Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μυθικές σειρές της ελληνικής τηλεόρασης

Μυθικές σειρές της ελληνικής τηλεόρασης

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

Τηλεοπτικές σειρές που άφησαν εποχή. Μας έκαναν μικρούς τότε να γελάσουμε, να κλάψουμε, να μελαγχολήσουμε αλλά και το βασικότερο να ταυτιστούμε με τους ήρωες και να πάσχουμε μαζί τους.

Ποιος δεν θυμάται τις ατάκες της Μαντάμ Σουσού που αποκαλούσε την οικιακή βοηθό ως «υπηρετικόν προσωπικόν», τον «Φούσκα» από την σειρά ο Ανδροκλής και τα λιονταράκια του και την Κατερίνα από το Ρετιρέ;

Η Αστροφεγγιά

Η Αστροφεγγιά ήταν τηλεοπτική σειρά, από τις πρώτες έγχρωμες στην Ελληνική τηλεόραση, η οποία μεταδόθηκε από την ΕΡΤ το 1980 και βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Ιωάννη Μ. Παναγιωτόπουλου.

Το τέλος λοιπόν του πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου βρίσκει στην Αθήνα την οικογένεια του Άγγελου, αλλά και τον ίδιο, να προσπαθούν μέσα στην ανέχειά τους να χτίσουν τα όνειρά τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Ταυτόχρονα, μια παρέα νεαρών παιδιών, φίλων του Άγγελου προσπαθούν να παρασύρουν το «σοφό» φίλο τους στο γλέντι για το τέλος του πολέμου, αφήνοντας πίσω τους προβληματισμούς του, που ποτέ δεν τους άγγιξαν.

Στην σειρά έπαιζαν, η Νόρα Βαλσάμη,  ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Μίνα Αδαμάκη κ.α., τα οποία πραγματοποίησαν μια λαμπρή και σημαντική καριέρα.

Η Μαντάμ Σουσού

Η Μαντάμ Σουσού (Άννα Παναγιωτοπούλου) ήταν μια φτωχή αλλά ονειροπαρμένη γυναίκα, κυριευμένη από μεγαλομανία.

Ζούσε στο Μπύθουλα με τον ιχθυοπώλη σύζυγό της, Παναγιωτάκη, πιστεύοντας ότι ξεχώριζε από τον υπόλοιπο κόσμο καθώς ήταν αριστοκράτισσα. Ήταν μια γειτονιά του Κολωνού, όπου λίμναζαν στάσιμα νερά σε έναν ξεροπόταμο.

Όταν κληρονόμησε μια περιουσία μετακόμισε στο Κολωνάκι, χώρισε τον σύζυγο της και άρχισε να ζει τη ζωή που πάντα ονειρευόταν.

Η Μαντάμ Σουσού είχε τη δική της οικιακή βοηθό, που αποκαλούσε «υπηρετικόν προσωπικόν» και συχνά έπεφτε θύμα απατεώνων που είχαν στόχο τα λεφτά της. …

Το «Μαντάμ Σουσού» είναι ελληνική κωμική ταινία του 1948, σε παραγωγή Μέγα Φιλμ και σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη. Το σενάριο το διασκεύασε ο Νίκος Τσιφόρος, ενώ η αρχική πηγή του έργου ήταν το Μαντάμ Σουσού, μυθιστόρημα του Δημήτρη Ψαθά.

Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του

Τον Φεβρουάριο του 1985 προβάλλεται το πρώτο επεισόδιο της κωμικής σειράς «Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του», με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά.

Ο Ανδροκλής Καρπερός είναι χήρος με πέντε παιδιά: Τον Ζαχαρία που είναι παντρεμένος με τη Γεωργία, τον Κωστή που έχει πάθος με τις μοτοσικλέτες, τη Μαρίνα που θέλει να γίνει χορεύτρια, το Μιχάλη που του αρέσει το ποδόσφαιρο αλλά και τα …σάντουιτς (εξ ου και ο πατέρας του τον φωνάζει «Φούσκα», καθώς είναι πολύ παχύς) και τον Αντώνη που σπουδάζει στο εξωτερικό.


Είναι υπεύθυνος λογιστηρίου σε εταιρεία ηλεκτρικών ειδών και προσπαθεί ν’ ανταποκριθεί στις πολλές καθημερινές υποχρεώσεις του ενώ έχει δυσκολίες στο ν’ αντιληφθεί τη νοοτροπία των παιδιών του.

Οι Αυθαίρετοι

Λίγο πριν το 1992 κι ενώ όλοι οι Έλληνες αγαπημένοι και μονιασμένοι «εργάζονται πυρετωδώς» για την ενοποίηση της Ευρώπης, βρέθηκαν οι πρωτοπόροι, έλεγε το μήνυμα της σειράς.

Έφτασα μια εποχή, όπου οι Έλληνες ήθελαν να γίνουν Ευρωπαίοι. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Μπάμπη με το μουστάκι και την νταλίκα, τον δικηγόρο, την Ελεονώρα , το μάγειρα, την Ούρσουλα αλλά και την Ντολόρες;

Δύο οικογένειες με το ίδιο όνομα, έμενα στην ίδια πολυκατοικία. Έβγαιναν συνεχώς τα… μαχαίρια ο ένας ήθελε να κατασπαράξει τον άλλον.

Πρωταγωνιστούσαν οι Βάσια Τριφύλλη, Δημήτρης Πουλικάκος, Χρήστος Βαλαβανίδης, Νατάσα Τσακαρισιάνου, Θέμης Μάνεσης και Βάνα Παρθενιάδου.

Το ρετιρέ

Σ’ ένα ρετιρέ μιας γειτονιάς της Αθήνας, ζουν η Κατερίνα, η μητέρα της και η ανιψιά της. Η Κατερίνα είναι μια γυναίκα δραστήρια. Εργάζεται στην εταιρία «COSMOS ΕΠΕ – Διαφημίσεις-Τηλεοπτικές Εκπομπές-Δημόσιες Σχέσεις».

Η Κατερίνα αντιμετωπίζει προβλήματα γενικά στις σχέσεις της με τους ανθρώπους, που τα δημιουργεί, κυρίως, ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας της.


Οι κυριότερες αιτίες που ταράζουν τα νεύρα της Κατερίνας είναι οι αντιδράσεις της μητέρας της και της ανιψιάς της στη σχέση της με τον φαρμακοποιό Χρήστο και η αρνητική στάση της αδερφής του στο ίδιο θέμα.

Στην COSMOS εργάζεται και η Ελένη, ένα νέο και ωραίο κορίτσι που γνωρίζει τον Ιάσονα και ερωτεύονται. Οι χαρακτήρες που πλαισιώνουν την ιστορία είναι η «κλασσική ελληνίδα» μάνα του Ιάσονα, η κ. Θάλεια, η φίλη της Ελένης, η Χαρούλα και ο καφετζής Φοίβος.

Έπαιζαν: Κατερίνα Γιουλάκη, Έλντα Πανοπούλου, Τζόυς Ευείδη, Κούλα Αγαγιώτου, Νεφέλη Ορφανού, Παύλος Ευαγγελόπουλος κ.α.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024