Σε μια βραδιά γεμάτη μουσική με επιρροές από Κρητικά ακούσματα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Μαΐου, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, η βράβευση του Ελληνικής καταγωγής Αμερικανού συνθέτη George Tsontakis από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κίνησης και Δήμαρχο Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλο.
​Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη τρία έργα του διάσημου Ελληνοαμερικανού συνθέτη George Tsontakis, ο οποίος έχει τιμηθεί με πληθώρα διεθνών βραβείων, μεταξύ των οποίων το βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών.
​Τιμώντας τον​ ​συνθέτη​,​ το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη διοργάνωσε στο αμφιθέατρο του την μουσική βραδιά «George Tsontakis: Αφιέρωμα | Τρεις Ευρωπαϊκές Πρεμιέρες». Έργα του συνθέτη ερμήνευσαν το Trio el Grecο: Γιώργος Κωνσταντίνου – πιάνο, Φαίδων Μηλιάδης – βιολί, Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος – βιολοντσέλο, Ηλίας Σδούκος – βιόλα, Μαρία Μοσχίδου – πιάνο, Βασίλης Λύκος – βιολοντσέλο, Nίκος Λαάρης – πιάνο, Δημήτρης Δεσύλλας – κρουστά.
Την βραδιά προλόγισε ο γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Φώτης Παπαθανασίου. Κατά την βράβευση του συνθέτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κίνησης και Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος σημείωσε για το σημαντικό έργο του πολυβραβευμένου George Tsontaki που ωστόσο δεν έχει τιμηθεί από την πατρίδα του στο παρελθόν:
«Η ελληνικότητα του Τσοντάκη, και ​οι​ στέρεες αναφορές στις βάσεις της ευρωπαϊκής μουσικής, κομίζουν μια δυνατή ευρωπαϊκή παράδοση στην αμερικανική μουσική σκηνή. Η διεθνής επιτυχία του Τσοντάκη διεθνοποιεί και τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό πυρήνα της μουσικής του δημιουργίας. Ως συνθέτης, ο Γιώργος Τσοντάκης, με σπουδές τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, ουσιαστικά επιλέγει να συνεχίζει να βαδίζει στα μονοπάτια των μεγάλων Ευρωπαίων κλασικών, όντας ένας σθεναρός υποστηρικτής των ευρωπαϊκών επιτευγμάτων στον χώρο της  κλασικής μουσικής, με συνθέτες όπως ο Beethoven, ο Debussy και ο Messiaen να αποτελούν τις σημαντικές επήρειες στο έργο του. Η Ευρωπαϊκή Κίνηση τιμά για όλους αυτούς τους λόγους τον σπουδαίο Κρητικό μουσουργό!»
Ο συνθέτης Γιώργος Τσοντάκης ευχαρίστησε θερμά τόσο το Γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Φώτη Παπαθανασίου για την μουσική βραδιά όσο και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κίνησης και Δήμαρχο Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλο για την τιμή που του επεφύλαξαν, να βραβευτεί στην πατρίδα του για πρώτη φορά.
Ο Ελληνοαμερικανός συνθέτης είχε την ευκαιρία στο τέλος της βραδιάς να ευχαριστήσει και το κοινό που είχε γεμίσει ασφυκτικά το αμφιθέατρο του Ιδρύματος στην δεξίωση που ολοκλήρωσε την εκδήλωση