Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς ιατρικές εξετάσεις οι οροθετικοί - Κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία

Χωρίς ιατρικές εξετάσεις οι οροθετικοί – Κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία

Εδώ και 2,5 χρόνια τα πανεπιστημιακά εργαστήρια των τεσσάρων Κέντρων Αναφοράς της χώρας έχουν εκτεταμένες ελλείψεις ελλείψεων αντιδραστηρίων

Τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους ίδιους και τη Δημόσια Υγεία επισημαίνουν για πολλοστή φορά οι ασθενείς που ζουν με τον ιό HIV στην Ελλάδα.

Εδώ και 2,5 χρόνια δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές εξετάσεις λόγω των εκτεταμένων ελλείψεων στα πανεπιστημιακά εργαστήρια των τεσσάρων Κέντρων Αναφοράς της χώρας αντιδραστηρίων για τη διενέργεια των εξετάσεων μέτρησης ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής.

Αυτό έχεις ως συνέπεια, χιλιάδες οροθετικά άτομα να μην γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση της υγείας τους και οι γιατροί να χορηγούν θεραπευτικά σχήματα χωρίς να γνωρίζουν αν ανταποκρίνονται οι ασθενείς στην αντιρετροϊκή θεραπεία. Επίσης, πολλοί γιατροί ξεκινούν στα «τυφλά» την αγωγή χωρίς να έχει προηγηθεί η διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων, όπως ορίζεται από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, παρουσία εκπροσώπου του Συνηγόρου του Πολίτη, ότι οι επί διετίας προσπάθειες του για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα έχουν πέσει στο κενό, εισπράττοντας μόνον υποσχέσεις.

«Τόσο το Υπουργείο Υγείας, όσο και το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν κατ’ επανάληψη δεσμευθεί για την αποκατάσταση της πρόσβασής μας στις εξετάσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής», εξήγησε ο πρόεδρος της «Θετική Φωνή», Νίκος Δέδες εξηγώντας ότι «πρόκειται για ένα ζήτημα με προεκτάσεις όχι μόνο για την υγεία των ίδιων των ανθρώπων που ζουν με HIV, αλλά συνολικά για την αναχαίτιση της επιδημίας στην Ελλάδα. Τα οροθετικά άτομα που λαμβάνουν επιτυχώς αντιρετροϊκή αγωγή και επιτυγχάνουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δε μπορούν να μεταδώσουν τον ιό HIV σε άλλους ανθρώπους. Επομένως είναι αναγκαία η επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας της αγωγής για την πρόληψη νέων μεταδόσεων».

Το χρονικό του προβλήματος

Θύματα της ελληνικής γραφειοκρατίας θεωρούν τους εαυτούς τους οι οροθετικοί, καθώς όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η απουσία διαγωνισμού για την προμήθεια των αντιδραστηρίων είναι αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα, ενώ τα κονδύλια υπάρχουν.

Όπως εξήγησε ο κ. Δέδες, «είναι μεν καλό που το υπουργείο αποφάσισε το 2015 να ξεκινήσει έλεγχο της διαδικασίας προμήθειας των αντιδραστηρίων και της νομιμότητας της αλλά δυστυχώς, η γραφειοκρατία μπαίνει εμπόδιο στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού».

Να σημειωθεί πάντως ότι, τα κονδύλια για την προμήθεια των αντιδραστηρίων υπάρχουν και η «Θετική Φωνή» αναμένει τον ορισμό συνάντησης για να ενημερωθεί για την πορεία διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού.

Μέχρι όμως να συμβεί αυτό, περισσότερα από 5.000 δείγματα αίματος βρίσκονται σε αναμονή προς εξέταση μόνο για το τρέχον έτος, καθώς οι οροθετικοί πρέπει ανά έξι μήνες να υποβάλλονται σε έλεγχο ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής.

Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες εξετάσεις είναι δυνατόν να διενεργηθούν σε ιδιωτικές δομές υγείας συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ για τους οροθετικούς με ασφαλιστική κάλυψη, όχι όμως και για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Η «Θετική Φωνή» ζητά, λοιπόν, από την Πολιτεία τη νομοθέτηση της διεύρυνσης της δυνατότητας αποζημίωσης της εξέτασης για τη μέτρηση ιικού φορτίου σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα από τον ΕΟΠΥΥ, εκτός από τους ασφαλισμένους και για τους ανασφάλιστους οροθετικούς, με ταυτόχρονη διασφάλιση της ανωνυμίας και του απορρήτου.

Ακόμα, ζητά την υλοποίηση των δεσμεύσεων εκ μέρους της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για δημιουργία πλατφόρμας έκδοσης ηλεκτρονικών παραπεμπτικών (συνταγές), που θα προστατεύουν την ανωνυμία του ασθενή και θα είναι σε άμεση διασύνδεση με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πάντως, η προσπάθεια της ΗΔΙΚΑ για τη δημιουργία πλατφόρμας ειδικά για την περίπτωση των οροθετικών, ώστε να μην αναφέρεται ο ΑΜΚΑ του ασθενούς όταν παραλαμβάνει την αντιρετροϊκή αγωγή από ιδιωτικά ή νοσοκομειακά φαρμακεία, δεν έχει τελεσφορήσει μέχρι σήμερα, παρά τις υποσχέσεις ότι θα είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024