Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντίνος Ηλιόπουλος, ο ευγενής

Ντίνος Ηλιόπουλος, ο ευγενής

Ο φινετσάτος Αιγυπτιώτης

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος, χωρίς αμφιβολία ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 12 Ιουνίου 1913.

Ο πατέρας του, με καταγωγή από την Κυπαρισσία της Μεσσηνίας, υπέστη οικονομική καταστροφή από το κραχ του 1929 και αναγκάστηκε να μετοικήσει μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του (δύο αγόρια και τρία κορίτσια) στη Μασσαλία. Ο Ντίνος τελείωσε το σχολείο εκεί, αποκτώντας παράλληλα μεγάλη ευχέρεια στη γαλλική γλώσσα.

Το 1935 επέστρεψε με την οικογένειά του στην Ελλάδα και σπούδασε εμπορικές επιστήμες, πριν ανακαλύψει την αγάπη και την κλίση του προς το θέατρο.

Ύστερα από αρκετές προσπάθειες, και αφού ξεπέρασε διάφορα εμπόδια, ο Ηλιόπουλος έκανε το ξεκίνημά του στο θεατρικό σανίδι το 1944, με το έργο του Λέο Λεντς «Κυρία, σας αγαπώ». Αργότερα έπαιξε στους θιάσους της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Μαίρης Αρώνη, του Δημήτρη Χορν κ.ά.

Η πρώτη από τις πολλές κινηματογραφικές συμμετοχές του Ηλιόπουλου έλαβε χώρα το 1948 με την ταινία «Εκατό χιλιάδες λίρες».

Οι περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα και οι πολυάριθμες ταινίες του γνώρισαν τεράστια επιτυχία, κι έτσι, το 1963, ο Ηλιόπουλος απέκτησε τη δική του θεατρική στέγη, στο θέατρο Γκλόρια, ως επιχειρηματίας και θιασάρχης. Ανέβασε κωμωδίες ελλήνων και ξένων συγγραφέων, που έγιναν μεγάλες θεατρικές επιτυχίες και μεταφέρθηκαν και στον κινηματογράφο, όπως τα έργα «Ξύπνα Βασίλη», «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Εξοχικό κέντρο ο Έρως», «Ζητείται ψεύτης», «Έκτο πάτωμα» κ.ά.

Μέσα από το θίασό του αναδείχθηκαν νέες πρωταγωνίστριες που διέπρεψαν και καθιερώθηκαν στη συνείδηση του θεατρόφιλου κοινού ως σπουδαίες ερμηνεύτριες, όπως η Άννα Φόνσου και η Μάρω Κοντού. Άξιο ιδιαίτερης αναφοράς υπήρξε το θεατρικό πάντρεμά του με τον σπουδαίο Μίμη Φωτόπουλο, που οδήγησε στη δημιουργία έργων υψηλού επιπέδου προς μεγάλη τέρψη του κοινού.

Παράλληλα με τις θιασαρχικές του δραστηριότητες, ο Ντίνος Ηλιόπουλος έπαιξε με το Εθνικό Θέατρο, στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο, έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Επίσης, συνεργάστηκε με τον Αλέξη Σολομό στο «Προσκήνιο». Το 1972 συμπρωταγωνίστησε με την Έλλη Λαμπέτη στο μιούζικαλ «Γλυκιά Ίρμα».

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος  θεωρείται ένας από τους πλέον ευγενείς ανθρώπους που πέρασαν ποτέ από τον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο. Η έμφυτη ευγένεια, η φινέτσα του και η αφοπλιστική ειλικρίνεια της ερμηνείας του σκλάβωναν όλους τους συναδέλφους του, που τον περιέβαλλαν με την αγάπη τους και το σεβασμό τους.

Ο Ηλιόπουλος νυμφεύθηκε το 1964 το μεγάλο έρωτα της ζωής του, την αυστριακής καταγωγής Χίλντεγκαρντ. Μαζί της απέκτησε δύο κόρες, την Εβίτα και τη Χίλντα, και τρία εγγόνια.

Απεβίωσε στην Αθήνα, στις 4 Ιουνίου 2001.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024