Το αγρόκτημα στην περιοχή του Ατσά, (κοντά στο Τρόοδος)  όπου προσφέρει τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του ο Nicolas Netien, ανήκει στον Γιώργο Δαυίδ, τον Κύπριο μεγαλοεπιχειρηματία της ελληνικής Τρία Έψιλον, γνωστό κι ως Mr. Coca-Cola.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολιτης» της Κύπρου, ο κ. Δαυίδ, προερχόμενος από την οικογένεια Λεβέντη, κατάγεται από την κατεχόμενη Πέτρα Σολέας, ένα χωριό κτισμένο στην κοιλάδα του ποταμού Ατσά.

Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισε να κτίσει αρχικά ένα σπίτι στην περιοχή μαζί με ένα μικρό κτήμα, για να μπορεί να έχει θέα το κατεχόμενο χωριό του.

Το κτήμα εξελίχθηκε σταδιακά σε ένα καινοτόμο, περιβαλλοντικά προηγμένο αγρόκτημα με ελαιόδεντρα, που λειτουργεί και ως κέντρο εκπαίδευσης νέων τεχνικών αειφόρου ανάπτυξης. O κ. Δαυίδ αγαπά πολύ αυτό το αγρόκτημα και πιστεύει στην εξαιρετική δουλειά που, όπως θα δούμε, γίνεται εκεί.

Τι κάνει ένας Γάλλος στην Κύπρο;

Ο Nicolas, Γάλλος με καταγωγή από την Προβηγκία, άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Atsas Organic Products πριν από πέντε χρόνια. Είναι βιολόγος εδάφους και μηχανικός περιβάλλοντος με ειδίκευση στη διαχείριση αποβλήτων και πιστεύει στις αρχές της αειφορίας.

Έζησε στο Μαρόκο, τη Λυών, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, την Ιορδανία, την Ελλάδα, για να βρεθεί τελικά στην Κύπρο.

«Ξεκινήσαμε από ένα μικρό αγρόκτημα που προϋπήρχε εδώ, όταν ο θείος της πρώην συζύγου μου, ο οποίος διαθέτει συνολικά 500 στρέμματα, μας έδωσε το πράσινο φως να φτιάξουμε ένα επιχειρηματικό πλάνο προς αξιοποίηση της γης. Τον πρώτο χρόνο φυτέψαμε ένα κομμάτι γης τεσσάρων εκταρίων και φτάσαμε σήμερα να έχουμε γύρω στις 6.000 ρίζες ελαιόδεντρων».