Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η άνοδος και η πτώση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν

Η άνοδος και η πτώση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν

Σήμερα ο Γουάινσταϊν παραδόθηκε στις Αρχές κατηγορούμενος για βιασμό και αφέθηκε τελικά ελεύθερος με εγγύηση ύψους 1 εκατομ. δολαρίων.

Όταν ξεκίνησαν οι πρώτες καταγγελίες εναντίον του, κανένας δεν περίμενε πώς θα εξελιχθεί το πράγμα: Η λίστα των γυναικών που φέρεται να παρενόχλησε ή ακόμα και να κακοποίησε σεξουαλικά είναι… ατελείωτη. Ανάμεσά τους και ηχηρά ονόματα, όπως η Αντζελίνα Τζολί, η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Ούμα Θέρμαν, η Μίνα Σορβίνο. Και εν αρχή είναι η καταγγελία, στη συνέχεια ήρθε το #MeToo, κίνημα που εξαπλώθηκε στην επιστημονική κοινότητα, πέρασε τον Ατλαντικό, απασχόλησε ως και τα Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Προχθές ο Γουάινσταϊν παραδόθηκε στις Αρχές κατηγορούμενος για βιασμό και αφέθηκε τελικά ελεύθερος με εγγύηση ύψους 1 εκατομ. δολαρίων και με ένα… βραχιολάκι στο πόδι. Τα δε θύματά του πανηγυρίζουν και φωνάζουν: «Σε πιάσαμε Γουάινσταϊν».

Η Άνοδος του Γουάινσταϊν

Το 1979 ιδρύει μαζί με τον αδερφό του Μπομπ την εταιρεία παραγωγής MIramax. Υπογράφουν τις παραγωγές εμβληματικών ταινιών, όπως το σπουδαίο Σεξ, Ψέματα και Βιντεοκασέτα του 1988 και την ταινία – θρύλο του Κουέντιν Ταραντίνο, Pulp Fiction το 1996. Η Miramax βάζει την υπογραφή της σε ταινίες – σταθμούς: Ο Άγγλος ασθενής, Ο ερωτευμένος Σαίξπηρ (που του χάρισε το Όσκαρ παραγωγής), το Goodwill Hunting.

Από το 2005 μέχρι και το 2017 προεδρεύει της εταιρείας The Weinstein Company. Θα βάλει την υπογραφή του σε μερικές από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων δύο δεκαετιών: Άδωξοι Μπάσταρδη, Ο Λόγος Του Βασιλιά, Django: Ο Τιμωρός, Το Παιχνίδι της Μίμησης.

Η επαγγελματική του άνοδος συνοδεύεται από τρομερές ποσότητες χρυσόσκονης. Η βιομηχανία του θεάματος έχει βρει τον ισχυρό της άντρα, η περιουσία του αυξάνεται συνεχώς, τον θαυμάζουν, τον σέβονται, κάνει δύο φαντασμαγορικούς γάμους. Ζωή σαν παραμύθι, λογικά.

Και η Πτώση

Παρενόχληση, κακοποίηση και βιασμός. Κατηγορίες που δεν γίνεται να περάσουν καθόλου απαρατήρητες, πολλώ δε μάλλον όταν τις κάνουν «βαριά χαρτιά» της βιομηχανίας. Το κοτσομπολίστικο του πράγματος, όπως αρχικά αναφερόταν, έδωσε την θέση του σε μία τεράστια συζήτηση και ένα ακόμα μεγαλύτερο «κατηγορώ». Πλέον δεν μπορούσε να διατηρηθεί σε κλειστά πλαίσια.

Ο Γουάινσταϊν απολύεται από την εταιρεία σκηνοθετών, εκδιώχθηκε και από την κραταιά Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστήμων. Καταφέρνει μέσα σε μόλις λίγες ημέρες να αποτελέσει το μεγαλύτερο σεξουαλικό σκάνδαλο στην ιστορία του Χόλυγουντ (παίρνοντας τα.. σκήπτρα από τον Ρόμαν Πολάνσκι). Δημοσιοποιείται το διαζύγιό του από την επί 10 χρόνια σύζυγό του, Τζωρτσίνα Τσάπμαν. Δέχεται επιθέσεις σε εστιατόριο στο οποίο εμφανίζεται, οι οποίες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Ξαφνικά -και από κοντά- πληθαίνουν οι κατηγορίες και για άλλους αστέρες του Χόλυγουντ και πιθανότατα δεν θα σταματήσουν μέχρι να εξαντληθούν. Και πλέον ο άλλοτε ισχυρός Χάρβεϊ Γουάνσταϊν θα αποδοθεί στην ιστορία σαν κάτι που άλλαξε την πορεία των πραγμάτων στο μέχρι πρώτα σιωπηλό Χόλυγουντ (και μη). Χωρίς καμία θετική εικόνα για το άτομό του.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024