Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιθέσεις σε βάρος πολιτικών προσώπων: Ο εκφασισμός της κοινωνίας προχωρά

Επιθέσεις σε βάρος πολιτικών προσώπων: Ο εκφασισμός της κοινωνίας προχωρά

Από τον Θόδωρο Πάγκαλο στον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μανώλη Γλέζο και η περίπτωση του Ηλία Κασιδιάρη

Η επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη δεν είναι η πρώτη, δεν είναι καν η πιο βίαιη (αν μπορούμε να βάλουμε μέτρο στο τι σημαίνει βίαιη επίθεση) και δυστυχώς δεν θα είναι η τελευταία. Είναι οπωσδήποτε ένα κομμάτι ενός συχνού φαινομένου, ενός παζλ πολιτικής βίας που γιγαντώθηκε στα χρόνια της κρίσης. Από το 2010 και μετά έχουμε να μετράμε και πιθανότατα θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Το 2010 βρίσκει την ελληνική κοινωνία σε κατάσταση αναβρασμού. Τα απανωτά μέτρα, η οικονομία που κατέρρεε, η άνοδος της φτώχειας ήταν μόνο μερικές από τις αιτίες, οι πιο βασικές σίγουρα, της συσσωρευμένης κοινωνικής οργής. Το σκηνικό στις πόλεις άλλαζε. Οι δρόμοι γέμιζαν αστέγους και ανθρώπους που αναζητούσαν τροφή στα σκουπίδια.

Τον Μάρτιο του 2010 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος βρίσκεται σε διαμαρτυρία έξω από την Βουλή. Οι διαδηλωτές εναντιώνονταν στο νομοσχέδιο με το οποίο θα περικόπτονταν  μισθοί και επιδόματα στο δημόσιο τομέα και θα αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι.

Όταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κατέβηκε από το βήμα, από το οποίο απευθύνθηκε στους διαδηλωτές, εκτοξεύθηκαν γιαούρτια και μπουκάλια με νερό, ενώ άγνωστοι κινήθηκαν εναντίον του και τον γρονθοκόπησαν.

Ο Δεκέμβριος του 2010 σημαδεύεται από ακόμη μία ακόμη επίθεση σε πολιτικό πρόσωπο. Αυτήν την φορά επρόκειτο για τον πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη. Στις 15 Δεκεμβρίου κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, εξαγριωμένοι διαδηλωτές άρχισε να τρέχει και να κυνηγά τον βουλευτή φωνάζοντας«θα φάτε ξύλο όλοι», ενώ τον χτύπησαν με μπουνιές και κλωτσιές.

Ο Κωστής Χατζηδάκης φυγαδεύτηκε από τα ΜΑΤ, ενώ το πρόσωπό του ήταν γεμάτο αίμα προκαλώντας οργή για το άλλο πρόσωπο, αυτό της ωμής βίας.

Στις 18 Μαρτίου του 2011, ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, δέχτηκε επίθεση θαμώνων σε ταβέρνα που παρευρισκόταν στα Καλύβια. Η διάσημη πλέον φράση του αντιπροέδρου «Μαζί τα φάγαμε» ξεσήκωσε την οργή του πλήθους, που του επιτέθηκε πετώντας του γιαούρτια. Την ίδια χρονιά αντίστοιχη, αν και μικρότερης κλίμακας επίθεση, δέχθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Αντρέας Λοβέρδος πριν από ομιλία του στους Αγίους Αναργύρους.

Ντροπιαστική ήταν και η επίθεση που δέχθηκαν τον Φεβρουάριο του 2012 οι ιστορικές πολιτικές προσωπικότητες Μανώλης Γλέζος και Μίκης Θεοδωράκης. Δύο γηραιοί πολίτες με μεγάλη προσφορά στον δημόσιο βίο βρέθηκαν στη μέση ενός κυκλώνα.

Χημικά σε Μίκη και Γλέζο

Στις 12 Φεβρουαρίου πραγματοποιούνταν μία τεράστια διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο της Βουλής ενάντια στο νέο μνημόνιο. Ήταν η μεγαλύτερη μετά το Κίνημα των Πλατειών. Στην διαμαρτυρία παρευρίσκονταν πολλές προσωπικότητες. Μεταξύ τους, οι υπερήλικες Μίκης Θεοδωράκης και Μανώλης Γλέζος.

Εν μέσω γενικευμένης λατρείας από το πλήθος, προχώρησαν ανάμεσά του κατευθυνόμενοι προς την είσοδο της Βουλής. Ωστόσο, μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, άντρας των ΜΑΤ έριξε σε ευθεία βολή δακρυγόνο στο πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος βρισκόταν δίπλα  στο Μανώλη Γλέζο που επίσης δέχθηκε τα χημικά. Οι δύο ιστορικές φιγούρες μεταφέρθηκαν στο ιατρείο της Βουλής, αλλά η εικόνα που έμεινε στην ιστορία ήταν η στιγμή που ο Μανώλης Γλέζος, μετά την ρίψη του χημικού, κουβαλάει τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος στηρίζεται πάνω του.

Πολλοί είπαν ότι τα δύο ιστορικά στελέχη έγιναν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τις τότε… αντιμνημονιακές δυνάμεις. Και ίσως γι’ αυτό τώρα και οι δύο έχουν αποστασιοποιηθεί…

Τον Νοέμβριο του 2015, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος θα δεχτεί επίθεση έξω από την Βουλή, από ακροδεξιά στοιχεία. Πραγματοποιούνταν συγκέντρωση αποδοκιμασίας, δηλαδή επρόκειτο για μια διαμαρτυρία μετά τις δηλώσεις του τότε υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων.

Ο βουλευτής ανέφερε ότι βρέθηκε -παρευρισκόμενος στον κύριο κορμό της διαδήλωσης-πολύ κοντά σε μπλοκ διαδηλωτών της Χρυσής Αυγής. Τότε τραμπούκοι του επιτέθηκαν πετώντας του μπουκάλια με νερό και κινήθηκαν εναντίον του. Μέχρι να καταφέρει να διαφύγει είχε δεχτεί και χτυπήματα από διαδηλωτές.

Οι επιθέσεις του Ηλία Κασιδιάρη

Ο Ηλίας Κασιδιάρης χρεώνεται γενικώς επιθέσεις με πολιτικό περιεχόμενο, είτε ως υποκινητής είτε ως αυτουργός. Ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής δεν φάνηκε να έχει ποτέ την ανάγκη να κρύψει την… δραστηριότητά του. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2012 είδαμε εξαιτίας του την πρώτη οn air επίθεση από πολιτικό σε πολιτικό και μάλιστα σε γυναίκα.

Πρόκειται φυσικά για την παρουσία του στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη. Στο πάνελ, εκτός από τον Ηλία Κασιδιάρη, βρίσκονταν οι κυρίες Λιάνα Κανέλλη και Ρένα Δούρου, όπως και τωρινός πρόεδρος της Βουλής Προκόπης Παυλόπουλος.

Σε μία διαφωνία, ο Ηλίας Κασιδιάρης πετάει νερό στην Ρένα Δούρου. Η Λιάνα Κανέλλη σηκώνεται όρθια αντιδρώντας και ο υπόδικος χρυσαυγίτης της καταφέρει γροθιές στο πρόσωπο. Αμέσως μετά εξαφανίζεται από το πλατό και σπάει πόρτες στο στούντιο, στην προσπάθειά του να διαφύγει.

Και, φυσικά, αυτή δεν ήταν η τελευταία φορά που ο Ηλίας Κασιδιάρης επιτέθηκε σε πολιτικό. Τον Μάιο του 2017 χειροδίκησε εντός της Βουλής στο Νίκο Δένδια.

Γιατί; Μα γιατί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ απλά… πέρασε από μπροστά του την ώρα που μιλούσε για το πολυνομοσχέδιο στην επιτροπή Οικονομικών.

«Όχι από μπροστά μου, δεν βλέπεις ότι μιλάω; Τι ύφος είναι αυτό τώρα;» είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης στον Νίκο Δένδια, Μέσα στα επόμενα λεπτά επικράτησε πανδαιμόνιο, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες ο Κασιδιάρης επιτέθηκε και σωματικά στον βουλευτή της ΝΔ, με αποτέλεσμα την γνωστότατη έκκληση του προεδρεύοντος Μάκη Μπαλαούρα προς την «Φρουρά!».

Η πληθώρα των σεξιστικών επιθέσεων

Τα κιλά, τα μαλλιά, η ηλικία, τα ρούχα. Οι ρυτίδες, οι προσωπικές επιλογές. Για τις κυρίες τις πολιτικής δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Η σεξιστική βία χτυπά την πόρτα ανεξαιρέτως. Χτυπάει και από τα αριστερά και από τα δεξιά, οπωσδήποτε όχι με τον τρόπο που χτύπησε ο Ηλίας Κασιδιάρης, αλλά είναι συνεχής, συνηθέστερη και ανεξάντλητη.

Από το τύποις χιούμορ, μέχρι τις χυδαίες εκφράσεις οι σεξιστικές επιθέσει αντί να παύουν κάποτε, μοιάζει σα να αυξάνονται συνεχώς. Δεν είναι καν δυνατό να καταγραφούν ως αναφορές περιπτώσεων. Κι όταν η χυδαιότητα και η βία αποκτούν πρόσωπο επειδή ο ένας δεν ανέχεται την άποψη του άλλου τότε ο εκφασισμός της κοινωνίας είναι δεδομένος.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024