Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σούπερμαν: 80 χρόνια από τη μέρα που αποφάσισε ότι... είναι κουλ να είσαι καλός

Σούπερμαν: 80 χρόνια από τη μέρα που αποφάσισε ότι… είναι κουλ να είσαι καλός

Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι ότι ο Σούπερμαν προοριζόταν για κακοποιός

«Είναι πουλί… Είναι αεροπλάνο… Όχι, είναι ο Σούπερμαν!» Ογδόντα χρόνια μετά τη γέννησή του, ο Σούπερμαν συνεχίζει να αντιπροσωπεύει στη συλλογική φαντασία τον υπερήρωα αναφοράς και να γεμίζει τα ταμεία των αμερικανικών εκδόσεων D.C. Comics, που υπολογίζουν στον φανταστικό αυτό χαρακτήρα σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Αυτά είναι λίγο – πολύ γνωστά. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι ότι ο Σούπερμαν προοριζόταν για κακοποιός. Με τίτλο «Κυριαρχία του Σούπερμαν» οι Τζέρι Σίγκελ και Τζόε Σάστερ ήθελαν να δημιουργήσουν έναν αντιήρωα, ο οποίος με τη βία θα εξουσίαζε τον κόσμο. Αυτή ήταν και η πρώτη ουσιαστική εμφάνιση του Σούπερμαν το 1935.

Οι πωλήσεις του «κακού» Σούπερμαν, βρέθηκαν στον πάτο με αποτέλεσμα, οι δημιουργοί του να αναγκαστούν να τον φέρουν στο… πλευρό του νόμου.

Ο «αναγεννημένος» Σούπερμαν έκανε ντεμπούτο στο πρώτο τεύχος της σειράς Action Comics, την 1η Ιουνίου του 1938, και πολύ σύντομα έγινε ένας από τους πιο δημοφιλείς ήρωες.

Επρόκειτο για έναν ολοκαίνουργιο ήρωα, έναν ξένο με υπερφυσικές εξουσίες, τελευταίο επιζώντα του πλανήτη Κρύπτον. Έναν άνθρωπο από ατσάλι.

Η επιτυχία ήταν άμεση. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, οι D.C.Comics εκδίδουν τη σειρά «Superman» και λανσάρουν έναν νέο υπερήρωα που και αυτός θα γράψει ιστορία: τον Batman.

Ο Σούπερμαν, όπως τον ξέρουμε, ονομάζεται Καλ-Ελ και γεννήθηκε στον πλανήτη Κρύπτον. Ο πατέρας του ήταν ο επιστήμονας Τζορ-Ελ, ο οποίος -λίγο πριν ο πλανήτης Κρύπτον καταστραφεί- τον έβαλε σε διαστημική κάψουλα και τον έστειλε στη Γη. Η κάψουλα αυτή προσγειώθηκε λίγο έξω από τη μικρή πόλη του Σμόλβιλ. Εκεί τον βρήκαν και τον υιοθέτησαν ο Τζόναθαν και η Μάρθα Κεντ.

Μεγαλώνοντας, ο Καλ-Ελ ανακάλυψε ότι διαθέτει υπερφυσικές δυνάμεις και έτσι σιγά σιγά άρχισε να μάχεται το έγκλημα, κρατώντας την ταυτότητά του μυστική. Το όνομα με το οποίο κυκλοφορεί είναι Κλαρκ Κεντ κι εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Daily Planet.

Στα 80 χρόνια ύπαρξης του η συνταγή είναι η κλασική. Η στολή στα χρώματα των Ηνωμένων Πολιτειών, με το αρχικό του ονόματος του «S» να φιγουράρει σε κίτρινο φόντο.

«Ο πιο αναγνωρισμένος υπερήρωας στον λαϊκό πολιτισμό, σύμφωνα με την εταιρία D.C.Comics (που εκδίδει επίσης τις περιπέτειες του Batman, της Wonder Woman και της Λεγεώνας των Υπερηρώων), είναι από τους πρώτους του είδους. Είναι το καλούπι πάνω στο οποίο δούλεψαν, ένα μοντέλο στο οποίο βασίστηκαν για τον σχεδιασμό των υπερηρώων», εξηγεί ο Τζάρεντ Σμιθ, πωλητής σε κατάστημα με κόμικς στην Ουάσινγκτον.

Ταινίες, βιντεοπαιχνίδια, κινούμενα σχέδια, τηλεοπτικές σειρές: ο Σούπερμαν είναι παντού. Η κωμόπολη Metropolis στην πολιτεία του Ιλινόι παίρνει το όνομά της από την εικονική πόλη όπου κατοικεί ο ήρωας αυτός. Η αμερικανική κωμόπολη οργανώνει κάθε χρόνο ένα φεστιβάλ προς τιμήν του.

Το βασίλειο του Σούπερμαν εκτείνεται και στα κινούμενα σχέδια: H εταιρία D.C.Comics θα λανσάρει φέτος το καλοκαίρι τη σειρά «Superman» του 1939 γεγονός που ενθουσίασε τον Μπράιαν Μάικλ Μπέντις, τον σταρ σεναριογράφο της ανταγωνιστικής Marvel (Hulk, Avengers, Spider-Man).

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024