Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μαλέβιτς: Έλξη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για τον καλλιτέχνη του σουπρεματισμού

Μαλέβιτς: Έλξη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για τον καλλιτέχνη του σουπρεματισμού

Η γεωμετρική σύνθεση χρωμάτων του Suprematist Composition που ο Καζιμίρ Μαλέβιτς θεωρούσε την «επιτομή της υπέρτατης συνείδησης» πωλήθηκε πρόσφατα στη δημοπρασία του οίκου Christies φτάνοντας τα 85.812.500 δολάρια.

Ένα νέο ρεκόρ στις δημοπρασίες έργων τέχνης φέρνει στην κορυφή τον Καζιμίρ Μαλέβιτς και τον εκπληκτικό πίνακά του Suprematist Compposition . Εισηγητής του σουπρεματισμού, αυτού του εντελώς καινοφανούς, στην εποχή του, ζωγραφικού και στοχαστικού συστήματος, ο Ρωσο-Πολωνός Μαλέβιτς με τους   πίνακες του απαλλαγμένους από κάθε αντικείμενο και βασισμένους στη γεωμετρία και το χρώμα δήλωσε τον πρωτεύοντα ρόλο της φόρμας έναντι του περιεχομένου. «Γυμνό εικόνισμα του καιρού του», «σπόρος όλων των δυνατοτήτων» έλεγε ο ίδιος τα έργα του .Όπως αυτό που ζωγράφισε το 1916 και θεωρείται ένα από τα καλύτερα και πιο περίπλοκα από την ομάδα των πρώιμων  γεωμετρικών καμβάδων του.

Στις 17 Δεκεμβρίου 1915, μια σειρά από νέα έργα από τον ρωσο-πολωνικής καταγωγής καλλιτέχνη Καζιμίρ Μαλέβιτς (1878-1935) εκτέθηκε στο Προεδρείο Τέχνης της Πετρούπολης (τώρα Αγία Πετρούπολη). Σε αντίθεση με ό, τι είχε κάνει  έως τότε ο Μαλέβιτς – ή  οποιοσδήποτε άλλος σύγχρονος ζωγράφος -, αυτά τα γεωμετρικά, εντελώς αφηρημένα έργα ήταν ένα σοκ σε όλους όσους τα είδαν. Ήταν τόσο ριζοσπαστικά ώστε   φαίνονταν  να απεικονίζουν το τέλος της ζωγραφικής, και ίσως της ίδιας της τέχνης.

Η Suprematist Composition του 1916, είναι μία από τις καλύτερες και πιο πολύπλοκες από αυτές τις πρώτες επαναστατικές εικόνες. Αποτελείται από πολυάριθμα έγχρωμα γεωμετρικά στοιχεία, επισημαίνει το όραμα του καλλιτέχνη για τον κόσμο, καθώς πίστευε ότι θα βιώσει μια ανώτερη διάσταση ή «ανώτατη» συνείδηση. Ο Μαλέβιτς , στις αρχές του 20ού αιώνα, εξέφραζε τον ενθουσιασμό του για  την ανάπτυξη της αεροπορίας τόσο στα γραπτά του όσο και στα ζωγραφικά του έργα: «Στον άνθρωπο, στη συνείδησή ​​του, εκεί βρίσκεται η φιλοδοξία προς το διάστημα, η κλίση για να ‘απορρίψει το γήινο κόσμο’».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024