Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιοι είναι οι κανόνες για τους καλεσμένους του βασιλικού γάμου;

Ποιοι είναι οι κανόνες για τους καλεσμένους του βασιλικού γάμου;

Από το ντύσιμο, το πρωτόκολλο μέχρι και το Instagram, το παλάτι τα έχει προβλέψει όλα

Σε λίγες μέρες ο βασικός γάμος του πρίγκιπα Χάρι και της ,οσονούπω, Δούκισσας της Σάσεξ  Μέγκαν Μάρκλ θα είναι γεγονός. Μπροστά στα μάτια των δύο χιλιάδων εξακοσίων σαράντα τυχερών καλεσμένων  στο κάστρο του Γουίνσδορ θα δώσουν όρκους παντοτινής αγάπης. Από φίλους, συγγενείς, διπλωμάτες και αρχηγούς κρατών, η λίστα των καλεσμένων είναι ασφυκτικά γεμάτη με ανθρώπους, που θα βιώσουν τον πριγκιπικό γάμο στην Αγγλία από κοντά, όχι όμως χωρίς τίμημα. Σαν κάθε επίσημο (και βασιλικό σε αυτήν την περίπτωση) γεγονός, το προσκλητήριο περιλαμβάνει κανόνες και ενδυματολογικούς κώδικες, που κανείς δεν μπορεί να μην ακολουθήσει. Τα σύνολα των κυριών και τα αυστηρά κοστούμια των ανδρών πρέπει να πληρούν προϋποθέσεις και  πρωτόκολλα.  Τι νομίζατε δηλαδή ότι θα ήταν εύκολο;

Ο γενικός κανόνας είναι ότι η παρακολούθηση οποιουδήποτε γεγονότος απαιτεί από έναν επισκέπτη να αναγνωρίσει τη διατύπωση μιας περίστασης. Αυτό δείχνει ότι ένας επισκέπτης έχει καταβάλει προσπάθεια και αξίζει την πρόσκληση του από τον οικοδεσπότη.

Τι θα χρειαστεί να προσέξουν οι καλεσμένοι προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελετή χωρίς  παρεξηγήσεις και σκάνδαλα; Από το ντύσιμο, το πρωτόκολλο μέχρι και το Instagram, το παλάτι τα έχει προβλέψει όλα.

Πρώτον, απαγορεύονται τα πολύ ψηλά τακούνια, τα αποκαλυπτικά ρούχα, τα γυμνά πόδια ή τα υπερβολικά κοσμήματα. Αυτός είναι ένας βασιλικός γάμος, όχι παίξε – γέλασε! Το πρωτόκολλο είναι αυστηρό και δεν χαρίζεται σε προκλητικές εμφανίσεις. Η ιστορία είναι παλιά και οι κανόνες ακόμα παλαιότεροι , από τα χρόνια εκείνα που οι βασιλείς και οι καλεσμένοι φορούσαν κρινολίνα και φορέματα που «σκούπιζαν» τις βασιλικές αυλές. Μετά την σεξουαλική απελευθέρωση και τα μίνι, οι κανόνες έγιναν ελαφρώς πιο προοδευτικοί αλλά όχι και μοντέρνοι. Ακριβώς σαν την βασιλεία την ίδια. Εκτός από την ευκολία, που προσφέρει ένα πιο χαμηλό τακούνι (σκεφτείτε και την τοποθεσία), οι λοιποί γαλαζοαίματοι και μη, δεν νοείται να λάμπουν σαν πολυέλαιοι ή  να φορούν χρώματα ζωηρά. Άλλωστε αν υποθέσουμε ότι οι περισσότεροι καλεσμένοι θα είναι Άγγλοι, υποψιαζόμαστε πως  τα χρώματα της ενδυματολογικής τους παλέτας δεν θα είχαν έτσι και αλλιώς  έντονη σπιρτάδα.

