Η κακή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπαιξε το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών, αλλά φαίνεται ότι μάλλον δεν υπολόγισε την ταχύτητα της κρίσης, επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο Νίκολας Ντάνφορθ. Θεωρούμενος ένας από τους καλύτερους αναλυτές στη Δύση για θέματα Τουρκίας ο κ. Ντάνφορθ, στέλεχος του Bipartisan Policy Center και με συχνότατη παρουσία σε μεγάλα έντυπα, όπως το «Foreign Policy» και η «Washington Post», εκτιμά ότι ο κ. Ερντογάν δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμα και νοθεία για να κερδίσει τις εκλογές, ενώ δεν βλέπει χαλάρωση της σημερινής αυταρχικής τάσης στην τουρκική κοινωνία. Εκφράζει παράλληλα έντονη ανησυχία για μια σοβαρή τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι σχέσεις της Άγκυρας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα επιδεινώνονται διαρκώς.

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν τον πρόεδρο Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές; Η κατάσταση της οικονομίας ή οι εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική;
«Προσωπικά θεωρώ ότι ο Ερντογάν είδε τα προειδοποιητικά σημάδια μιας οικονομικής κρίσης και ήλπισε να προλάβει να κάνει εκλογές προτού αυτή χτυπήσει την Τουρκία. Όπως αποδεικνύεται όμως, η κρίση μάλλον αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι είχε προβλέψει».

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ: