Υπάρχουν πολλά είδη σχέσεων, τόσα όσα και τα είδη ανθρώπων. Κάθε σχέση έχει τους δικούς της κανόνες και διαγράφει τη δική της πορεία. Ενώ όμως είναι κάτι που ακούγεται πολύ εύκολο στη θεωρία, η πράξη αποδεικνύεται πιο δύσκολη εφόσον μιλάμε για τη ‘συνάντηση’ δύο διαφορετικών ανθρώπων. Κι ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα αν σε εσένα αρέσει η σοκολάτα και στον άλλο η πανακότα, η διαφορά στο πώς αντιμετωπίζετε τις στιγμές μοναχικότητας, μπορεί να αποτελέσει σοβαρό θέμα. Αν εκείνος θέλει να είστε συνέχεια μαζί, είτε συζείτε είτε όχι, αλλά εσύ έχεις ανάγκη να περνάς κάποιες ώρες την ημέρα μόνη σου, για να αποσυμπιεστείς, να σκεφτείς ή απλώς να κοιτάς το ταβάνι, οφείλετε να το συζητήσετε.

Δεν καταλαβαίνει την ανάγκη μου. Κι ενώ του έχεις ήδη εξηγήσει ότι έχεις ανάγκη να έχεις χρόνο μόνη σου με τον εαυτό σου, αλλά συνεχίζει να σε κοιτάει με γνήσια απορία, τότε κάτι δεν πάει καλά. Τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνει; Πάρε λίγο χρόνο να κατανοήσεις τι είναι αυτό που τον δυσκολεύει. Αν η απάντηση είναι ‘εγώ δεν σε χαλαρώνω; Δεν σε βοηθώ στο να αποσυμπιεστείς’; Σημαίνει ότι μάλλον ο ίδιος δεν έχει την ίδια ανάγκη μοναχικότητας με εσένα. Κάπου εδώ όμως έρχεται η εσωτερική σύγκρουση. Οι ομοιότητες των ζευγαριών δεν έχουν να κάνουν τόσο με το αν βλέπουν τις ίδιες ταινίες στο σινεμά. Πιο βασικό είναι να ταιριάζει η βαθύτερη στάση ζωής και ο τρόπος που βλέπετε τα πράγματα, ασχέτως έρωτα. Η μοναχικότητα είναι μία πλευρά που έχουμε όλοι μας αλλά δεν την αποζητούμε όλοι το ίδιο. Εάν οι ‘σκοτεινές’ πλευρές σου είναι πολύ πιο έντονες από του άλλου, τότε ίσως σας χωρίζει ένα χάσμα, που δεν είναι τόσο εμφανές.

Μήπως απλώς ζηλεύει; Πολλοί άνθρωποι νιώθουν τόσο μεγάλη ανασφάλεια μέσα σε μία σχέση μην μπορώντας ποτέ να εμπιστευτούν το έτερόν τους ήμισυ. Αυτό δεν έχει να κάνει σίγουρα με εσένα, γιατί πρόκειται για ένα θέμα που αντιμετωπίζει με τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι όμως άσχημο να καμουφλάρει την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό σου με το ότι στενοχωριέται που δεν είσαι συνέχεια μαζί του.

Κανείς δεν είναι κανενός. Εάν νιώθεις την ανάγκη να είσαι με τον αγαπημένο σου όλες τις ώρες της ημέρας, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν όμως νιώθεις έντονη την ανάγκη της ανεξαρτησίας και θέλεις να μοιράζεις το χρόνο σου σε σύντροφο, φίλους, δουλειά και μοναξιά, τότε επιλέγεις και τον κατάλληλο άνθρωπο για εσένα. Σε κάποια πράγματα δεν χωρά εξήγηση, αλλά εμείς θα ανατρέψουμε τον κανόνα και θα εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε. Ο λόγος που επικοινωνούμε με τους ανθρώπους δεν είναι για να τους πείσουμε και να τους αλλάξουμε. Το κάνουμε για να εκφράσουμε αυτά που νιώθουμε και να είμαστε καλά με τη συνείδησή μας. Αν ο απέναντι είναι διατεθειμένος να μας ακούσει, έχει καλώς.