Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπιγκ Μπεν: Μετρώντας στιγμές για 159 χρόνια

Μπιγκ Μπεν: Μετρώντας στιγμές για 159 χρόνια

Ήταν στις 31 Μαΐου 1859 όταν ήχησε για πρώτη φορά το πασίγνωστο ρολόι Μπιγκ Μπεν, που έφτασε να αποτελεί πλέον όχι μόνο σήμα κατατεθέν του Λονδίνου αλλά ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου

Ήταν στις 31 Μαΐου 1859 όταν ήχησε για πρώτη φορά το πασίγνωστο ρολόι Μπιγκ Μπεν, που έφτασε να αποτελεί πλέον όχι μόνο σήμα κατατεθέν του Λονδίνου αλλά ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πύργος, ο οποίος καταλήγει σε στο επιβλητικό αυτό ρολόι, στην άκρη του κοινοβουλίου, είναι το μεγαλύτερο στο είδος του και λειτουργεί αδιάκοπα κρατώντας με τους χτύπους της καμπάνας βάρους 14,5 τόνων τους Λονδρέζους πάντα… συνεπείς στην ώρα τους.

Μάλιστα ο πύργος του ρολογιού έχει γίνει ένα «establishing shot» των ταινιών που γυρίζονται στην πόλη.

O τωρινός πύργος του Ρολογιού ανεγέρθηκε ως μέρος του σχεδιασμού του Τσαρλς Μπάρι για ένα νέο ανάκτορο, μετά από την καταστροφή του παλιού παλατιού του Ουέστμινστερ από πυρκαγιά το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου 1834. Το νέο Κοινοβούλιο χτίστηκε σε νεογοτθικό στιλ.

Παρά το γεγονός ότι ο Μπάρι ήταν ο κύριος αρχιτέκτονας του ανακτόρου, εκείνος στράφηκε στον επίσης άγγλο αρχιτέκτονα, Αύγουστο Πουγκίν για το σχεδιασμό του πύργου του Ρολογιού, ο οποίος μάλιστα μοιάζει σε νωρίτερα σχέδια του Πουγκίν, συμπεριλαμβανομένου ενός για το Scarisbrick Hall.

Ο πύργος του Scarisbrick Hall, με τον οποίο θεωρείται ότι μοιάζει πολύ ο πύργος του ρολογιού του Μπιγκ Μπεν

Ο πύργος είναι σχεδιασμένος στο αγαπημένο γοτθικό σχέδιο του Πουγκίν και είναι 96,3 μέτρα (316 πόδια) υψηλό (περίπου 16 όροφοι).

Το κάτω μέρος 61 μέτρα (200 πόδια) της δομής του πύργου του Ρολογιού αποτελείται από πλινθοδομή με άμμο χρωματισμένα με Anston επένδυση ασβεστόλιθο. Το υπόλοιπο του ύψους του πύργου είναι πλαισιωμένο κωδωνοστάσιο από χυτοσίδηρο.

Ο πύργος είναι θεμελιωμένος σε πέδιλο μήκους 15 μέτρων (49 ​​πόδια), από 3 μ. (9,8 ft) πάχους μπετόν, σε βάθος 4 μέτρα (13 πόδια) κάτω από το επίπεδο του εδάφους. Οι τέσσερις πίνακες του ρολογιού βρίσκονται 55 μέτρα (180 πόδια) πάνω από το έδαφος. Ο εσωτερικός όγκος του πύργου είναι 4.650 κυβικά μέτρα (164.200 κυβικά πόδια).

Κάτω από το ρολόι γράφει: «Domine Salvam Fac Reginam Nostram Victoriam Rrimam» που σημαίνει: «Ω Κύριε, κράτα ασφαλή τη βασίλισσα Βικτόρια πρώτη».

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εκ των διασημότερων τουριστικών αξιοθεάτων του κόσμου, το εσωτερικό του πύργου δεν είναι ανοιχτό σε επισκέπτες, μέχρι και το 2020 λόγω ανακαίνισης. Βέβαια, ακόμα και όταν ανοίξει στο κοινό το εσωτερικό του πύργου, δεν διαθέτει ανελκυστήρα και για να φτάσει κανείς στην κορυφή πρέπει να ανέβει τα 334 σκαλοπάτια από το ασβεστόλιθο στην κορυφή.

Λόγω των αλλαγών στις συνθήκες του εδάφους από την κατασκευή, ο πύργος κλίνει ελαφρώς προς τα βορειοδυτικά, κατά περίπου 220 χιλιοστά (8,66 in) στο καντράν ρολογιού, δίνοντας μια κλίση περίπου 1/250.

Το Μπιγκ Μπεν επρόκειτο να ηχήσει για τρία λεπτά πριν από την έναρξη της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Μεγάλης Βρετανίας.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024