρι μου, όπως βλέπετε» λέει ο Σαφουάν, δείχνοντας ό,τι έχει απομείνει από το δεξί του χέρι. «Το καθεστώς βομβάρδισε ξανά το χωριό μας, οπότε ήρθαμε εδώ, στα βουνά. Μια ΜΚΟ μάς έδωσε σκηνές, και ζούμε σε αυτές σχεδόν τέσσερα χρόνια».

Το Ιντλίμπ σε καμία περίπτωση δεν είναι ασφαλές καταφύγιο. Οι συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού συνασπισμού και των αντικαθεστωτικών ένοπλων ομάδων στις παρυφές της περιοχής συνεχίζονται, όπως και οι βομβαρδισμοί από αέρος και εδάφους του συνασπισμού με επικεφαλής τη Συρία, ακόμη και στις περιοχές που δεν ελέγχει η κυβέρνηση. Ακόμη, οι έριδες μεταξύ των ένοπλων ομάδων στο Ιντλίμπ μπορεί να ευθύνονται για το κύμα δολοφονιών τους τελευταίους μήνες.

Επομένως, η δυστυχία των ανθρώπων δεν τελείωσε με τον εκτοπισμό τους, καθώς οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης προστέθηκαν στις ανησυχίες για την ασφάλεια.

Απόδραση από τις βόμβες

Ο Γιασίρ έφυγε από τη Χάμα με τη γυναίκα του, τα 12 παιδιά τους, τη νύφη του και τον εγγονό του. «Όταν φύγαμε» θυμάται, «ήταν νύχτα και μας βομβάρδιζαν. Είχα βάλει όλες τις προμήθειες για τα παιδιά μου και ρούχα στο αυτοκίνητο, όμως δεν υπήρχε τίποτα, τα είχαν κλέψει. Δεν είχαμε τίποτα, έπρεπε να πάρουμε τα παιδιά μας και να τρέξουμε μακριά».

Ο Γιασίρ, όπως πολλοί άλλοι, έφτασε στον καταυλισμό χωρίς τίποτα ουσιαστικά. «Έχω μόνο αυτό το πουκάμισο που φοράω» λέει. Τώρα ζουν σε σκηνές που είναι εκτεθειμένες στο τσουχτερό κρύο του χειμώνα και την αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού. Καθώς δεν υπάρχει αποχέτευση, ορισμένοι καταυλισμοί έχουν ανοιχτούς οχετούς, ενώ οι κάτοικοι παραπονούνται για τα έντομα που κατακλύζουν τις σκηνές τους.

«Φύγαμε κάτω από σφοδρό βομβαρδισμό και περπατήσαμε από τη νύχτα μέχρι το πρωί» λέει η Φαουζία. «Χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς τίποτα.» Η κατάσταση που συνάντησαν στους καταυλισμούς δεν είναι καλύτερη, όπως λέει. «Το μόνο που έχουμε είναι αυτή η σκηνή. Ένα βράδυ δεν μπορούσα να αναπνεύσω μέσα στη σκηνή και έμεινα δύο ώρες έξω για να πάρω αέρα. Έσκαγα, είμαστε 14 άνθρωποι μέσα σε μία σκηνή».

Οι μητέρες περιγράφουν τον καθημερινό αγώνα να βρουν τρόφιμα για να ταΐσουν τα παιδιά τους. Το 4% των παιδιών κάτω των πέντε ετών που επισκέφθηκαν τις κινητές μονάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τους πρώτους μήνες του 2018 ήταν υποσιτισμένα, ένα μικρό αλλά σταθερό ποσοστό. «Πήγα σε μια ιδιωτική κλινική για να ζητήσω γάλα, αλλά δεν μου έδωσαν. Δεν μπορούμε να αγοράσουμε τίποτα» λέει η Φαουζία.

Καθώς μπαίνει σκόνη μέσα στη σκηνή από τον αέρα, η Φαουζία δείχνει πώς είναι αναγκασμένη να πλένει τα πέντε μικρότερα παιδιά της με λίγο νερό και χωρίς σαπούνι, και λέει ότι δεν έχει πάνες να τους βάλει.

Περίθαλψη των εκτοπισμένων του Ιντλίμπ

Σε μία από τις κινητές μονάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τρία φορτηγά έρχονται κοντά το ένα στο άλλο για να δημιουργήσουν έναν χώρο με σκιά που σκεπάζεται με μουσαμά, και η ομάδα αρχίζει να εργάζεται. Ένας γραμματέας σημειώνει τα στοιχεία των ασθενών, πριν τους κάνει διάφορες μετρήσεις ένας νοσηλευτής. Ένας γιατρός βλέπει ασθενείς στο γραφείο του σε ένα από τα φορτηγά, μια μαία πραγματοποιεί συνεδρίες προγεννητικής και μεταγεννητικής φροντίδας, γίνονται εμβολιασμοί, ενώ ένας φαρμακοποιός χορηγεί τα συνταγογραφημένα φάρμακα.

«Επειδή οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης, οι αναπνευστικές παθήσεις είναι τα πιο συχνά προβλήματα που φροντίζουμε στην κινητή μονάδα αυτή την εποχή» λέει η Δρ Σόνια βαν Ος, ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Βλέπουμε επίσης πολλές δερματοπάθειες εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης, καθώς και κρούσματα διάρροιας λόγω της απουσίας αποχέτευσης».

Μεγάλο μέρος του έργου της κλινικής έχει να κάνει με τα χρόνια νοσήματα, όπως είναι ο διαβήτης και η υπέρταση: οι ασθένειες αυτές απαιτούν παρακολούθηση και διαρκή θεραπεία, κάτι που δεν είναι εύκολο για εκτοπισμένους ανθρώπους.

Οι υπηρεσίες αυτές –που παρέχονται δωρεάν– είναι ακόμη πιο σημαντικές από τη στιγμή που η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι προβληματική για το σύνολο των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή –τόσο των ντόπιων όσο και των νεοαφιχθέντων– εξαιτίας της έλλειψης γιατρών, των υψηλών τιμών και της απουσίας φροντίδας υψηλής ποιότητας.

Υπάρχουν πολλές οργανώσεις που εργάζονται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στο Ιντλίμπ, ωστόσο οι ανάγκες δεν καλύπτονται επαρκώς. Όπου υπάρχουν σαφή κενά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρεμβαίνουν για να συνδράμουν με τις κινητές μονάδες τους, παρά την έλλειψη ασφάλειας. «Μερικές φορές τα οχήματά μας εκτίθενται σε κινδύνους, και μερικές φορές γίνονται εκρήξεις» λέει ο Δρ Γιακούμπ. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, είναι περήφανος για τη δουλειά του και αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα των υπηρεσιών που παρέχει η κινητή μονάδα. «Δίνουμε κάτι σε όσους είναι άτυχοι και απομονωμένοι» λέει.

Στη βορειοδυτική Συρία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν απευθείας δύο νοσοκομεία και υποστηρίζουν 14 νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Η οργάνωση διαθέτει επίσης πέντε ομάδες κινητών μονάδων, δύο κλινικές χρόνιων νοσημάτων και τέσσερις ομάδες εμβολιασμού. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν επίσης υποστήριξη εξ αποστάσεως σε περίπου 25 δομές υγείας σε όλη τη χώρα, σε περιοχές όπου οι ομάδες δεν μπορούν να έχουν μόνιμη παρουσία.

Οι δραστηριότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Συρία δεν περιλαμβάνουν τις περιοχές που ελέγχει η συριακή κυβέρνηση, καθώς δεν έχουν ικανοποιηθεί έως τώρα τα αιτήματα της οργάνωσης για άδεια πρόσβασης. Προκειμένου να είναι ανεξάρτητοι από πολιτικές πιέσεις, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση για το έργο τους στη Συρία.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024