Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στίβεν Σόντερς: Το τελευταίο θύμα της «17Ν» δολοφονήθηκε πριν 18 χρόνια

Στίβεν Σόντερς: Το τελευταίο θύμα της «17Ν» δολοφονήθηκε πριν 18 χρόνια

Η Ελλάδα τότε βρισκόταν σε περίοδο... προ-ολυμπιακή. Οι προετοιμασίες για το 2004 ήταν πυρετώδεις και η ασφάλεια των Ολυμπιακών αποτελούσε θέμα που η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθούσε από την κλειδαρότρυπα

Σαν σήμερα, 8 Ιουνίου πριν από 18 χρόνια, πέφτει νεκρός από την «17 Νοέμβρη» ο Βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος Στίβεν Σόντερς. Δολοφονήθηκε το 2000 και έμελλε να γίνει ο τελευταίος στόχος πριν το τέλος της οργάνωσης καθώς λίγο μετά ξεκίνησε η εξάρθρωσή της.

Είχε προηγηθεί ένας χρόνος απουσίας πριν από την επίθεση στον Σόντερς. Η «17 Νοέμβρη» εμφανίστηκε ξανά εκείνο το πρωί στο Ψυχικό και έριξε 4 σφαίρες στον στρατιωτικό ακόλουθο. Ο Σόντερς τραυματίζεται σοβαρά και μεταφέρεται στον «Ερυθρό Σταυρό», όπου και χειρουργείται. Ωστόσο, δεν καταφέρνει να επιβιώσει.

Ο Στίβεν Σόντερς ήταν Βρετανός στρατιωτικός και διπλωμάτης. Έλαβε τον βαθμό του ταξιάρχου και υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα.

Η «17Ν» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, δίνοντας τέλος σε μία συζήτηση που ήθελε την οργάνωση να δρα με πληρωμένους εκτελεστές και βρίσκοντας τυχαίο στόχο. Η 17Ν τόνισε πως ο λόγος που οδήγησε στην δολοφονία του Σόντερς ήταν ο ρόλος του στρατιωτικού, αλλά και της βρετανικής πολιτικής γενικώς, κατά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία και το Κόσοβο το 1999.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνος κάνει ειδική αναφορά στο βιβλίο του

«Ένα χρόνο αργότερα, στις 8 Ιουνίου του 2000, στη  Λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος της Φιλοθέης, θα εκτελεστεί ένα από τα  πιο σηµαντικά στελέχη της στρατιωτικής µηχανής της Αγγλίας, ο  ταξίαρχος Σόντερς. Με πλούσια προϋπηρεσία σε όλες τις  στρατιωτικές επεµβάσεις των τελευταίων χρόνων: Έδρασε στην  Ιρλανδία, τις Μαλβίνες (Φόκλαντ), το Ιράκ και το Κουβέιτ. Είχε  υπηρετήσει στην Κύπρο, στις µεγάλες αγγλικές βάσεις ηλεκτρονικής  κατασκοπίας. Προώθησε και εκεί το εµπόριο όπλων. Τελευταίος  σταθµός του η Σιέρα Λεόνε, στη Βορειοδυτική Αφρική, τότε που  γίνονταν οι σφαγές των Άγγλων εκεί, από όπου επέστρεψε, ύστερα  από µια σύντοµη επίσκεψη-επιθεώρηση λίγες µέρες πριν από τις 8   Ιουνίου 2000. Τέλος, ο Σόντερς συµµετείχε ενεργά στο σχεδιασµό  της στρατιωτικής επέµβασης στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Επίσης,   προωθούσε το εµπόριο αγγλικών όπλων. Εκείνες ακριβώς τις µέρες θα  υπογραφόταν συµφωνία για την αγορά οπλικών συστηµάτων από την  ελληνική πλευρά. Τη συγκεκριµένη συµφωνία είχε κλείσει ο Σόντερς…
…Εγώ τα διάβαζα αυτά και σκεφτόµουν τη µηχανή της ενέργειας,   το µικρό «παπάκι» µε τους δύο της 17Ν, που ελισσόταν ανάµεσα στα   µποτιλιαρισµένα αυτοκίνητα, µε το τεράστιο τουφέκι G3 ανάµεσά  τους. Εκείνο το πρωινό, η Κηφισίας ήταν γεµάτη αυτοκίνητα µε όλων  των ειδών τους ισχυρούς και µεγαλόσχηµους” (…)

Ο απόηχος και οι ευθύνες

Η χήρα του Στίβεν Σόντερς, Χέδερ, ευχαρίστησε θερμά τον ελληνικό λαό για την υποστήριξή του μετά την τραγωδία. Όμως δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές  κατά του ΥΠΕΞ της χώρας της, διότι θεώρησε ότι ο σύζυγός της αποτελούσε στόχο και παρ’ όλα αυτά δεν προστατεύθηκε επαρκώς.

Η Ελλάδα τότε βρισκόταν σε περίοδο… προ-ολυμπιακή. Οι προετοιμασίες για το 2004 ήταν πυρετώδεις και η ασφάλεια των Ολυμπιακών αποτελούσε θέμα που η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθούσε από την κλειδαρότρυπα. Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να διακυβευτεί.

Όταν ο Τόνι Μπλερ τηλεφώνησε στον Κώστα Σημίτη, εκείνο το τηλεφώνημα έμελε να σημάνει την αρχή του τέλους της 17Ν. Κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ εγκαθίσταται στην Αθήνα και οι δύο κυβερνήσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Η Σκότλαντ Γιαρντ εκπαιδεύει τους έλληνες αξιωματικούς με αποτέλεσμα δύο χρόνια αργότερα, όταν σκάει η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού, η ελληνική αστυνομία να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη.

Το σχολείο της «Αγίας Αικατερίνης» της βρετανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, απονέμει βραβείο αριστείας σε μαθητές του σχολείου προς τιμήν του διπλωμάτη με την ονομασία «Stephen Saunders Award for Good Citizenship».

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024