Δεύτερον, η λάμψη μπορεί να μην εντάσσεται στην εμφάνιση αλλά το καπέλο για τις κυρίες είναι μονόδρομος.  Το προσκλητήριο αναφέρει ομοιόμορφο κοστούμι και παλτό για τους κυρίους και φορέματα με καπέλα για τις κυρίες. Το γεγονός είναι  άκρως επίσημο και το ντύσιμο δείχνει σεβασμό στους οικοδεσπότες. Στην  Αγγλία δεν είναι κάτι πρωτότυπο αυτό, αν σκεφτεί κανείς πως οι κυρίες , γαλαζοαίματες και μη, φορούν καπέλα σε επίσημα γεγονότα μία τέτοια σημείωση δεν είναι σε καμία περίπτωση περιορισμός. Η κουλτούρα του έθνους έχει εντάξει το καπέλο στην εμφάνιση των γυναικών και φαίνεται όχι μόνο να μην ενοχλεί αλλά η απουσία του να αποτελεί σκάνδαλο και σε γάμους απλών… θνητών! Tο καπέλο μπορεί να αντικατασταθεί από μεγαλοπρεπείς στέκες ή έστω αξεσουάρ μαλλιών βασιλικού μεγέθους. Οι περισσότεροι προτιμούν τον σχεδιαστή Φίλιπ Τρέισι, που αυτές τις μέρες κάνει χρυσές δουλειές καθώς έχει αναλάβει ολόκληρη την βασιλική οικογένεια και την πλειοψηφία των καλεσμένων. Ο μόνος περιορισμός είναι να μην ενοχλούν τους υπόλοιπους καλεσμένους ! Αυτό δεν τον καταφέρνουν πάντα βέβαια!

Τρίτον, εκμάθηση πρωτοκόλλου. Το «βασιλικό πρωτόκολλο» μπορεί να ακούγεται τρομακτικό και ασαφές, αλλά δεν είναι και πυρηνική φυσική. Απλά οι καλεσμένοι χρειάζεται να είναι ευγενικοί, να καταλαβαίνουν τα σημάδια καθώς έρχονται και να υποκλίνονται αν το απαιτεί η στιγμή. Εάν ο καλεσμένος είναι παρόν ή παρουσιαστεί στα μέλη της βασιλικής οικογένειας, δεν είναι υποχρεωμένος να κάνουν τούμπες ή υποκλίσεις (ειδικά αν προέρχονται από διαφορετική χώρα). Αλλά είναι συνηθισμένο να το κάνουν αυτό και θεωρείται ευγενικός και καλός τρόπος. Όπως και το ότι πρέπει να μιλάς μετά από το βασιλικό πρόσωπο, να τείνεις για χειραψία μετά από δική του προτροπή και άλλα τέτοια.

Τέταρτον, κομμένες οι σέλφι. Αυτή η τελετή είναι μια ζώνη χωρίς τηλέφωνο, δεν είναι καιρός να ζωντανή ροή για τους οπαδούς σας Instagram. Το κλειδί δεν είναι να ενοχλήσουν τους οικοδεσπότες σε ένα επίσημο γεγονός όπως ένας γάμος και υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για να μην υπάρχουν κάμερες, τηλεφωνήματα κλπ. Τώρα αν θέλουν  μία φωτογραφία αναμνηστική έτσι και αλλιώς, η βασιλική οικογένεια είναι πάντα πρόθυμη να ληφθούν μόνο επίσημες φωτογραφίες, για κατανοητούς λόγους και οι καλεσμένοι θα  έχουν αντίτυπο στο σπίτι τους σε λίγες μέρες μετά τον γάμο. Χωρίς την κορνίζα, αλλά και πάλι!

Το τελευταίο πράγμα που απαγορεύεται στον βασιλικό γάμο είναι.. το δώρο.  Ακούγεται περίεργο είναι η αλήθεια αλλά η Μέγκαν και ο Χάρι ζήτησαν από τους καλεσμένους τους να είναι φιλάνθρωποι στον γάμο τους.  Θέλουν μόνο φιλανθρωπικές δωρεές από όλη την λίστα σε ιδρύματα ή μη κερδοσκοπικούς φορείς της δικής τους προτίμησης, οπότε ένα αμπαλαρισμένο δώρο θα είναι ασέβεια προς το ζευγάρι. Σίγουρα μπορούν να έχουν τα πάντα, οπότε ένα άλογο από τον Δούκα της Κορνουάλλης ή  μία τοστιέρα από την Κόμισσα του Έσσεξ δεν κρίνεται φοβερά απαραίτητο μέσα στο παλάτι του Κένσινγκτον.

Sports in

Στη «χρυσή βίβλο» της UEFA o Ολυμπιακός!

Η ομάδα του Πειραιά φιγουράρει πια δίπλα στα μεγαθήρια της Ευρώπης μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024