Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς να μάθουμε στα παιδιά σωστούς τρόπους

Πώς να μάθουμε στα παιδιά σωστούς τρόπους

Αν θέλετε το παιδί σας να έχει σωστούς τρόπους, πρέπει πρώτα να τους παρατηρήσει σε εσάς

Κάθε γονιός θέλει το παιδί του να είναι ευγενικό. Με όλες τις ευθύνες όμως που έχουν ήδη οι γονείς σε καθημερινή βάση, το να διδάξουν στα παιδιά τους τι είναι σωστό και τι λάθος και πώς να συμπεριφέρονται σωστά, μερικές φορές μένει κάπως πίσω. Έτσι, πολλοί γονείς αισθάνονται σοκαρισμένοι και ντροπιασμένοι μπροστά σε άλλους ενήλικες όταν τα παιδί τους παρουσιάζει άσχημη συμπεριφορά.

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν να μιμούνται τους γονείς τους. Αν θέλετε το παιδί σας να έχει σωστούς τρόπους, πρέπει πρώτα να τους παρατηρήσει σε εσάς.

Καλύψτε τα βασικά, διδάσκοντας στα παιδιά σας τα παρακάτω.

1. Να λένε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ»

Θα εκπλαγείτε πόσο σπάνια αυτές οι φράσεις ακούγονται αυτές τις μέρες. Πολλά παιδιά δε γνωρίζουν την εθιμοτυπία. Όταν κάποιος τους δώσει κάτι, η σωστή απάντηση είναι «ευχαριστώ». Αποτελεί ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης. Όταν ζητούν κάτι, να ολοκληρώνουν την πρότασή τους ή να ξεκινήσουν την ερώτηση με «παρακαλώ».

2. Να χαιρετάνε

Η σωστή εθιμοτυπία είναι να χαιρετίσετε όταν εισέρχεστε σε ένα δωμάτιο όπου υπάρχουν άνθρωποι. Ακόμη και αν οι άλλοι άνθρωποι δεν επιστρέφουν το χαιρετισμό, η αντιμετώπιση αυτή δείχνει καλοσύνη και ευγένεια.

3. Να απαντάνε στο τηλέφωνο

Όταν σηκώνουν το ακουστικό, πρέπει πρώτα να λένε «γεια». Μόλις τελειώσουν οι χαιρετισμοί, το άλλο πρόσωπο μπορεί να δηλώσει τον λόγο που κάλεσε, αν έχει καλέσει εκείνος. Εάν καλούν τα παιδιά σας κάποιον, πρέπει να πουν το όνομά τους και τον σκοπό της κλήσης τους μετά το χαιρετισμό.

4. Να είναι ανιδιοτελή

Η ανιδιοτέλεια μπορεί να σημαίνει να δείχνουν ευγένεια στους άλλους, π.χ. να κρατήσουν την πόρτα ανοικτή για κάποιον πίσω τους, να κουβαλήσουν τις τσάντες παντοπωλείου βοηθώντας σας, να επιτρέψουν σε ένα γηραιότερο άτομο να κάτσει στο κάθισμά τους στο λεωφορείο. Κάνετε πρώτα εσείς αυτά τα πράγματα για τους άλλους και τα παιδιά σας θα αφομοιώσουν τελικά τη θετική σας συμπεριφορά.

5. Να περιμένουν τη σειρά τους για να μιλήσουν

Προσπαθήστε να μην διακόψετε τα παιδιά σας όταν έχετε οικογενειακές συνομιλίες ή μεταξύ σας διάλογο και θα μάθουν πώς να συζητούν σωστά. Η διακοπή δεν αποφεύγεται εντελώς, καθώς μερικές φορές είναι μέρος της κανονικής ροής των συνομιλιών. Ωστόσο, όταν γίνεται υπερβολικά, θεωρείται αγενής.

Η άσκηση καλών τρόπων διδάσκει στα παιδιά σας την ευθύνη, την ευαισθησία, το σεβασμό και την ωριμότητα. Αυξάνει τις πιθανότητες υπέρ του παιδιού σας να εξελιχθεί σε έναν καλά προσαρμοσμένο και πολιτισμένο άνθρωπο που θα επικοινωνεί με ευκολία με τους γύρω του.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024