Έπρεπε να περάσουν περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες για να επιστρέψει ο Μπόντο Κίρχοφ στην Αθήνα. «Τότε, την πρώτη φορά, είχα έρθει ως τουρίστας με την κοπέλα μου. Μείναμε λίγες μέρες εδώ και μετά πήγαμε στα νησιά. Θυμάμαι ότι ήμουν νέος, δεν είχα πολλά χρήματα. Θυμάμαι ότι ήταν Αύγουστος, επικρατούσε μια αφόρητη ζέστη, ένα γλυκό χάος»είπε στο «Βήμα» ο 70χρονος Γερμανός συγγραφέας ατενίζοντας την Ακρόπολη.

Το προηγούμενο βράδυ είχε παρουσιάσει στο Ινστιτούτο Γκαίτε το μυθιστόρημά του Όταν δεν το περιμένεις (πρωτότυπος τίτλος: Widerfahrnis) με το οποίο απέσπασε το Γερμανικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2016. «Νομίζω ότι αυτό που εκτίμησαν περισσότερο οι κριτές είναι ο ήρεμος και λειτουργικός τρόπος με τον οποίο συνδυάζονται στο βιβλίο οι μικρές λεπτομέρειες της ιδιωτικής ζωής με ένα μεγάλο ζήτημα της σημερινής πολιτικής. Το άλλο είναι – όπως μου λένε – η μουσικότητα της γλώσσας μου, των γερμανικών που γράφω».

Ο ίδιος θεωρεί ότι «ο ήχος ενός κειμένου είναι εξαιρετικά σημαντικός» και, μεταξύ άλλων, αυτό προσπαθεί να περάσει στα εργαστήρια λογοτεχνικής γραφής που διοργανώνει μαζί με τη γυναίκα του στη Βόρεια Ιταλία.

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ: